Rava Kesari Recipe| How to make Rava Kesari at Home| Sandipta's Cookery| Recipeuwish

Ingredients -  Milkmaid mixture -    1 cup         Milkmaid  1 cup         Water  ½ tsp         Rose water    Other ingredients -    ⅔ cup       Ghee  ¼ cup       Chopped dry fruits  160 gm     Semolina  1 tsp          Kesar   ¼ tsp         Cardamom powder

Rava Kesari


Preparation time - 10 minutes

Cooking time     -   30 minutes

Serve                -    5


Ingredients -

Milkmaid mixture -


1 cup         Milkmaid

1 cup         Water

½ tsp         Rose water


Other ingredients -


⅔ cup       Ghee

¼ cup       Chopped dry fruits

160 gm     Semolina

1 tsp          Kesar

¼ tsp         Cardamom powder


Procedure -


1.Take ghee in a pan, add chopped cashew-almond-pistachio and fry till light red.

(একটি প্যানে ঘী নিন ,তাতে কাজু-আমন্ড-পেস্তা বাদাম কুচি দিন এবং হাল্কা লাল করে ভেজে নিন) 


Ingredients -  Milkmaid mixture -    1 cup         Milkmaid  1 cup         Water  ½ tsp         Rose water    Other ingredients -    ⅔ cup       Ghee  ¼ cup       Chopped dry fruits  160 gm     Semolina  1 tsp          Kesar   ¼ tsp         Cardamom powder

2. In a bowl take milkmaid, water, rose water and mix well and keep aside.

(একটি পাত্রে মিল্ক মেড , জল, গোলাপ জল নিন ও ভালো করে মিশিয়ে একপাশে রাখুন) 


Ingredients -  Milkmaid mixture -    1 cup         Milkmaid  1 cup         Water  ½ tsp         Rose water    Other ingredients -    ⅔ cup       Ghee  ¼ cup       Chopped dry fruits  160 gm     Semolina  1 tsp          Kesar   ¼ tsp         Cardamom powder

3. Heat a pan with 3 tbsp ghee, semolina.  Mix well and stir until the semolina is absorbing the ghee.

(একটি কড়াইতে ৩ টেবিল চামচ ঘী দিয়ে, সুজি দিন। ভালো করে মিশিয়ে নাড়ুন যতক্ষণ না সুজি ঘীকে  টেনে নিচ্ছে) 


Ingredients -  Milkmaid mixture -    1 cup         Milkmaid  1 cup         Water  ½ tsp         Rose water    Other ingredients -    ⅔ cup       Ghee  ¼ cup       Chopped dry fruits  160 gm     Semolina  1 tsp          Kesar   ¼ tsp         Cardamom powder

4. Pour the prepared milkmaid mixer, stir with saffron.

(তৈরি করা মিল্ক মেড মিক্সার দিন, কেসর দিয়ে নাড়ুন) 


Ingredients -  Milkmaid mixture -    1 cup         Milkmaid  1 cup         Water  ½ tsp         Rose water    Other ingredients -    ⅔ cup       Ghee  ¼ cup       Chopped dry fruits  160 gm     Semolina  1 tsp          Kesar   ¼ tsp         Cardamom powder


5. Add  cardamom powder, fried cashew-almond-pistachio stir for a while and spread evenly in a flat bowl.

(এলাচ গুড়ো, ভাজা কাজু-আমন্ড-পেস্তা বাদাম দিয়ে কিছুক্ষণ নেড়ে একটি সমতল বাটিতে নিয়ে সমান করে ছড়িয়ে কিছুক্ষণ রাখুন) 


Ingredients -  Milkmaid mixture -    1 cup         Milkmaid  1 cup         Water  ½ tsp         Rose water    Other ingredients -    ⅔ cup       Ghee  ¼ cup       Chopped dry fruits  160 gm     Semolina  1 tsp          Kesar   ¼ tsp         Cardamom powder

6. Cut into sizes according to your choice and serve. 

(আপনার পছন্দ অনুযায়ী আকারে কেটে পরিবেশন করুন)


Ingredients -  Milkmaid mixture -    1 cup         Milkmaid  1 cup         Water  ½ tsp         Rose water    Other ingredients -    ⅔ cup       Ghee  ¼ cup       Chopped dry fruits  160 gm     Semolina  1 tsp          Kesar   ¼ tsp         Cardamom powder

------------------------------------THANK YOU--------------------------------------

Comments

Popular posts from this blog

Egg Bhejo | Burmese Recipe | Stuffed Egg Masala | Street Food At Home | How To Make Egg Bhejo Egg Bhejo Preparation time - 10 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 3 Ingredients - 3 nos Eggs ( boiled) 1 nos Slice onion (medium size) 6 pods of Slice garlic 1 tbsp Red chili flakes Salt water Fried oil Lemon water Tamarind water Chopped coriander leaves Procedure - 1.Heat oil in a wok and deep fry slice onion and garlic, keep aside. (একটি পাত্রে তেল গরম করে পেঁয়াজ ও রসুন ডিপ ফ্রাই করুন , একপাশে রেখে দিন) 2. In a bowl add little bit of fried oil,the oil with which we fried the onion and garlic. (একটি বাটিতে কিছুটা ভাজা তেল নিন, যে তেল দিয়ে পেঁয়াজ এবং রসুন ভেজে নিয়েছিলেন) 3. In another bowl add fried onion and garlic. Crush a little bit and mix with red chili flakes. (অন্য একটি বাটিতে ভাজা পেঁয়াজ এবং রসুন দিন। অল্প অল্প করে গুঁড়ো এবং রেড চিলি ফ্লেক্সের সাথে মিশ্রিত করুন) 4. Take a boiled egg and make a slit in the centre about half way through. (একটি সিদ্ধ ডিম নিন এবং মাঝখানে প্রায় অর্ধেক চেরা করুন) 5. Stuff the onion - garlic- red chili flakes mixture. (পেঁয়াজ-রসুন- রেড চিলি ফ্লেক্সের মিশ্রণটি দিন) 6. Add a few drops of salt water, fried oil, and tamarind water. (কয়েক ফোঁটা নুন জল, ভাজা তেল এবং তেঁতুলের জল দিন) 7. Finally garnish with coriander leaves and serve. ( সবশেষে ধনে পাতা দিয়ে সাজিয়ে পরিবেশন করুন)

Paneer Kolhapuri Recipe in Bengali and English | Indian Vegetarian Recipe | How to make Paneer Kolhapuri by Sandipta's Cookery

How To Make Mutton Shahi Korma| Easy Recipe of Mutton Mutton Shahi Korma Preparation time - 30 minutes Cooking time - 1 hour 15minutes Serve - 2 Ingredients - For marinade - 500 gm Mutton 1 tbsp Ginger garlic paste ½ cup Beaten curd 1 tbsp Red chili powder 2 tbsp Coriander powder ½ tsp Turmeric powder 1 tsp Cumin powder Salt to taste Whole spices - 1 tsp Cumin seeds 4 nos Black peppercorn 1 nos Black cardamom 2 nos Green cardamom 1 inch Cinnamon stick 2 nos Bay leaves 4 nos Cloves 1 nos Mace ¼ Nutmeg(grated) Other ingredients - ½ cup Birista (crushed) 10 nos Cashew nuts ( paste) 2-3 nos Green chilies 2 tsp Garam masala powder 2 tbsp Ginger garlic paste 1 tbsp Saffron water Hot water as required Ghee Procedure - 1.Take a bowl, add all the ingredients listed under "marinade" for an hour. ( একটি বাটিতে, "মেরিনেড" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং ১ ঘন্টার জন্য মেরিনেট করুন) 2. Heat a wok with ghee, add the "whole spices" and ginger garlic paste, green chilies , saute for 2 minutes. (এবার কড়াইতে ঘী দিন, তাতে "গোটা গরম মশলা" এবং আদা রসুন বাটা,কাচা লংকা দিন) 3. Add marinated mutton and cook on medium flame until ghee is separates. (ম্যারিনেটেড মাটন দিন এবং মাঝারি আঁচে রান্না করুন যতক্ষণ না ঘী আলাদা হচ্ছে) 4. Add crushed birista, cashew paste and cook for 10 minutes. (ক্রাস্ করা বিরিস্তা,কাজু বাদাম বাটা দিন এবং ১০ মিনিট আরো রান্না করুন) 5. Add hot water, salt to taste, cover and cook on low medium flame until the mutton is cooked and tender. (গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন দিয়ে ঢাকুন এবং অল্প আচে রান্না করুন মাটন সেদ্ধ না হওয়া পর্যন্ত) 6. Open the lid, add saffron water,, garam masala , mix well and cover for 10 minutes. (ঢাকা খুলে কেশর/জাফরান জল, গরম মশলা দিয়ে মিশিয়ে ঢেকে ১০ মিনিট আরো রান্না করুন) 7. Serve hot. ( গরম গরম পরিবেশন করুন)