Birthday Cake Recipe| Home Made Birthday Cake| Birthday Cake by Sandipta's Cookery

  

Birthday Cake by Sandipta's Cookery


Preparation time - 20 minutes

Cooking time      -  40 minutes

Serve                 -    4


Ingredients -


1-½ cup       Refined flour

¼  cup         Cocoa powder

1 tbsp          Baking powder

½ tsp           Baking soda

½ cup          Milk

100 ml         Heavy cream

200 gm        Dark chocolate

1 tbsp           Butter

1 cup            Whipping cream

2 tbsp           Sugar

2 tbsp           Water

½ cup           Melted butter

1 cup            Powdered sugar

2 tsp             Vanilla essence

Salt a pinch

Water

Decorating item as your choice


**Preheat your cooker or vessel for 10 minutes on low heat**


Procedure -


1.In a container add sugar and water, mix well keep aside. 

(একটি পাত্রে চিনি এবং জল নিন, ভালভাবে মিশিয়ে একপাশে রাখুন)



2. In another bowl add melted butter, powdered sugar, vanilla essence mix well. 

(অন্য একটি বাটিতে গলানো মাখন, গুঁড়ো চিনি, ভ্যানিলা এসেন্স ভাল করে মিশিয়ে নিন)




3. Add refined flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, salt, milk, combine well. 

( ময়দা, কোকো পাউডার, বেকিং পাউডার, বেকিং সোডা, নুন, দুধ দিয়ে ভালোভাবে মিশিয়ে নিন)




4. In a cake mould, tined with butter paper and pour the batter, tap few time and bake 45 -50 minutes. 

(একটি কেকের ছাঁচে মাখনের কাগজ দিন এবং ব্যাটার ঢালুন, কয়েকবার ট্যাপ করে নিন এবং ৪৫-৫০ মিনিট বেক করুন)




5. In a bowl, add heavy cream, dark chocolate, butter and melt. Chocolate ganache is ready. 

(একটি পাত্রে, হেভি ক্রিম, ডার্ক চকোলেট, মাখন নিয়ে গলিয়ে নিন  চকোলেট গাণাচ প্রস্তুত)





6. Beat whipping cream untill soft peak. Once it done, mix prepared chocolate ganache 2 tbsp and mix well.

Frosting is ready. After 50 minutes, remove the cake, and cool completely. Divide the cake into 2 equal parts. 

(হুইপিং ক্রিম বিট করুন। এটি হয়ে গেলে, ২ টেবিল চামচ প্রস্তুত চকোলেট গাণাচ দিয়ে ভাল করে মেশান।

  ফ্রস্টিং প্রস্তুত,৫০ মিনিটের পরে, কেকটি বের করে নিন, এবং পুরোপুরি শীতল করুন।  কেককে 2 টি সমান ভাগে ভাগ করুন)



7. Apply some sugar syrup, add frosting. 

(অল্প চিনি সিরাপ প্রয়োগ করুন, ফ্রস্টিং যোগ করুন)



8. Place another part of the cake, apply some sugar syrup cover entire cake with frosting. 

(কেকের অন্য একটি অংশ রাখুন, অল্প চিনি সিরাপ দিন,ফ্রস্টিংয়ের সাথে কভার করুন পুরো কেক)



9. Decorate the cake with your choice.

(আপনার পছন্দের সাথে কেকটি সাজান)


Birthday Cake by Sandipta's Cookery

-------------------------Thank You--------------------------



Comments

Popular posts from this blog

Creamy Chocolate Pudding | How to Make Chocolate Pudding | Easy Recipe Of Chocolate Pudding Creamy Chocolate Pudding Preparation time - 10 minutes Cooking time - 10 minutes Serve - 3 Ingredients - 500 ml Full fat milk 3 tbsp Heavy cream 50 gm Dark chocolate (chopped) 1 tbsp Rice flour 2 tbsp Cocoa powder 2 tbsp Cornflour ½ tsp Vanilla essence ½ cup Sugar Procedure - 1.In a pan add sugar, cocoa powder, cornflour, rice flour, gradually add milk and whisk until well combined. Once it is done, turn on the flame. (একটি প্যানে চিনি, কোকো পাউডার, কর্নফ্লার, চালের গুঁড়ো দিন, ধীরে ধীরে দুধ যোগ করুন এবং ভাল সংযুক্ত হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন। এটি হয়ে গেলে গ্যাস অন করুন) 2. Stirring continuously until pudding is thicken. Add dark chocolate, heavy cream. (পুডিং ঘন না হওয়া পর্যন্ত একটানা নাড়তে থাকুন। ডার্ক চকোলেট, হেভি ক্রিম দিন) 3. When the chocolate starts to melt add vanilla essence and mix well. Pour into the dessert cups. (যখন চকোলেটটি গলতে শুরু করে তখন ভ্যানিলা এসেন্স দিন এবং ভালভাবে মিক্স করুন। ডের্জাট কাপে ঢালুন ) 4. Let it cool at room temperature and refrigerate until serve. (ঘরের তাপমাত্রায় এটি ঠান্ডা হতে দিন এবং পরিবেশন হওয়া পর্যন্ত ফ্রিজে রাখুন)

Recipe of Mughlai Chicken Handi | How to make Mughlai Chicken Handi | Recipeuwish | By Sandipta's Cookery

Dahi Vada | South Indian Recipe | Easy Dahi Vada Recipe Dahi Vada Preparation time - 20 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 4 Procedure - For Vada - 1 cup Urad dal 2 nos Chopped green chilies 1 tbsp Chopped ginger For soaking vada - Lukewarm water Salt to taste Seasoned curd - 2 cups Curd ½ tsp Black salt ½ tsp Roasted powder Sugar according to your taste Other ingredients - Green chutney Tamarind chutney Sev Chat masala Kashmiri red chili powder Procedure - 1.Soak urad dal in fresh water for 5 hours or overnight. Drain the excess water and transfer to a mixer grinder along with the ingredients listed under "vada". Make a smooth paste. (বিউলি ডাল টাটকা জলে ২ ঘন্টা বা সারা রাত্র ভিজিয়ে রাখুন। অতিরিক্ত জল নিষ্কাশন করুন এবং "বড়া" এর নীচে তালিকাভুক্ত উপাদানগুলির সাথে মিক্সার পেষকদন্তে স্থানান্তর করুন। একটি মসৃণ পেস্ট তৈরি করুন) 2. Prepared dal mixer in a bowl and whisk well, until the mixture fluffs. (তৈরি করা ডালের মিশ্রণ একটি বাটিতে নিন ও ভালো করে ফেটিয়ে নিন,না ফোলা পর্যন্ত) 3. Set a deep pan and heat enough oil and fry the vadas. (একটি কড়াইতে পর্যাপ্ত তেল গরম করুন এবং বড়াগুলি ভাজুন) 4. lukewarm water in a big bowl, add salt to taste and transfer the fried vadas in water to soak. ( একটি বড় পাত্রে হালকা গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন যোগ করুন এবং ভাজা বড়া গুলি জলে ভিজিয়ে রাখুন) 5. Take out the soaked water and squeeze out excess water with light hand . ( হালকা হাতে অতিরিক্ত জল বের করে নিন বড়া গুলি থেকে) Assemble - 1.Make a curd mixture with all the ingredients listed in "seasoned curd" . (একটি পাত্রে "দই" এর তালিকাভুক্ত সকল উপকরণ গুলো দিয়ে একটি মিশ্রণ তৈরি করুন) 2.Placed the soaked vadas in a serving platter. (ভিজানো বড়াগুলি পরিবেশন প্ল্যাটারে রেখে দিন) 3.Pour the seasoned dahi. (দই দিন) 4.Sprinkle some chat masala ,kashmiri red chili powder,black salt. (কিছুটা চাট মশলা, কাশ্মিরি লাল লংকা গুঁড়ো, বিটনুন ছড়িয়ে দিন) 5.Pour tamarind and green chutney, sev. (তেঁতুল এবং সবুজ চাটনি ,সেভ ঢালুন ) 6. Serve it chilled. (ঠাণ্ডা করে পরিবেশন করুন)