Mutton Pulao | Yakhni Pulao | Cooker wala meat pulao| by Sandipta Sinha



Preparation time - 20 minutes

Cooking time      -  45 minutes

Serve                 -   2-3


Ingredients -

For marinade -


400 gm     Mutton

2 tbsp       Refined oil

1 tsp         Kashmiri red chili powder

1 nos        Dry red chili (whole) 

2 nos        Green chilies ( whole) 

1 nos        Chopped onion

Salt to taste


Curd mixture -


½ cup    Whisked curd

1 tbsp    Ginger garlic powder/ paste

1 tsp      Coriander powder

¼ tsp      Turmeric powder

½ tsp      Red chili powder

1 tbsp     Birista


For tempering -


1 inch      Cinnamon stick

8 nos       Black peppercorn

1 nos       Black cardamom



For mutton pulao -


1 tbsp      Birista

Marinated Mutton

Curd mixture

Water as required

Basmati rice

Ghee for cooking

Salt to taste


Procedure -


1.In a bowl add all the ingredients listed under "marinade" and keep aside for 60 minutes.

( একটি বাটিতে "মেরিনেড" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান গুলি নিন এবং ৬০ মিনিটের জন্য একপাশে রেখে দিন) 



2. In a bowl add all ingredients listed under "curd mixture" and keep aside for further use.

( একটি বাটিতে "দই মিশ্রণ" এর নীচে তালিকাবদ্ধ সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং পরে ব্যবহারের জন্য একপাশে রেখে দিন) 




























3. Heat a cooker with ghee and add " tempering" Ingredients and marinated mutton and saute on medium heat until the mutton is light brown.

(ঘি দিয়ে একটি কুকার গরম করুন এবং "টেম্পারিং" উপকরণ এবং ম্যারিনেটেড মটন যোগ করুন এবং মাটন হালকা বাদামী হওয়া পর্যন্ত মাঝারি আঁচে রান্না করুন)

 



4.Now add prepared curd mixture and saute until the ghee starts coming up. Then add water and close the lid. Mutton should be cooked 80%.

(এবার তৈরি দইয়ের মিশ্রণ যোগ করুন এবং ঘি ছাড়া পর্যন্ত কষান।  তারপরে জল যোগ করুন এবং ঢাকনাটি বন্ধ করুন।  মাটন ৮০% মত রান্না করুন) 




5. Let the cooker cool down, remove the lid and add water, birista, salt then bring it to a boil.

(কুকারটি ঠাণ্ডা হতে দিন, ঢাকনাটি সরান এবং জল, বিরিস্তা, নুন যোগ করুন এবং এটি একটি ফুটিয়ে নিন) 




6.Once boiled add basmati rice, mix well.  Now again close the lid and give whistle until cook.

(বাসমতি চাল যোগ করুন, ভাল করে মেশান।  এবার আবার ঢাকনাটি বন্ধ করুন এবং রান্না হওয়া অবধি সিঁটি দিন)

 


7.Switch of the flame and let the rice set of 8 -10 minutes, then serve hot.

(  গ্যাস বন্ধ্ করুন এবং ভাত ৮-১০মিনিট মত সেট হতে  দিন, তারপরে গরম পরিবেশন করুন) 





THANK YOU








Comments

Popular posts from this blog

Creamy Chocolate Pudding | How to Make Chocolate Pudding | Easy Recipe Of Chocolate Pudding Creamy Chocolate Pudding Preparation time - 10 minutes Cooking time - 10 minutes Serve - 3 Ingredients - 500 ml Full fat milk 3 tbsp Heavy cream 50 gm Dark chocolate (chopped) 1 tbsp Rice flour 2 tbsp Cocoa powder 2 tbsp Cornflour ½ tsp Vanilla essence ½ cup Sugar Procedure - 1.In a pan add sugar, cocoa powder, cornflour, rice flour, gradually add milk and whisk until well combined. Once it is done, turn on the flame. (একটি প্যানে চিনি, কোকো পাউডার, কর্নফ্লার, চালের গুঁড়ো দিন, ধীরে ধীরে দুধ যোগ করুন এবং ভাল সংযুক্ত হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন। এটি হয়ে গেলে গ্যাস অন করুন) 2. Stirring continuously until pudding is thicken. Add dark chocolate, heavy cream. (পুডিং ঘন না হওয়া পর্যন্ত একটানা নাড়তে থাকুন। ডার্ক চকোলেট, হেভি ক্রিম দিন) 3. When the chocolate starts to melt add vanilla essence and mix well. Pour into the dessert cups. (যখন চকোলেটটি গলতে শুরু করে তখন ভ্যানিলা এসেন্স দিন এবং ভালভাবে মিক্স করুন। ডের্জাট কাপে ঢালুন ) 4. Let it cool at room temperature and refrigerate until serve. (ঘরের তাপমাত্রায় এটি ঠান্ডা হতে দিন এবং পরিবেশন হওয়া পর্যন্ত ফ্রিজে রাখুন)

Recipe of Mughlai Chicken Handi | How to make Mughlai Chicken Handi | Recipeuwish | By Sandipta's Cookery

Dahi Vada | South Indian Recipe | Easy Dahi Vada Recipe Dahi Vada Preparation time - 20 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 4 Procedure - For Vada - 1 cup Urad dal 2 nos Chopped green chilies 1 tbsp Chopped ginger For soaking vada - Lukewarm water Salt to taste Seasoned curd - 2 cups Curd ½ tsp Black salt ½ tsp Roasted powder Sugar according to your taste Other ingredients - Green chutney Tamarind chutney Sev Chat masala Kashmiri red chili powder Procedure - 1.Soak urad dal in fresh water for 5 hours or overnight. Drain the excess water and transfer to a mixer grinder along with the ingredients listed under "vada". Make a smooth paste. (বিউলি ডাল টাটকা জলে ২ ঘন্টা বা সারা রাত্র ভিজিয়ে রাখুন। অতিরিক্ত জল নিষ্কাশন করুন এবং "বড়া" এর নীচে তালিকাভুক্ত উপাদানগুলির সাথে মিক্সার পেষকদন্তে স্থানান্তর করুন। একটি মসৃণ পেস্ট তৈরি করুন) 2. Prepared dal mixer in a bowl and whisk well, until the mixture fluffs. (তৈরি করা ডালের মিশ্রণ একটি বাটিতে নিন ও ভালো করে ফেটিয়ে নিন,না ফোলা পর্যন্ত) 3. Set a deep pan and heat enough oil and fry the vadas. (একটি কড়াইতে পর্যাপ্ত তেল গরম করুন এবং বড়াগুলি ভাজুন) 4. lukewarm water in a big bowl, add salt to taste and transfer the fried vadas in water to soak. ( একটি বড় পাত্রে হালকা গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন যোগ করুন এবং ভাজা বড়া গুলি জলে ভিজিয়ে রাখুন) 5. Take out the soaked water and squeeze out excess water with light hand . ( হালকা হাতে অতিরিক্ত জল বের করে নিন বড়া গুলি থেকে) Assemble - 1.Make a curd mixture with all the ingredients listed in "seasoned curd" . (একটি পাত্রে "দই" এর তালিকাভুক্ত সকল উপকরণ গুলো দিয়ে একটি মিশ্রণ তৈরি করুন) 2.Placed the soaked vadas in a serving platter. (ভিজানো বড়াগুলি পরিবেশন প্ল্যাটারে রেখে দিন) 3.Pour the seasoned dahi. (দই দিন) 4.Sprinkle some chat masala ,kashmiri red chili powder,black salt. (কিছুটা চাট মশলা, কাশ্মিরি লাল লংকা গুঁড়ো, বিটনুন ছড়িয়ে দিন) 5.Pour tamarind and green chutney, sev. (তেঁতুল এবং সবুজ চাটনি ,সেভ ঢালুন ) 6. Serve it chilled. (ঠাণ্ডা করে পরিবেশন করুন)