Chicken Bukhara | How To Make Chicken Bukhara At Home | Easy Recipe of Chicken Bukhara Chicken Bukhara Preparation time - 20 minutes Cooking time - 40 minutes Serve - 3 Ingredients - For marinade - 750 gm Chicken 2 tbsp Curd 1 tsp Ginger paste 1 tsp Garlic paste 1 tsp Garam masala powder 1 tsp Chaat masala powder 1 tsp Cumin powder 1 tsp Red chili powder 1 tsp Kashmiri red chili powder ½ tsp Lemon juice 1-2 tbsp Cornflour Salt to taste Spice powder - 1 tsp Red chili powder 1 tsp Kashmiri red chili powder ½ tsp Turmeric powder ½ tsp Black pepper powder Other ingredients - 2 tbsp Oil 1 tbsp Ghee 1 nos Bay leaves ½ tsp Cumin seeds ½ cup Birista ( crushed) 1 tsp Ginger paste 1 tsp Garlic paste 2-3 nos Slit green chillies 2 nos Chopped tomato ½ cup Curd ¼ cup Cashew & almond paste 6-7 nos Dried plums( alubukhara) 1 tsp Kasuri methi Water as required (2 cups approx) Salt to taste Julienne cut ginger Chopped coriander leaves Procedure - 1.In a bowl add the ingredients listed under " marinade " and keep aside for an hour. (একটি বাটিতে "মেরিনেড" এর নীচে তালিকাভুক্ত উপাদানগুলি যুক্ত করুন এবং এক ঘন্টার জন্য আলাদা রাখুন) 2. After an hour heat enough oil in a wok and deep fry the chicken pieces, and keep aside. (এক ঘন্টা পরে পর্যাপ্ত পরিমাণে তেল গরম করে চিকেনের পিসগুলি ভাজুন এবং একপাশে রেখে দিন) 3.Heat oil and ghee in a wok, add crushed birista and saute for a few seconds. (একটি কড়ায় তেল ও ঘি গরম করে তাতে ক্রাস করা বিরিস্তা দিন এবং কয়েক সেকেন্ডের জন্য ভাজুন) 4.Add cumin seeds, bay leaf and stir. Then add ginger garlic paste and fry till the raw smell goes off. (গোটা জিরে , তেজপাতা দিয়ে নাড়ুন। তারপরে আদা রসুন বাটা দিন এবং কাঁচা গন্ধ না যাওয়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন) 5.Add slit green chili, chopped tomato,curd and cook till the tomatoes are soft and mushy. (চেরা কাচা লংকা, টমেটো কুচি, দই দিনএবং টমেটো নরম না হওয়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন) 6.When the oil starts separating add spice powder and mix well. (যখন তেল আলাদা করতে শুরু করবে তখন গুঁড়ো মশলা দিন এবং ভাল করে মেশান) 7.Add Cashew & almond paste, salt give a good mix. (কাজু ও আমন্ড বাটা,নুন দিয়ে নাড়ুন) 8. Add dried plums( alubukhara), water and stir. And let the gravy come to a boil. (আলুবোখারা ,জল দিন, নাড়ুন এবং গ্রেভির ফুটতে দিন।) 9. When the gravy starts simmering, add the fried chicken pieces and mix well. (গ্রেভি সিদ্ধ হতে শুরু করলে ভাজা চিকেনের পিসগুলি যোগ করুন এবং ভাল করে মিশিয়ে নিন) 10. In this stage (if you feel dry) add 1 cup of water, kasuri methi and stir, then cover and cook for 10 minutes on low flame. (এই পর্যায়ে (যদি আপনি শুকনো বোধ করেন) ১ কাপ জল, কাসুরি মেথি দিয়ে নাড়ুন, তারপরে কম আচে ঢেকে ১০ মিনিট রান্না করুন) 11. Garnish with julienne cut ginger, chopped coriander leaves and serve hot. ( জুলিয়েন করে কাটা আদা, ধনেপাতা কুচি দিয়ে সাজিয়ে গরম গরম পরিবেশন করুন)

                       


Preparation time - 20 minutes

Cooking time      -  40 minutes

Serve                 -    3


Ingredients -

For marinade -


750 gm     Chicken

2 tbsp        Curd

1 tsp         Ginger paste

1 tsp         Garlic paste

1 tsp         Garam masala powder

1 tsp         Chaat masala powder

1 tsp         Cumin powder

1 tsp         Red chili powder

1 tsp         Kashmiri red chili powder

½ tsp        Lemon juice

1-2 tbsp   Corn flour

Salt to taste


Spice powder -


1 tsp        Red chili powder

1 tsp        Kashmiri red chili powder

½ tsp       Turmeric powder

½ tsp       Black pepper powder


Other ingredients -


2 tbsp          Oil

1 tbsp          Ghee

1 nos           Bay leaves

½ tsp           Cumin seeds

½ cup          Birista ( crushed) 

1 tsp            Ginger paste

1 tsp            Garlic paste

2-3 nos        Slit green chilies

2 nos           Chopped tomato

½ cup          Curd

¼ cup          Cashew & almond paste

6-7 nos        Dried plums( alubukhara) 

1 tsp             Kasuri methi

Water as required (2 cups approx) 

Salt to taste

Julienne cut ginger 

Chopped coriander leaves



Procedure -


1.In a bowl add the ingredients listed under " marinade " and keep aside for an hour. 

(একটি বাটিতে "মেরিনেড" এর নীচে তালিকাভুক্ত উপাদানগুলি যুক্ত করুন এবং এক ঘন্টার জন্য আলাদা রাখুন) 



2. After an hour heat enough oil in a wok and deep fry the chicken pieces, and keep aside. 

(এক ঘন্টা পরে পর্যাপ্ত পরিমাণে তেল গরম করে চিকেনের পিসগুলি  ভাজুন এবং একপাশে রেখে দিন) 


3.Heat oil and ghee in a wok, add crushed birista and saute for a few seconds. 

(একটি কড়ায় তেল ও ঘি গরম করে তাতে ক্রাস করা বিরিস্তা দিন এবং কয়েক সেকেন্ডের জন্য ভাজুন) 



4.Add cumin seeds, bay leaf and stir. Then add ginger garlic paste and fry till the raw smell goes off. 

(গোটা জিরে , তেজপাতা দিয়ে নাড়ুন।  তারপরে আদা রসুন বাটা দিন এবং কাঁচা গন্ধ না যাওয়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন) 



5.Add slit green chili, chopped tomato, curd and cook till the tomatoes are soft and mushy. 

(চেরা কাচা লংকা, টমেটো কুচি, দই দিনএবং টমেটো নরম না হওয়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন) 


6.When the oil starts separating add spice powder and mix well. 

(যখন তেল আলাদা করতে শুরু করবে তখন গুঁড়ো মশলা দিন এবং ভাল করে মেশান) 



7.Add Cashew & almond paste, salt give a good mix. 

(কাজু ও আমন্ড বাটা,নুন দিয়ে নাড়ুন) 



8. Add dried plums( alubukhara), water and stir. And let the gravy come to a boil. 

(আলুবোখারা ,জল দিন, নাড়ুন এবং গ্রেভির ফুটতে দিন) 



9. When the gravy starts simmering, add the fried chicken pieces and mix well. 

(গ্রেভি সিদ্ধ হতে শুরু করলে ভাজা চিকেনের পিসগুলি যোগ করুন এবং ভাল করে মিশিয়ে নিন) 



10. In this stage (if you feel dry) add 1 cup of water, kasuri methi and stir, then cover and cook for 10 minutes on low flame. 

(এই পর্যায়ে (যদি আপনি শুকনো বোধ করেন) ১ কাপ জল, কাসুরি মেথি দিয়ে নাড়ুন, তারপরে কম আচে ঢেকে ১০ মিনিট রান্না করুন) 



11. Garnish with julienne cut ginger, chopped coriander leaves and serve hot. 

( জুলিয়েন করে কাটা  আদা, ধনেপাতা কুচি দিয়ে সাজিয়ে গরম গরম পরিবেশন করুন) 




                                              -----------------THANK YOU---------------- 






Comments

Popular posts from this blog

Recipe of Mughlai Chicken Handi | How to make Mughlai Chicken Handi | Recipeuwish | By Sandipta's Cookery

Dahi Vada | South Indian Recipe | Easy Dahi Vada Recipe Dahi Vada Preparation time - 20 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 4 Procedure - For Vada - 1 cup Urad dal 2 nos Chopped green chilies 1 tbsp Chopped ginger For soaking vada - Lukewarm water Salt to taste Seasoned curd - 2 cups Curd ½ tsp Black salt ½ tsp Roasted powder Sugar according to your taste Other ingredients - Green chutney Tamarind chutney Sev Chat masala Kashmiri red chili powder Procedure - 1.Soak urad dal in fresh water for 5 hours or overnight. Drain the excess water and transfer to a mixer grinder along with the ingredients listed under "vada". Make a smooth paste. (বিউলি ডাল টাটকা জলে ২ ঘন্টা বা সারা রাত্র ভিজিয়ে রাখুন। অতিরিক্ত জল নিষ্কাশন করুন এবং "বড়া" এর নীচে তালিকাভুক্ত উপাদানগুলির সাথে মিক্সার পেষকদন্তে স্থানান্তর করুন। একটি মসৃণ পেস্ট তৈরি করুন) 2. Prepared dal mixer in a bowl and whisk well, until the mixture fluffs. (তৈরি করা ডালের মিশ্রণ একটি বাটিতে নিন ও ভালো করে ফেটিয়ে নিন,না ফোলা পর্যন্ত) 3. Set a deep pan and heat enough oil and fry the vadas. (একটি কড়াইতে পর্যাপ্ত তেল গরম করুন এবং বড়াগুলি ভাজুন) 4. lukewarm water in a big bowl, add salt to taste and transfer the fried vadas in water to soak. ( একটি বড় পাত্রে হালকা গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন যোগ করুন এবং ভাজা বড়া গুলি জলে ভিজিয়ে রাখুন) 5. Take out the soaked water and squeeze out excess water with light hand . ( হালকা হাতে অতিরিক্ত জল বের করে নিন বড়া গুলি থেকে) Assemble - 1.Make a curd mixture with all the ingredients listed in "seasoned curd" . (একটি পাত্রে "দই" এর তালিকাভুক্ত সকল উপকরণ গুলো দিয়ে একটি মিশ্রণ তৈরি করুন) 2.Placed the soaked vadas in a serving platter. (ভিজানো বড়াগুলি পরিবেশন প্ল্যাটারে রেখে দিন) 3.Pour the seasoned dahi. (দই দিন) 4.Sprinkle some chat masala ,kashmiri red chili powder,black salt. (কিছুটা চাট মশলা, কাশ্মিরি লাল লংকা গুঁড়ো, বিটনুন ছড়িয়ে দিন) 5.Pour tamarind and green chutney, sev. (তেঁতুল এবং সবুজ চাটনি ,সেভ ঢালুন ) 6. Serve it chilled. (ঠাণ্ডা করে পরিবেশন করুন)

Recipe of Chicken Burger | How to make Chicken Burger | Chicken Burger Recipe in English and Bengali