Recipe of Chocolate Pastry | How To Make Chocolate Pastry At Home | Chocolate Pastry Recipe in English and Bengali |




  Chocolate Pastry 


Preparation time - 10 minutes

Cooking time      -  30 minutes

Serve                  -  4


Ingredients -

¼ cup         Sugar

½ cup         Milk

¼ cup         Curd

⅛ cup         Oil

½ tsp          Vanilla essence

½ cup         Refined flour

1.5 tsp        Cocoa powder

2 pinch       Baking soda

⅓ tsp          Baking powder


For ganache -

Dark chocolate

Milk


Edible pearls for decorate


Procedure -


1.in a mixing bowl add sugar and milk, stir until sugar dissolves. 

(একটি মিশ্রণ বাটিতে চিনি এবং দুধ নিন, চিনি দ্রবীভূত হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন) 


2. Add curd, oil, vanilla essence and mix well. 

(দই, তেল, ভ্যানিলা এসেন্স দিন এবং ভালভাবে মিশ্রিত করুন) 


3. Add refined flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, sieve it and mix gently. 

( ময়দা, কোকো পাউডার, বেকিং পাউডার, বেকিং সোডা চালুনির সাহায্য চেলে নিয়ে ভালো করে মেশান) 

4. In a greased muffin mould, pour the batter, and place in preheated pan, and bake for 25 minutes. 

(একটি গ্রিজযুক্ত মাফিন ছাঁচে, ব্যাটার ঢালুন,এবং প্রিহিটেড প্যানে রাখুন এবং ২৫ মিনিটের জন্য বেক করুন) 


5. In a bowl add all ingredients listed under "ganache" and refrigerate for 15 minutes. 

(একটি বাটিতে "গাণাচে" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান নিন এবং ১৫ মিনিটের জন্য ফ্রিজে রাখুন) 


6. Demould the cake, and divide into two parts. 

Apply in one part prepared ganache. 

(ছাঁচ থেকে কেক বের করুন এবং দুটি ভাগে ভাগ করুন এক অংশে প্রস্তুত গাণাচে প্রয়োগ করুন) 


7. Place another part on top of it. 

(এর উপরে আরও একটি অংশ রাখুন) 


8. Again cut two parts. Drizzle some ganache. 

(আবার দুটি অংশে কাটুন। চকোলেট গাণাচে দিয়ে ড্রিজেল করুন) 

9. Sprinkle some edible pearls and serve. 

(কিছু এডিবেল পার্ল দিয়ে সাজিয়ে পরিবেশন করুন)




-----------------THANK YOU---------------






Comments

Popular posts from this blog

Creamy Chocolate Pudding | How to Make Chocolate Pudding | Easy Recipe Of Chocolate Pudding Creamy Chocolate Pudding Preparation time - 10 minutes Cooking time - 10 minutes Serve - 3 Ingredients - 500 ml Full fat milk 3 tbsp Heavy cream 50 gm Dark chocolate (chopped) 1 tbsp Rice flour 2 tbsp Cocoa powder 2 tbsp Cornflour ½ tsp Vanilla essence ½ cup Sugar Procedure - 1.In a pan add sugar, cocoa powder, cornflour, rice flour, gradually add milk and whisk until well combined. Once it is done, turn on the flame. (একটি প্যানে চিনি, কোকো পাউডার, কর্নফ্লার, চালের গুঁড়ো দিন, ধীরে ধীরে দুধ যোগ করুন এবং ভাল সংযুক্ত হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন। এটি হয়ে গেলে গ্যাস অন করুন) 2. Stirring continuously until pudding is thicken. Add dark chocolate, heavy cream. (পুডিং ঘন না হওয়া পর্যন্ত একটানা নাড়তে থাকুন। ডার্ক চকোলেট, হেভি ক্রিম দিন) 3. When the chocolate starts to melt add vanilla essence and mix well. Pour into the dessert cups. (যখন চকোলেটটি গলতে শুরু করে তখন ভ্যানিলা এসেন্স দিন এবং ভালভাবে মিক্স করুন। ডের্জাট কাপে ঢালুন ) 4. Let it cool at room temperature and refrigerate until serve. (ঘরের তাপমাত্রায় এটি ঠান্ডা হতে দিন এবং পরিবেশন হওয়া পর্যন্ত ফ্রিজে রাখুন)

Recipe of Mughlai Chicken Handi | How to make Mughlai Chicken Handi | Recipeuwish | By Sandipta's Cookery

Dahi Vada | South Indian Recipe | Easy Dahi Vada Recipe Dahi Vada Preparation time - 20 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 4 Procedure - For Vada - 1 cup Urad dal 2 nos Chopped green chilies 1 tbsp Chopped ginger For soaking vada - Lukewarm water Salt to taste Seasoned curd - 2 cups Curd ½ tsp Black salt ½ tsp Roasted powder Sugar according to your taste Other ingredients - Green chutney Tamarind chutney Sev Chat masala Kashmiri red chili powder Procedure - 1.Soak urad dal in fresh water for 5 hours or overnight. Drain the excess water and transfer to a mixer grinder along with the ingredients listed under "vada". Make a smooth paste. (বিউলি ডাল টাটকা জলে ২ ঘন্টা বা সারা রাত্র ভিজিয়ে রাখুন। অতিরিক্ত জল নিষ্কাশন করুন এবং "বড়া" এর নীচে তালিকাভুক্ত উপাদানগুলির সাথে মিক্সার পেষকদন্তে স্থানান্তর করুন। একটি মসৃণ পেস্ট তৈরি করুন) 2. Prepared dal mixer in a bowl and whisk well, until the mixture fluffs. (তৈরি করা ডালের মিশ্রণ একটি বাটিতে নিন ও ভালো করে ফেটিয়ে নিন,না ফোলা পর্যন্ত) 3. Set a deep pan and heat enough oil and fry the vadas. (একটি কড়াইতে পর্যাপ্ত তেল গরম করুন এবং বড়াগুলি ভাজুন) 4. lukewarm water in a big bowl, add salt to taste and transfer the fried vadas in water to soak. ( একটি বড় পাত্রে হালকা গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন যোগ করুন এবং ভাজা বড়া গুলি জলে ভিজিয়ে রাখুন) 5. Take out the soaked water and squeeze out excess water with light hand . ( হালকা হাতে অতিরিক্ত জল বের করে নিন বড়া গুলি থেকে) Assemble - 1.Make a curd mixture with all the ingredients listed in "seasoned curd" . (একটি পাত্রে "দই" এর তালিকাভুক্ত সকল উপকরণ গুলো দিয়ে একটি মিশ্রণ তৈরি করুন) 2.Placed the soaked vadas in a serving platter. (ভিজানো বড়াগুলি পরিবেশন প্ল্যাটারে রেখে দিন) 3.Pour the seasoned dahi. (দই দিন) 4.Sprinkle some chat masala ,kashmiri red chili powder,black salt. (কিছুটা চাট মশলা, কাশ্মিরি লাল লংকা গুঁড়ো, বিটনুন ছড়িয়ে দিন) 5.Pour tamarind and green chutney, sev. (তেঁতুল এবং সবুজ চাটনি ,সেভ ঢালুন ) 6. Serve it chilled. (ঠাণ্ডা করে পরিবেশন করুন)