White Chicken Biryani | Home made White Biryani | Biriyani Special by Sandipta's Cookery


Preparation time - 20 minutes
Cooking time - 1 hour 15 minutes
Serve - 2

Ingredients -

Whole spices-

1 tsp Cumin seeds
4 nos Cardamom seeds
2 nos Bay leaves
1 nos Star anise

Spice powder -


1 tbsp Coriander powder
1 tsp Garam masala powder
1 tsp Cumin powder
2 tsp White pepper powder
2 tsp Black pepper powder

For cream paste -

4 tbsp Heavy whipping cream
1 tbsp Cashew nuts powder
½ tsp Nutmeg and mace powder
½ tsp Cardamom powder


Other ingredients-

1 cups Basmati rice ( 90%cooked)
8 tbsp Oil
1 tbsp Ginger paste
1 tbsp Garlic paste
½ cup Birista
2 tsp Salt
½ cup Curd
½ cup Milk
2 tsp Chopped coriander leaves
2 tsp Chopped green chili
Chicken as required
Alubukhara as required
Melted ghee as required

Procedure -

    1.Heat a pan of oil and add whole spices, when it starts splatter add chicken and cook till it's  colour change.
    (একটি প্যানে তেল গরম করুন এবং গোটা মশলা দিন, কয়েক সেকেন্ড পর চিকেন দিন এবং রঙ         পরিবর্তন না হওয়া পর্যন্ত রান্না করুন)


    2. Add ginger garlic paste, mix well then add birista, 1tbsp water , spices powder, salt and mix well.
    (আদা রসুন বাটা দিন,ভাল করে মেশান তারপরে বিরিস্তা, ১ টেবিল চামচ জল, মশলা গুঁড়ো, নুন দিন     এবং ভালভাবে মেশান)



    3. Add curd and cook for 3 minutes then add milk , chopped coriander- green chilis and cover and cook till chicken is tender.
    (দই দিন এবং ৩ মিনিট ধরে রান্না করুন তারপরে দুধ, ধনে পাতা -কাঁচা লংকা কুচি দিয়ে ঢাকুন                 চিকেন নরম না হওয়া পর্যন্ত)



    4. In a bowl add all ingredients listed under " Cream Paste" and pour into the chicken for few             minutes and shut the flame.
    (একটি পাত্রে "ক্রিম পেস্ট" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান গুলি নিয়ে মিশিয়ে চিকেনে দিন         শিখাটি বন্ধ করুন)


    Assemble -

        1.In a pot half quantity of prepared chicken.
        (একটি পাত্রে অর্ধ পরিমাণ তৈরি করা চিকেন দিন)


        2. Add half quantity of cooked basmati                 rice, ghee, alubukhara.
        (অর্ধ পরিমাণ রান্না করা বাসমতি চাল, ঘি,            আলুবুখারা দিন)


    3. Add remaining chicken, chopped coriander- green chilis.
    (বাকি চিকেন, ধনে পাতা - -কাঁচা লংকা কুচি দিন)
 4. Add remaining rice, birista, ghee and cover and cook on low flame for 5-10 minutes.
 (বাকি চাল, বিরিস্তা, ঘি দিয়ে ঢেকে অল্প আঁচে ৫-১০ মিনিটের জন্য রান্না করুন)
  5. Once it's done, serve hot.
     (হয়ে গেলে গরম গরম পরিবেশন করুন)
---------------THANK YOU-------------

Comments

Popular posts from this blog

Creamy Chocolate Pudding | How to Make Chocolate Pudding | Easy Recipe Of Chocolate Pudding Creamy Chocolate Pudding Preparation time - 10 minutes Cooking time - 10 minutes Serve - 3 Ingredients - 500 ml Full fat milk 3 tbsp Heavy cream 50 gm Dark chocolate (chopped) 1 tbsp Rice flour 2 tbsp Cocoa powder 2 tbsp Cornflour ½ tsp Vanilla essence ½ cup Sugar Procedure - 1.In a pan add sugar, cocoa powder, cornflour, rice flour, gradually add milk and whisk until well combined. Once it is done, turn on the flame. (একটি প্যানে চিনি, কোকো পাউডার, কর্নফ্লার, চালের গুঁড়ো দিন, ধীরে ধীরে দুধ যোগ করুন এবং ভাল সংযুক্ত হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন। এটি হয়ে গেলে গ্যাস অন করুন) 2. Stirring continuously until pudding is thicken. Add dark chocolate, heavy cream. (পুডিং ঘন না হওয়া পর্যন্ত একটানা নাড়তে থাকুন। ডার্ক চকোলেট, হেভি ক্রিম দিন) 3. When the chocolate starts to melt add vanilla essence and mix well. Pour into the dessert cups. (যখন চকোলেটটি গলতে শুরু করে তখন ভ্যানিলা এসেন্স দিন এবং ভালভাবে মিক্স করুন। ডের্জাট কাপে ঢালুন ) 4. Let it cool at room temperature and refrigerate until serve. (ঘরের তাপমাত্রায় এটি ঠান্ডা হতে দিন এবং পরিবেশন হওয়া পর্যন্ত ফ্রিজে রাখুন)

Recipe of Mughlai Chicken Handi | How to make Mughlai Chicken Handi | Recipeuwish | By Sandipta's Cookery

Dahi Vada | South Indian Recipe | Easy Dahi Vada Recipe Dahi Vada Preparation time - 20 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 4 Procedure - For Vada - 1 cup Urad dal 2 nos Chopped green chilies 1 tbsp Chopped ginger For soaking vada - Lukewarm water Salt to taste Seasoned curd - 2 cups Curd ½ tsp Black salt ½ tsp Roasted powder Sugar according to your taste Other ingredients - Green chutney Tamarind chutney Sev Chat masala Kashmiri red chili powder Procedure - 1.Soak urad dal in fresh water for 5 hours or overnight. Drain the excess water and transfer to a mixer grinder along with the ingredients listed under "vada". Make a smooth paste. (বিউলি ডাল টাটকা জলে ২ ঘন্টা বা সারা রাত্র ভিজিয়ে রাখুন। অতিরিক্ত জল নিষ্কাশন করুন এবং "বড়া" এর নীচে তালিকাভুক্ত উপাদানগুলির সাথে মিক্সার পেষকদন্তে স্থানান্তর করুন। একটি মসৃণ পেস্ট তৈরি করুন) 2. Prepared dal mixer in a bowl and whisk well, until the mixture fluffs. (তৈরি করা ডালের মিশ্রণ একটি বাটিতে নিন ও ভালো করে ফেটিয়ে নিন,না ফোলা পর্যন্ত) 3. Set a deep pan and heat enough oil and fry the vadas. (একটি কড়াইতে পর্যাপ্ত তেল গরম করুন এবং বড়াগুলি ভাজুন) 4. lukewarm water in a big bowl, add salt to taste and transfer the fried vadas in water to soak. ( একটি বড় পাত্রে হালকা গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন যোগ করুন এবং ভাজা বড়া গুলি জলে ভিজিয়ে রাখুন) 5. Take out the soaked water and squeeze out excess water with light hand . ( হালকা হাতে অতিরিক্ত জল বের করে নিন বড়া গুলি থেকে) Assemble - 1.Make a curd mixture with all the ingredients listed in "seasoned curd" . (একটি পাত্রে "দই" এর তালিকাভুক্ত সকল উপকরণ গুলো দিয়ে একটি মিশ্রণ তৈরি করুন) 2.Placed the soaked vadas in a serving platter. (ভিজানো বড়াগুলি পরিবেশন প্ল্যাটারে রেখে দিন) 3.Pour the seasoned dahi. (দই দিন) 4.Sprinkle some chat masala ,kashmiri red chili powder,black salt. (কিছুটা চাট মশলা, কাশ্মিরি লাল লংকা গুঁড়ো, বিটনুন ছড়িয়ে দিন) 5.Pour tamarind and green chutney, sev. (তেঁতুল এবং সবুজ চাটনি ,সেভ ঢালুন ) 6. Serve it chilled. (ঠাণ্ডা করে পরিবেশন করুন)