Paneer Korma | How To Make Paneer Korma | Easy Recipe of Paneer Korma Paneer Korma Preparation time - 10 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 2 Ingredients - Whole spices - 10 nos Cashew nuts 1 inch Cinnamon stick 6 nos Black peppercorns 1 nos Black cardamom 3 nos Green cardamom Powder spices - 2 tbsp Coriander powder ½ tsp Turmeric powder 2 tsp Kashmiri red chili powder ½ tsp Cumin powder Other ingredients - 200 gm Paneer 3 tbsp Ghee 3 tbsp Oil 4 tsp Ginger garlic paste ½ cup Curd 2 tsp Saffron water 1 cup Birista ¼ cup Water Chopped coriander leaves Salt to taste Procedure - 1.Heat a pan and dry roast the whole spices. Once it done, let it cool. (একটি প্যান গরম করুন এবং শুকনো খোলায় গোটা মশলা ভাজুন। ভাজা হয়ে গেলে, এটি শীতল হতে দিন) 2. Transfer to a grinder jar along with birista and water. Blend to a smooth paste. (বিরিস্তা এবং জলের সাথে একটি পেষকদন্ত জারে স্থানান্তর করুন। একটি মসৃণ মিশ্রণ তৈরি করুন) 3. Heat a pan with oil & ghee, add paneer, fry until golden brown. (তেল ও ঘি দিয়ে একটি প্যান গরম করুন, পনির যোগ করুন, সোনালি বাদামী হওয়া পর্যন্ত ভাজুন) 4. In the same oil add ground masala paste, ginger garlic paste and fry for 4 minutes. (একই তেলে গ্রাউন্ড মশলা পেস্ট, আদা রসুন বাটা দিন এবং ৪ মিনিট ভাজুন) 5. Add beaten curd, powder spices, salt to taste and mix everything well,cook for 3-4 minutes. (ফেটানো দই, গুঁড়ো মশলা, স্বাদ মতো নুন দিন এবং সবকিছু ভালভাবে মেশান, ৩-৪ মিনিট ধরে রান্না করুন) 6. Add saffron water,give a nice stir, then add fried paneer. Cover and cook until oil separates. (জাফরান জল যোগ করুন, তারপর ভাজা পনির যোগ করুন। ঢাকুন, তেল আলাদা না হওয়া পর্যন্ত রান্না করুন) 7. Add chopped coriander leaves and serve. (ধনে পাতা কুচি দিন এবং পরিবেশন করুন)

 


   Paneer Korma


Preparation time - 10 minutes

Cooking time     -   30 minutes

Serve                -    2


Ingredients -

Whole spices -


10 nos        Cashew nuts

1 inch         Cinnamon stick

6 nos          Black peppercorns

1 nos          Black cardamom

3 nos          Green cardamom



Powder spices -


2 tbsp       Coriander powder

½ tsp        Turmeric powder

2 tsp         Kashmiri red chili powder

½ tsp        Cumin powder


 

Other ingredients -


200 gm    Paneer

3 tbsp      Ghee

3 tbsp      Oil

4 tsp        Ginger garlic paste

½ cup      Curd

2 tsp        Saffron water

1 cup       Birista

¼ cup      Water

Chopped coriander leaves

Salt to taste


Procedure -


1.Heat a pan and dry roast the whole spices. Once it done, let it cool. 

(একটি প্যান গরম করুন এবং শুকনো খোলায় গোটা মশলা ভাজুন।  ভাজা হয়ে গেলে, এটি শীতল হতে দিন) 


2. Transfer to a grinder jar along with birista and water. Blend to a smooth paste. 

(বিরিস্তা এবং জলের সাথে একটি পেষকদন্ত জারে স্থানান্তর করুন।  একটি মসৃণ মিশ্রণ তৈরি করুন) 


3. Heat a pan with oil & ghee, add paneer, fry until golden brown. 

(তেল ও ঘি দিয়ে একটি প্যান গরম করুন, পনির যোগ করুন, সোনালি বাদামী হওয়া পর্যন্ত ভাজুন) 


4. In the same oil add ground masala paste, ginger garlic paste and fry for 4 minutes. 

(একই তেলে গ্রাউন্ড মশলা পেস্ট, আদা রসুন বাটা দিন এবং ৪ মিনিট ভাজুন) 


5. Add beaten curd, powder spices, salt to taste and mix everything well, cook for 3-4 minutes. 

(ফেটানো দই, গুঁড়ো মশলা, স্বাদ মতো নুন দিন এবং সবকিছু ভালভাবে মেশান, ৩-৪ মিনিট ধরে রান্না করুন) 


6. Add saffron water, give a nice stir, then add fried paneer. Cover and cook until oil separates. 

(জাফরান জল যোগ করুন, তারপর ভাজা পনির যোগ করুন।  ঢাকুন, তেল আলাদা না হওয়া পর্যন্ত রান্না করুন) 



7. Add chopped coriander leaves and serve. 

(ধনে পাতা কুচি দিন এবং পরিবেশন করুন) 

   
                                            -------------- THANK YOU ---------------





Comments

Popular posts from this blog

Recipe of Mughlai Chicken Handi | How to make Mughlai Chicken Handi | Recipeuwish | By Sandipta's Cookery

Dahi Vada | South Indian Recipe | Easy Dahi Vada Recipe Dahi Vada Preparation time - 20 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 4 Procedure - For Vada - 1 cup Urad dal 2 nos Chopped green chilies 1 tbsp Chopped ginger For soaking vada - Lukewarm water Salt to taste Seasoned curd - 2 cups Curd ½ tsp Black salt ½ tsp Roasted powder Sugar according to your taste Other ingredients - Green chutney Tamarind chutney Sev Chat masala Kashmiri red chili powder Procedure - 1.Soak urad dal in fresh water for 5 hours or overnight. Drain the excess water and transfer to a mixer grinder along with the ingredients listed under "vada". Make a smooth paste. (বিউলি ডাল টাটকা জলে ২ ঘন্টা বা সারা রাত্র ভিজিয়ে রাখুন। অতিরিক্ত জল নিষ্কাশন করুন এবং "বড়া" এর নীচে তালিকাভুক্ত উপাদানগুলির সাথে মিক্সার পেষকদন্তে স্থানান্তর করুন। একটি মসৃণ পেস্ট তৈরি করুন) 2. Prepared dal mixer in a bowl and whisk well, until the mixture fluffs. (তৈরি করা ডালের মিশ্রণ একটি বাটিতে নিন ও ভালো করে ফেটিয়ে নিন,না ফোলা পর্যন্ত) 3. Set a deep pan and heat enough oil and fry the vadas. (একটি কড়াইতে পর্যাপ্ত তেল গরম করুন এবং বড়াগুলি ভাজুন) 4. lukewarm water in a big bowl, add salt to taste and transfer the fried vadas in water to soak. ( একটি বড় পাত্রে হালকা গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন যোগ করুন এবং ভাজা বড়া গুলি জলে ভিজিয়ে রাখুন) 5. Take out the soaked water and squeeze out excess water with light hand . ( হালকা হাতে অতিরিক্ত জল বের করে নিন বড়া গুলি থেকে) Assemble - 1.Make a curd mixture with all the ingredients listed in "seasoned curd" . (একটি পাত্রে "দই" এর তালিকাভুক্ত সকল উপকরণ গুলো দিয়ে একটি মিশ্রণ তৈরি করুন) 2.Placed the soaked vadas in a serving platter. (ভিজানো বড়াগুলি পরিবেশন প্ল্যাটারে রেখে দিন) 3.Pour the seasoned dahi. (দই দিন) 4.Sprinkle some chat masala ,kashmiri red chili powder,black salt. (কিছুটা চাট মশলা, কাশ্মিরি লাল লংকা গুঁড়ো, বিটনুন ছড়িয়ে দিন) 5.Pour tamarind and green chutney, sev. (তেঁতুল এবং সবুজ চাটনি ,সেভ ঢালুন ) 6. Serve it chilled. (ঠাণ্ডা করে পরিবেশন করুন)

Recipe of Chicken Burger | How to make Chicken Burger | Chicken Burger Recipe in English and Bengali