Papdi Chat Recipe | How to make Papdi Chat | Papdi Chat by Sandipta Sinha

 

How to make Papdi Chat 
                     Papdi Chat | How to make Papdi Chat | Papdi Chat by Sandipta Sinha


Preparation time - 10 minutes

Cooking time      -  20 minutes    

Serve                 -    4

 

Ingredients -

For papdi -


1 cup       Refined flour

2 tbsp      Gram flour

1 tsp        Nigella seed

⅓ cup      Ghee

Cold water as required

Salt to taste


Other ingredients -


½ cup     Boiled potato 

1 nos      Chopped onion

1 cup      Curd mixture( chat masala, sugar, rock salt) 

Chat masala

Red chili powder

Green chutney as required

Tamarind chutney as required

Chopped tomato

Boiled chickpeas

Chopped coriander leaves

Sev


Procedure -


1.In a bowl add all ingredients listed under " Papdi" and knead medium hard dough. Cover and

keep aside for 20 minutes. 

(একটি পাত্রে "পাপড়ি" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং অল্প শক্ত করে ময়দা

মাখুন।  ঢেকে রাখুন এবং ২০ মিনিটের জন্য) 



2. After resting the dough, make proper portion of the dough and roll. 

(এরপরে, ময়দা থেকে লেচি কেটে নিন এবং বেলুন) 



3. Then cut it in small rounds and prick it with a fork. 

(তারপরে,পুরির আকারে কেটে নিয়ে কাঁটা চামচের সাহায্য ছিদ্র করে নিন) 



4. Fry them until brown and crisp. 

(বাদামি এবং খাস্তা হওয়া পর্যন্ত এগুলি ভাজুন) 




Assemble -


1.In a serving plate place the papdi

(পরিবেশন প্লেটে পাপড়ি রাখুন) 



2. Add boiled potatoes, chat masala, chopped tomato. 

(সিদ্ধ আলু, চাট মশলা, টমেটো কুচি যুক্ত করুন) 



3. Chopped coriander leaves, green chutney, tamarind chutney, curd mixture, chopped onion. 

(ধনে পাতা কুচি, সবুজ চাটনি, তেঁতুলের চাটনি, দইয়ের মিশ্রণ, পেয়াজ কুচি দিন)



4. Sprinkle some sev, red chili powder, chat masala, boiled chickpeas. 

(কিছু সেভ, লাল লংকা গুঁড়ো,সেদ্ধ কাবুলি ছোলা,চাট মশলা ছিটিয়ে দিন) 



5. Serve it immediate before it gets soggy. 

(নরম হওয়ার আগে তাড়াতাড়ি পরিবেশন করুন) 


                                                      -----------------THANK YOU-------------------

Comments

Popular posts from this blog

Recipe of Mughlai Chicken Handi | How to make Mughlai Chicken Handi | Recipeuwish | By Sandipta's Cookery

Egg Bhejo | Burmese Recipe | Stuffed Egg Masala | Street Food At Home | How To Make Egg Bhejo Egg Bhejo Preparation time - 10 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 3 Ingredients - 3 nos Eggs ( boiled) 1 nos Slice onion (medium size) 6 pods of Slice garlic 1 tbsp Red chili flakes Salt water Fried oil Lemon water Tamarind water Chopped coriander leaves Procedure - 1.Heat oil in a wok and deep fry slice onion and garlic, keep aside. (একটি পাত্রে তেল গরম করে পেঁয়াজ ও রসুন ডিপ ফ্রাই করুন , একপাশে রেখে দিন) 2. In a bowl add little bit of fried oil,the oil with which we fried the onion and garlic. (একটি বাটিতে কিছুটা ভাজা তেল নিন, যে তেল দিয়ে পেঁয়াজ এবং রসুন ভেজে নিয়েছিলেন) 3. In another bowl add fried onion and garlic. Crush a little bit and mix with red chili flakes. (অন্য একটি বাটিতে ভাজা পেঁয়াজ এবং রসুন দিন। অল্প অল্প করে গুঁড়ো এবং রেড চিলি ফ্লেক্সের সাথে মিশ্রিত করুন) 4. Take a boiled egg and make a slit in the centre about half way through. (একটি সিদ্ধ ডিম নিন এবং মাঝখানে প্রায় অর্ধেক চেরা করুন) 5. Stuff the onion - garlic- red chili flakes mixture. (পেঁয়াজ-রসুন- রেড চিলি ফ্লেক্সের মিশ্রণটি দিন) 6. Add a few drops of salt water, fried oil, and tamarind water. (কয়েক ফোঁটা নুন জল, ভাজা তেল এবং তেঁতুলের জল দিন) 7. Finally garnish with coriander leaves and serve. ( সবশেষে ধনে পাতা দিয়ে সাজিয়ে পরিবেশন করুন)

Creamy Chocolate Pudding | How to Make Chocolate Pudding | Easy Recipe Of Chocolate Pudding Creamy Chocolate Pudding Preparation time - 10 minutes Cooking time - 10 minutes Serve - 3 Ingredients - 500 ml Full fat milk 3 tbsp Heavy cream 50 gm Dark chocolate (chopped) 1 tbsp Rice flour 2 tbsp Cocoa powder 2 tbsp Cornflour ½ tsp Vanilla essence ½ cup Sugar Procedure - 1.In a pan add sugar, cocoa powder, cornflour, rice flour, gradually add milk and whisk until well combined. Once it is done, turn on the flame. (একটি প্যানে চিনি, কোকো পাউডার, কর্নফ্লার, চালের গুঁড়ো দিন, ধীরে ধীরে দুধ যোগ করুন এবং ভাল সংযুক্ত হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন। এটি হয়ে গেলে গ্যাস অন করুন) 2. Stirring continuously until pudding is thicken. Add dark chocolate, heavy cream. (পুডিং ঘন না হওয়া পর্যন্ত একটানা নাড়তে থাকুন। ডার্ক চকোলেট, হেভি ক্রিম দিন) 3. When the chocolate starts to melt add vanilla essence and mix well. Pour into the dessert cups. (যখন চকোলেটটি গলতে শুরু করে তখন ভ্যানিলা এসেন্স দিন এবং ভালভাবে মিক্স করুন। ডের্জাট কাপে ঢালুন ) 4. Let it cool at room temperature and refrigerate until serve. (ঘরের তাপমাত্রায় এটি ঠান্ডা হতে দিন এবং পরিবেশন হওয়া পর্যন্ত ফ্রিজে রাখুন)