Mutton Pulao | Yakhni Pulao | Cooker wala meat pulao| by Sandipta Sinha
Preparation time - 20 minutes
Cooking time - 45 minutes
Serve - 2-3
Ingredients -
For marinade -
400 gm Mutton
2 tbsp Refined oil
1 tsp Kashmiri red chili powder
1 nos Dry red chili (whole)
2 nos Green chilies ( whole)
1 nos Chopped onion
Salt to taste
Curd mixture -
½ cup Whisked curd
1 tbsp Ginger garlic powder/ paste
1 tsp Coriander powder
¼ tsp Turmeric powder
½ tsp Red chili powder
1 tbsp Birista
For tempering -
1 inch Cinnamon stick
8 nos Black peppercorn
1 nos Black cardamom
For mutton pulao -
1 tbsp Birista
Marinated Mutton
Curd mixture
Water as required
Basmati rice
Ghee for cooking
Salt to taste
Procedure -
1.In a bowl add all the ingredients listed under "marinade" and keep aside for 60 minutes.
( একটি বাটিতে "মেরিনেড" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান গুলি নিন এবং ৬০ মিনিটের জন্য একপাশে রেখে দিন)
2. In a bowl add all ingredients listed under "curd mixture" and keep aside for further use.
( একটি বাটিতে "দই মিশ্রণ" এর নীচে তালিকাবদ্ধ সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং পরে ব্যবহারের জন্য একপাশে রেখে দিন)
3. Heat a cooker with ghee and add " tempering" Ingredients and marinated mutton and saute on medium heat until the mutton is light brown.
(ঘি দিয়ে একটি কুকার গরম করুন এবং "টেম্পারিং" উপকরণ এবং ম্যারিনেটেড মটন যোগ করুন এবং মাটন হালকা বাদামী হওয়া পর্যন্ত মাঝারি আঁচে রান্না করুন)
4.Now add prepared curd mixture and saute until the ghee starts coming up. Then add water and close the lid. Mutton should be cooked 80%.
(এবার তৈরি দইয়ের মিশ্রণ যোগ করুন এবং ঘি ছাড়া পর্যন্ত কষান। তারপরে জল যোগ করুন এবং ঢাকনাটি বন্ধ করুন। মাটন ৮০% মত রান্না করুন)
5. Let the cooker cool down, remove the lid and add water, birista, salt then bring it to a boil.
(কুকারটি ঠাণ্ডা হতে দিন, ঢাকনাটি সরান এবং জল, বিরিস্তা, নুন যোগ করুন এবং এটি একটি ফুটিয়ে নিন)
6.Once boiled add basmati rice, mix well. Now again close the lid and give whistle until cook.
(বাসমতি চাল যোগ করুন, ভাল করে মেশান। এবার আবার ঢাকনাটি বন্ধ করুন এবং রান্না হওয়া অবধি সিঁটি দিন)
7.Switch of the flame and let the rice set of 8 -10 minutes, then serve hot.
( গ্যাস বন্ধ্ করুন এবং ভাত ৮-১০মিনিট মত সেট হতে দিন, তারপরে গরম পরিবেশন করুন)
THANK YOU
Comments
Post a Comment
Thank You.