White Chicken Biryani | Home made White Biryani | Biriyani Special by Sandipta's Cookery


Preparation time - 20 minutes
Cooking time - 1 hour 15 minutes
Serve - 2

Ingredients -

Whole spices-

1 tsp Cumin seeds
4 nos Cardamom seeds
2 nos Bay leaves
1 nos Star anise

Spice powder -


1 tbsp Coriander powder
1 tsp Garam masala powder
1 tsp Cumin powder
2 tsp White pepper powder
2 tsp Black pepper powder

For cream paste -

4 tbsp Heavy whipping cream
1 tbsp Cashew nuts powder
½ tsp Nutmeg and mace powder
½ tsp Cardamom powder


Other ingredients-

1 cups Basmati rice ( 90%cooked)
8 tbsp Oil
1 tbsp Ginger paste
1 tbsp Garlic paste
½ cup Birista
2 tsp Salt
½ cup Curd
½ cup Milk
2 tsp Chopped coriander leaves
2 tsp Chopped green chili
Chicken as required
Alubukhara as required
Melted ghee as required

Procedure -

    1.Heat a pan of oil and add whole spices, when it starts splatter add chicken and cook till it's  colour change.
    (একটি প্যানে তেল গরম করুন এবং গোটা মশলা দিন, কয়েক সেকেন্ড পর চিকেন দিন এবং রঙ         পরিবর্তন না হওয়া পর্যন্ত রান্না করুন)


    2. Add ginger garlic paste, mix well then add birista, 1tbsp water , spices powder, salt and mix well.
    (আদা রসুন বাটা দিন,ভাল করে মেশান তারপরে বিরিস্তা, ১ টেবিল চামচ জল, মশলা গুঁড়ো, নুন দিন     এবং ভালভাবে মেশান)



    3. Add curd and cook for 3 minutes then add milk , chopped coriander- green chilis and cover and cook till chicken is tender.
    (দই দিন এবং ৩ মিনিট ধরে রান্না করুন তারপরে দুধ, ধনে পাতা -কাঁচা লংকা কুচি দিয়ে ঢাকুন                 চিকেন নরম না হওয়া পর্যন্ত)



    4. In a bowl add all ingredients listed under " Cream Paste" and pour into the chicken for few             minutes and shut the flame.
    (একটি পাত্রে "ক্রিম পেস্ট" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান গুলি নিয়ে মিশিয়ে চিকেনে দিন         শিখাটি বন্ধ করুন)


    Assemble -

        1.In a pot half quantity of prepared chicken.
        (একটি পাত্রে অর্ধ পরিমাণ তৈরি করা চিকেন দিন)


        2. Add half quantity of cooked basmati                 rice, ghee, alubukhara.
        (অর্ধ পরিমাণ রান্না করা বাসমতি চাল, ঘি,            আলুবুখারা দিন)


    3. Add remaining chicken, chopped coriander- green chilis.
    (বাকি চিকেন, ধনে পাতা - -কাঁচা লংকা কুচি দিন)
 4. Add remaining rice, birista, ghee and cover and cook on low flame for 5-10 minutes.
 (বাকি চাল, বিরিস্তা, ঘি দিয়ে ঢেকে অল্প আঁচে ৫-১০ মিনিটের জন্য রান্না করুন)
  5. Once it's done, serve hot.
     (হয়ে গেলে গরম গরম পরিবেশন করুন)
---------------THANK YOU-------------

Comments

Popular posts from this blog

Egg Bhejo | Burmese Recipe | Stuffed Egg Masala | Street Food At Home | How To Make Egg Bhejo Egg Bhejo Preparation time - 10 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 3 Ingredients - 3 nos Eggs ( boiled) 1 nos Slice onion (medium size) 6 pods of Slice garlic 1 tbsp Red chili flakes Salt water Fried oil Lemon water Tamarind water Chopped coriander leaves Procedure - 1.Heat oil in a wok and deep fry slice onion and garlic, keep aside. (একটি পাত্রে তেল গরম করে পেঁয়াজ ও রসুন ডিপ ফ্রাই করুন , একপাশে রেখে দিন) 2. In a bowl add little bit of fried oil,the oil with which we fried the onion and garlic. (একটি বাটিতে কিছুটা ভাজা তেল নিন, যে তেল দিয়ে পেঁয়াজ এবং রসুন ভেজে নিয়েছিলেন) 3. In another bowl add fried onion and garlic. Crush a little bit and mix with red chili flakes. (অন্য একটি বাটিতে ভাজা পেঁয়াজ এবং রসুন দিন। অল্প অল্প করে গুঁড়ো এবং রেড চিলি ফ্লেক্সের সাথে মিশ্রিত করুন) 4. Take a boiled egg and make a slit in the centre about half way through. (একটি সিদ্ধ ডিম নিন এবং মাঝখানে প্রায় অর্ধেক চেরা করুন) 5. Stuff the onion - garlic- red chili flakes mixture. (পেঁয়াজ-রসুন- রেড চিলি ফ্লেক্সের মিশ্রণটি দিন) 6. Add a few drops of salt water, fried oil, and tamarind water. (কয়েক ফোঁটা নুন জল, ভাজা তেল এবং তেঁতুলের জল দিন) 7. Finally garnish with coriander leaves and serve. ( সবশেষে ধনে পাতা দিয়ে সাজিয়ে পরিবেশন করুন)

Paneer Kolhapuri Recipe in Bengali and English | Indian Vegetarian Recipe | How to make Paneer Kolhapuri by Sandipta's Cookery

How To Make Mutton Shahi Korma| Easy Recipe of Mutton Mutton Shahi Korma Preparation time - 30 minutes Cooking time - 1 hour 15minutes Serve - 2 Ingredients - For marinade - 500 gm Mutton 1 tbsp Ginger garlic paste ½ cup Beaten curd 1 tbsp Red chili powder 2 tbsp Coriander powder ½ tsp Turmeric powder 1 tsp Cumin powder Salt to taste Whole spices - 1 tsp Cumin seeds 4 nos Black peppercorn 1 nos Black cardamom 2 nos Green cardamom 1 inch Cinnamon stick 2 nos Bay leaves 4 nos Cloves 1 nos Mace ¼ Nutmeg(grated) Other ingredients - ½ cup Birista (crushed) 10 nos Cashew nuts ( paste) 2-3 nos Green chilies 2 tsp Garam masala powder 2 tbsp Ginger garlic paste 1 tbsp Saffron water Hot water as required Ghee Procedure - 1.Take a bowl, add all the ingredients listed under "marinade" for an hour. ( একটি বাটিতে, "মেরিনেড" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং ১ ঘন্টার জন্য মেরিনেট করুন) 2. Heat a wok with ghee, add the "whole spices" and ginger garlic paste, green chilies , saute for 2 minutes. (এবার কড়াইতে ঘী দিন, তাতে "গোটা গরম মশলা" এবং আদা রসুন বাটা,কাচা লংকা দিন) 3. Add marinated mutton and cook on medium flame until ghee is separates. (ম্যারিনেটেড মাটন দিন এবং মাঝারি আঁচে রান্না করুন যতক্ষণ না ঘী আলাদা হচ্ছে) 4. Add crushed birista, cashew paste and cook for 10 minutes. (ক্রাস্ করা বিরিস্তা,কাজু বাদাম বাটা দিন এবং ১০ মিনিট আরো রান্না করুন) 5. Add hot water, salt to taste, cover and cook on low medium flame until the mutton is cooked and tender. (গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন দিয়ে ঢাকুন এবং অল্প আচে রান্না করুন মাটন সেদ্ধ না হওয়া পর্যন্ত) 6. Open the lid, add saffron water,, garam masala , mix well and cover for 10 minutes. (ঢাকা খুলে কেশর/জাফরান জল, গরম মশলা দিয়ে মিশিয়ে ঢেকে ১০ মিনিট আরো রান্না করুন) 7. Serve hot. ( গরম গরম পরিবেশন করুন)