Recipe of Chocolate Pastry | How To Make Chocolate Pastry At Home | Chocolate Pastry Recipe in English and Bengali |




  Chocolate Pastry 


Preparation time - 10 minutes

Cooking time      -  30 minutes

Serve                  -  4


Ingredients -

¼ cup         Sugar

½ cup         Milk

¼ cup         Curd

⅛ cup         Oil

½ tsp          Vanilla essence

½ cup         Refined flour

1.5 tsp        Cocoa powder

2 pinch       Baking soda

⅓ tsp          Baking powder


For ganache -

Dark chocolate

Milk


Edible pearls for decorate


Procedure -


1.in a mixing bowl add sugar and milk, stir until sugar dissolves. 

(একটি মিশ্রণ বাটিতে চিনি এবং দুধ নিন, চিনি দ্রবীভূত হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন) 


2. Add curd, oil, vanilla essence and mix well. 

(দই, তেল, ভ্যানিলা এসেন্স দিন এবং ভালভাবে মিশ্রিত করুন) 


3. Add refined flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, sieve it and mix gently. 

( ময়দা, কোকো পাউডার, বেকিং পাউডার, বেকিং সোডা চালুনির সাহায্য চেলে নিয়ে ভালো করে মেশান) 

4. In a greased muffin mould, pour the batter, and place in preheated pan, and bake for 25 minutes. 

(একটি গ্রিজযুক্ত মাফিন ছাঁচে, ব্যাটার ঢালুন,এবং প্রিহিটেড প্যানে রাখুন এবং ২৫ মিনিটের জন্য বেক করুন) 


5. In a bowl add all ingredients listed under "ganache" and refrigerate for 15 minutes. 

(একটি বাটিতে "গাণাচে" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান নিন এবং ১৫ মিনিটের জন্য ফ্রিজে রাখুন) 


6. Demould the cake, and divide into two parts. 

Apply in one part prepared ganache. 

(ছাঁচ থেকে কেক বের করুন এবং দুটি ভাগে ভাগ করুন এক অংশে প্রস্তুত গাণাচে প্রয়োগ করুন) 


7. Place another part on top of it. 

(এর উপরে আরও একটি অংশ রাখুন) 


8. Again cut two parts. Drizzle some ganache. 

(আবার দুটি অংশে কাটুন। চকোলেট গাণাচে দিয়ে ড্রিজেল করুন) 

9. Sprinkle some edible pearls and serve. 

(কিছু এডিবেল পার্ল দিয়ে সাজিয়ে পরিবেশন করুন)




-----------------THANK YOU---------------






Comments

Popular posts from this blog

Egg Bhejo | Burmese Recipe | Stuffed Egg Masala | Street Food At Home | How To Make Egg Bhejo Egg Bhejo Preparation time - 10 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 3 Ingredients - 3 nos Eggs ( boiled) 1 nos Slice onion (medium size) 6 pods of Slice garlic 1 tbsp Red chili flakes Salt water Fried oil Lemon water Tamarind water Chopped coriander leaves Procedure - 1.Heat oil in a wok and deep fry slice onion and garlic, keep aside. (একটি পাত্রে তেল গরম করে পেঁয়াজ ও রসুন ডিপ ফ্রাই করুন , একপাশে রেখে দিন) 2. In a bowl add little bit of fried oil,the oil with which we fried the onion and garlic. (একটি বাটিতে কিছুটা ভাজা তেল নিন, যে তেল দিয়ে পেঁয়াজ এবং রসুন ভেজে নিয়েছিলেন) 3. In another bowl add fried onion and garlic. Crush a little bit and mix with red chili flakes. (অন্য একটি বাটিতে ভাজা পেঁয়াজ এবং রসুন দিন। অল্প অল্প করে গুঁড়ো এবং রেড চিলি ফ্লেক্সের সাথে মিশ্রিত করুন) 4. Take a boiled egg and make a slit in the centre about half way through. (একটি সিদ্ধ ডিম নিন এবং মাঝখানে প্রায় অর্ধেক চেরা করুন) 5. Stuff the onion - garlic- red chili flakes mixture. (পেঁয়াজ-রসুন- রেড চিলি ফ্লেক্সের মিশ্রণটি দিন) 6. Add a few drops of salt water, fried oil, and tamarind water. (কয়েক ফোঁটা নুন জল, ভাজা তেল এবং তেঁতুলের জল দিন) 7. Finally garnish with coriander leaves and serve. ( সবশেষে ধনে পাতা দিয়ে সাজিয়ে পরিবেশন করুন)

Paneer Kolhapuri Recipe in Bengali and English | Indian Vegetarian Recipe | How to make Paneer Kolhapuri by Sandipta's Cookery

Creamy Chocolate Pudding | How to Make Chocolate Pudding | Easy Recipe Of Chocolate Pudding Creamy Chocolate Pudding Preparation time - 10 minutes Cooking time - 10 minutes Serve - 3 Ingredients - 500 ml Full fat milk 3 tbsp Heavy cream 50 gm Dark chocolate (chopped) 1 tbsp Rice flour 2 tbsp Cocoa powder 2 tbsp Cornflour ½ tsp Vanilla essence ½ cup Sugar Procedure - 1.In a pan add sugar, cocoa powder, cornflour, rice flour, gradually add milk and whisk until well combined. Once it is done, turn on the flame. (একটি প্যানে চিনি, কোকো পাউডার, কর্নফ্লার, চালের গুঁড়ো দিন, ধীরে ধীরে দুধ যোগ করুন এবং ভাল সংযুক্ত হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন। এটি হয়ে গেলে গ্যাস অন করুন) 2. Stirring continuously until pudding is thicken. Add dark chocolate, heavy cream. (পুডিং ঘন না হওয়া পর্যন্ত একটানা নাড়তে থাকুন। ডার্ক চকোলেট, হেভি ক্রিম দিন) 3. When the chocolate starts to melt add vanilla essence and mix well. Pour into the dessert cups. (যখন চকোলেটটি গলতে শুরু করে তখন ভ্যানিলা এসেন্স দিন এবং ভালভাবে মিক্স করুন। ডের্জাট কাপে ঢালুন ) 4. Let it cool at room temperature and refrigerate until serve. (ঘরের তাপমাত্রায় এটি ঠান্ডা হতে দিন এবং পরিবেশন হওয়া পর্যন্ত ফ্রিজে রাখুন)