Mutton Pulao | Yakhni Pulao | Cooker wala meat pulao| by Sandipta Sinha



Preparation time - 20 minutes

Cooking time      -  45 minutes

Serve                 -   2-3


Ingredients -

For marinade -


400 gm     Mutton

2 tbsp       Refined oil

1 tsp         Kashmiri red chili powder

1 nos        Dry red chili (whole) 

2 nos        Green chilies ( whole) 

1 nos        Chopped onion

Salt to taste


Curd mixture -


½ cup    Whisked curd

1 tbsp    Ginger garlic powder/ paste

1 tsp      Coriander powder

¼ tsp      Turmeric powder

½ tsp      Red chili powder

1 tbsp     Birista


For tempering -


1 inch      Cinnamon stick

8 nos       Black peppercorn

1 nos       Black cardamom



For mutton pulao -


1 tbsp      Birista

Marinated Mutton

Curd mixture

Water as required

Basmati rice

Ghee for cooking

Salt to taste


Procedure -


1.In a bowl add all the ingredients listed under "marinade" and keep aside for 60 minutes.

( একটি বাটিতে "মেরিনেড" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান গুলি নিন এবং ৬০ মিনিটের জন্য একপাশে রেখে দিন) 



2. In a bowl add all ingredients listed under "curd mixture" and keep aside for further use.

( একটি বাটিতে "দই মিশ্রণ" এর নীচে তালিকাবদ্ধ সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং পরে ব্যবহারের জন্য একপাশে রেখে দিন) 




























3. Heat a cooker with ghee and add " tempering" Ingredients and marinated mutton and saute on medium heat until the mutton is light brown.

(ঘি দিয়ে একটি কুকার গরম করুন এবং "টেম্পারিং" উপকরণ এবং ম্যারিনেটেড মটন যোগ করুন এবং মাটন হালকা বাদামী হওয়া পর্যন্ত মাঝারি আঁচে রান্না করুন)

 



4.Now add prepared curd mixture and saute until the ghee starts coming up. Then add water and close the lid. Mutton should be cooked 80%.

(এবার তৈরি দইয়ের মিশ্রণ যোগ করুন এবং ঘি ছাড়া পর্যন্ত কষান।  তারপরে জল যোগ করুন এবং ঢাকনাটি বন্ধ করুন।  মাটন ৮০% মত রান্না করুন) 




5. Let the cooker cool down, remove the lid and add water, birista, salt then bring it to a boil.

(কুকারটি ঠাণ্ডা হতে দিন, ঢাকনাটি সরান এবং জল, বিরিস্তা, নুন যোগ করুন এবং এটি একটি ফুটিয়ে নিন) 




6.Once boiled add basmati rice, mix well.  Now again close the lid and give whistle until cook.

(বাসমতি চাল যোগ করুন, ভাল করে মেশান।  এবার আবার ঢাকনাটি বন্ধ করুন এবং রান্না হওয়া অবধি সিঁটি দিন)

 


7.Switch of the flame and let the rice set of 8 -10 minutes, then serve hot.

(  গ্যাস বন্ধ্ করুন এবং ভাত ৮-১০মিনিট মত সেট হতে  দিন, তারপরে গরম পরিবেশন করুন) 





THANK YOU








Comments

Popular posts from this blog

Egg Bhejo | Burmese Recipe | Stuffed Egg Masala | Street Food At Home | How To Make Egg Bhejo Egg Bhejo Preparation time - 10 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 3 Ingredients - 3 nos Eggs ( boiled) 1 nos Slice onion (medium size) 6 pods of Slice garlic 1 tbsp Red chili flakes Salt water Fried oil Lemon water Tamarind water Chopped coriander leaves Procedure - 1.Heat oil in a wok and deep fry slice onion and garlic, keep aside. (একটি পাত্রে তেল গরম করে পেঁয়াজ ও রসুন ডিপ ফ্রাই করুন , একপাশে রেখে দিন) 2. In a bowl add little bit of fried oil,the oil with which we fried the onion and garlic. (একটি বাটিতে কিছুটা ভাজা তেল নিন, যে তেল দিয়ে পেঁয়াজ এবং রসুন ভেজে নিয়েছিলেন) 3. In another bowl add fried onion and garlic. Crush a little bit and mix with red chili flakes. (অন্য একটি বাটিতে ভাজা পেঁয়াজ এবং রসুন দিন। অল্প অল্প করে গুঁড়ো এবং রেড চিলি ফ্লেক্সের সাথে মিশ্রিত করুন) 4. Take a boiled egg and make a slit in the centre about half way through. (একটি সিদ্ধ ডিম নিন এবং মাঝখানে প্রায় অর্ধেক চেরা করুন) 5. Stuff the onion - garlic- red chili flakes mixture. (পেঁয়াজ-রসুন- রেড চিলি ফ্লেক্সের মিশ্রণটি দিন) 6. Add a few drops of salt water, fried oil, and tamarind water. (কয়েক ফোঁটা নুন জল, ভাজা তেল এবং তেঁতুলের জল দিন) 7. Finally garnish with coriander leaves and serve. ( সবশেষে ধনে পাতা দিয়ে সাজিয়ে পরিবেশন করুন)

Paneer Kolhapuri Recipe in Bengali and English | Indian Vegetarian Recipe | How to make Paneer Kolhapuri by Sandipta's Cookery

Birthday Cake Recipe| Home Made Birthday Cake| Birthday Cake by Sandipta's Cookery