Chicken Bukhara | How To Make Chicken Bukhara At Home | Easy Recipe of Chicken Bukhara Chicken Bukhara Preparation time - 20 minutes Cooking time - 40 minutes Serve - 3 Ingredients - For marinade - 750 gm Chicken 2 tbsp Curd 1 tsp Ginger paste 1 tsp Garlic paste 1 tsp Garam masala powder 1 tsp Chaat masala powder 1 tsp Cumin powder 1 tsp Red chili powder 1 tsp Kashmiri red chili powder ½ tsp Lemon juice 1-2 tbsp Cornflour Salt to taste Spice powder - 1 tsp Red chili powder 1 tsp Kashmiri red chili powder ½ tsp Turmeric powder ½ tsp Black pepper powder Other ingredients - 2 tbsp Oil 1 tbsp Ghee 1 nos Bay leaves ½ tsp Cumin seeds ½ cup Birista ( crushed) 1 tsp Ginger paste 1 tsp Garlic paste 2-3 nos Slit green chillies 2 nos Chopped tomato ½ cup Curd ¼ cup Cashew & almond paste 6-7 nos Dried plums( alubukhara) 1 tsp Kasuri methi Water as required (2 cups approx) Salt to taste Julienne cut ginger Chopped coriander leaves Procedure - 1.In a bowl add the ingredients listed under " marinade " and keep aside for an hour. (একটি বাটিতে "মেরিনেড" এর নীচে তালিকাভুক্ত উপাদানগুলি যুক্ত করুন এবং এক ঘন্টার জন্য আলাদা রাখুন) 2. After an hour heat enough oil in a wok and deep fry the chicken pieces, and keep aside. (এক ঘন্টা পরে পর্যাপ্ত পরিমাণে তেল গরম করে চিকেনের পিসগুলি ভাজুন এবং একপাশে রেখে দিন) 3.Heat oil and ghee in a wok, add crushed birista and saute for a few seconds. (একটি কড়ায় তেল ও ঘি গরম করে তাতে ক্রাস করা বিরিস্তা দিন এবং কয়েক সেকেন্ডের জন্য ভাজুন) 4.Add cumin seeds, bay leaf and stir. Then add ginger garlic paste and fry till the raw smell goes off. (গোটা জিরে , তেজপাতা দিয়ে নাড়ুন। তারপরে আদা রসুন বাটা দিন এবং কাঁচা গন্ধ না যাওয়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন) 5.Add slit green chili, chopped tomato,curd and cook till the tomatoes are soft and mushy. (চেরা কাচা লংকা, টমেটো কুচি, দই দিনএবং টমেটো নরম না হওয়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন) 6.When the oil starts separating add spice powder and mix well. (যখন তেল আলাদা করতে শুরু করবে তখন গুঁড়ো মশলা দিন এবং ভাল করে মেশান) 7.Add Cashew & almond paste, salt give a good mix. (কাজু ও আমন্ড বাটা,নুন দিয়ে নাড়ুন) 8. Add dried plums( alubukhara), water and stir. And let the gravy come to a boil. (আলুবোখারা ,জল দিন, নাড়ুন এবং গ্রেভির ফুটতে দিন।) 9. When the gravy starts simmering, add the fried chicken pieces and mix well. (গ্রেভি সিদ্ধ হতে শুরু করলে ভাজা চিকেনের পিসগুলি যোগ করুন এবং ভাল করে মিশিয়ে নিন) 10. In this stage (if you feel dry) add 1 cup of water, kasuri methi and stir, then cover and cook for 10 minutes on low flame. (এই পর্যায়ে (যদি আপনি শুকনো বোধ করেন) ১ কাপ জল, কাসুরি মেথি দিয়ে নাড়ুন, তারপরে কম আচে ঢেকে ১০ মিনিট রান্না করুন) 11. Garnish with julienne cut ginger, chopped coriander leaves and serve hot. ( জুলিয়েন করে কাটা আদা, ধনেপাতা কুচি দিয়ে সাজিয়ে গরম গরম পরিবেশন করুন)
Preparation time - 20 minutes
Cooking time - 40 minutes
Serve - 3
Ingredients -
For marinade -
750 gm Chicken
2 tbsp Curd
1 tsp Ginger paste
1 tsp Garlic paste
1 tsp Garam masala powder
1 tsp Chaat masala powder
1 tsp Cumin powder
1 tsp Red chili powder
1 tsp Kashmiri red chili powder
½ tsp Lemon juice
1-2 tbsp Corn flour
Salt to taste
Spice powder -
1 tsp Red chili powder
1 tsp Kashmiri red chili powder
½ tsp Turmeric powder
½ tsp Black pepper powder
Other ingredients -
2 tbsp Oil
1 tbsp Ghee
1 nos Bay leaves
½ tsp Cumin seeds
½ cup Birista ( crushed)
1 tsp Ginger paste
1 tsp Garlic paste
2-3 nos Slit green chilies
2 nos Chopped tomato
½ cup Curd
¼ cup Cashew & almond paste
6-7 nos Dried plums( alubukhara)
1 tsp Kasuri methi
Water as required (2 cups approx)
Salt to taste
Julienne cut ginger
Chopped coriander leaves
Procedure -
1.In a bowl add the ingredients listed under " marinade " and keep aside for an hour.
(একটি বাটিতে "মেরিনেড" এর নীচে তালিকাভুক্ত উপাদানগুলি যুক্ত করুন এবং এক ঘন্টার জন্য আলাদা রাখুন)
2. After an hour heat enough oil in a wok and deep fry the chicken pieces, and keep aside.
(এক ঘন্টা পরে পর্যাপ্ত পরিমাণে তেল গরম করে চিকেনের পিসগুলি ভাজুন এবং একপাশে রেখে দিন)
3.Heat oil and ghee in a wok, add crushed birista and saute for a few seconds.
(একটি কড়ায় তেল ও ঘি গরম করে তাতে ক্রাস করা বিরিস্তা দিন এবং কয়েক সেকেন্ডের জন্য ভাজুন)
4.Add cumin seeds, bay leaf and stir. Then add ginger garlic paste and fry till the raw smell goes off.
(গোটা জিরে , তেজপাতা দিয়ে নাড়ুন। তারপরে আদা রসুন বাটা দিন এবং কাঁচা গন্ধ না যাওয়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন)
5.Add slit green chili, chopped tomato, curd and cook till the tomatoes are soft and mushy.
(চেরা কাচা লংকা, টমেটো কুচি, দই দিনএবং টমেটো নরম না হওয়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন)
6.When the oil starts separating add spice powder and mix well.
(যখন তেল আলাদা করতে শুরু করবে তখন গুঁড়ো মশলা দিন এবং ভাল করে মেশান)
7.Add Cashew & almond paste, salt give a good mix.
(কাজু ও আমন্ড বাটা,নুন দিয়ে নাড়ুন)
8. Add dried plums( alubukhara), water and stir. And let the gravy come to a boil.
(আলুবোখারা ,জল দিন, নাড়ুন এবং গ্রেভির ফুটতে দিন)
9. When the gravy starts simmering, add the fried chicken pieces and mix well.
(গ্রেভি সিদ্ধ হতে শুরু করলে ভাজা চিকেনের পিসগুলি যোগ করুন এবং ভাল করে মিশিয়ে নিন)
10. In this stage (if you feel dry) add 1 cup of water, kasuri methi and stir, then cover and cook for 10 minutes on low flame.
(এই পর্যায়ে (যদি আপনি শুকনো বোধ করেন) ১ কাপ জল, কাসুরি মেথি দিয়ে নাড়ুন, তারপরে কম আচে ঢেকে ১০ মিনিট রান্না করুন)
11. Garnish with julienne cut ginger, chopped coriander leaves and serve hot.
( জুলিয়েন করে কাটা আদা, ধনেপাতা কুচি দিয়ে সাজিয়ে গরম গরম পরিবেশন করুন)
-----------------THANK YOU----------------
Comments
Post a Comment
Thank You.