Rava Kesari Recipe| How to make Rava Kesari at Home| Sandipta's Cookery| Recipeuwish

Ingredients -  Milkmaid mixture -    1 cup         Milkmaid  1 cup         Water  ½ tsp         Rose water    Other ingredients -    ⅔ cup       Ghee  ¼ cup       Chopped dry fruits  160 gm     Semolina  1 tsp          Kesar   ¼ tsp         Cardamom powder

Rava Kesari


Preparation time - 10 minutes

Cooking time     -   30 minutes

Serve                -    5


Ingredients -

Milkmaid mixture -


1 cup         Milkmaid

1 cup         Water

½ tsp         Rose water


Other ingredients -


⅔ cup       Ghee

¼ cup       Chopped dry fruits

160 gm     Semolina

1 tsp          Kesar

¼ tsp         Cardamom powder


Procedure -


1.Take ghee in a pan, add chopped cashew-almond-pistachio and fry till light red.

(একটি প্যানে ঘী নিন ,তাতে কাজু-আমন্ড-পেস্তা বাদাম কুচি দিন এবং হাল্কা লাল করে ভেজে নিন) 


Ingredients -  Milkmaid mixture -    1 cup         Milkmaid  1 cup         Water  ½ tsp         Rose water    Other ingredients -    ⅔ cup       Ghee  ¼ cup       Chopped dry fruits  160 gm     Semolina  1 tsp          Kesar   ¼ tsp         Cardamom powder

2. In a bowl take milkmaid, water, rose water and mix well and keep aside.

(একটি পাত্রে মিল্ক মেড , জল, গোলাপ জল নিন ও ভালো করে মিশিয়ে একপাশে রাখুন) 


Ingredients -  Milkmaid mixture -    1 cup         Milkmaid  1 cup         Water  ½ tsp         Rose water    Other ingredients -    ⅔ cup       Ghee  ¼ cup       Chopped dry fruits  160 gm     Semolina  1 tsp          Kesar   ¼ tsp         Cardamom powder

3. Heat a pan with 3 tbsp ghee, semolina.  Mix well and stir until the semolina is absorbing the ghee.

(একটি কড়াইতে ৩ টেবিল চামচ ঘী দিয়ে, সুজি দিন। ভালো করে মিশিয়ে নাড়ুন যতক্ষণ না সুজি ঘীকে  টেনে নিচ্ছে) 


Ingredients -  Milkmaid mixture -    1 cup         Milkmaid  1 cup         Water  ½ tsp         Rose water    Other ingredients -    ⅔ cup       Ghee  ¼ cup       Chopped dry fruits  160 gm     Semolina  1 tsp          Kesar   ¼ tsp         Cardamom powder

4. Pour the prepared milkmaid mixer, stir with saffron.

(তৈরি করা মিল্ক মেড মিক্সার দিন, কেসর দিয়ে নাড়ুন) 


Ingredients -  Milkmaid mixture -    1 cup         Milkmaid  1 cup         Water  ½ tsp         Rose water    Other ingredients -    ⅔ cup       Ghee  ¼ cup       Chopped dry fruits  160 gm     Semolina  1 tsp          Kesar   ¼ tsp         Cardamom powder


5. Add  cardamom powder, fried cashew-almond-pistachio stir for a while and spread evenly in a flat bowl.

(এলাচ গুড়ো, ভাজা কাজু-আমন্ড-পেস্তা বাদাম দিয়ে কিছুক্ষণ নেড়ে একটি সমতল বাটিতে নিয়ে সমান করে ছড়িয়ে কিছুক্ষণ রাখুন) 


Ingredients -  Milkmaid mixture -    1 cup         Milkmaid  1 cup         Water  ½ tsp         Rose water    Other ingredients -    ⅔ cup       Ghee  ¼ cup       Chopped dry fruits  160 gm     Semolina  1 tsp          Kesar   ¼ tsp         Cardamom powder

6. Cut into sizes according to your choice and serve. 

(আপনার পছন্দ অনুযায়ী আকারে কেটে পরিবেশন করুন)


Ingredients -  Milkmaid mixture -    1 cup         Milkmaid  1 cup         Water  ½ tsp         Rose water    Other ingredients -    ⅔ cup       Ghee  ¼ cup       Chopped dry fruits  160 gm     Semolina  1 tsp          Kesar   ¼ tsp         Cardamom powder

------------------------------------THANK YOU--------------------------------------

Comments

Popular posts from this blog

Recipe of Mughlai Chicken Handi | How to make Mughlai Chicken Handi | Recipeuwish | By Sandipta's Cookery

Dahi Vada | South Indian Recipe | Easy Dahi Vada Recipe Dahi Vada Preparation time - 20 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 4 Procedure - For Vada - 1 cup Urad dal 2 nos Chopped green chilies 1 tbsp Chopped ginger For soaking vada - Lukewarm water Salt to taste Seasoned curd - 2 cups Curd ½ tsp Black salt ½ tsp Roasted powder Sugar according to your taste Other ingredients - Green chutney Tamarind chutney Sev Chat masala Kashmiri red chili powder Procedure - 1.Soak urad dal in fresh water for 5 hours or overnight. Drain the excess water and transfer to a mixer grinder along with the ingredients listed under "vada". Make a smooth paste. (বিউলি ডাল টাটকা জলে ২ ঘন্টা বা সারা রাত্র ভিজিয়ে রাখুন। অতিরিক্ত জল নিষ্কাশন করুন এবং "বড়া" এর নীচে তালিকাভুক্ত উপাদানগুলির সাথে মিক্সার পেষকদন্তে স্থানান্তর করুন। একটি মসৃণ পেস্ট তৈরি করুন) 2. Prepared dal mixer in a bowl and whisk well, until the mixture fluffs. (তৈরি করা ডালের মিশ্রণ একটি বাটিতে নিন ও ভালো করে ফেটিয়ে নিন,না ফোলা পর্যন্ত) 3. Set a deep pan and heat enough oil and fry the vadas. (একটি কড়াইতে পর্যাপ্ত তেল গরম করুন এবং বড়াগুলি ভাজুন) 4. lukewarm water in a big bowl, add salt to taste and transfer the fried vadas in water to soak. ( একটি বড় পাত্রে হালকা গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন যোগ করুন এবং ভাজা বড়া গুলি জলে ভিজিয়ে রাখুন) 5. Take out the soaked water and squeeze out excess water with light hand . ( হালকা হাতে অতিরিক্ত জল বের করে নিন বড়া গুলি থেকে) Assemble - 1.Make a curd mixture with all the ingredients listed in "seasoned curd" . (একটি পাত্রে "দই" এর তালিকাভুক্ত সকল উপকরণ গুলো দিয়ে একটি মিশ্রণ তৈরি করুন) 2.Placed the soaked vadas in a serving platter. (ভিজানো বড়াগুলি পরিবেশন প্ল্যাটারে রেখে দিন) 3.Pour the seasoned dahi. (দই দিন) 4.Sprinkle some chat masala ,kashmiri red chili powder,black salt. (কিছুটা চাট মশলা, কাশ্মিরি লাল লংকা গুঁড়ো, বিটনুন ছড়িয়ে দিন) 5.Pour tamarind and green chutney, sev. (তেঁতুল এবং সবুজ চাটনি ,সেভ ঢালুন ) 6. Serve it chilled. (ঠাণ্ডা করে পরিবেশন করুন)

Recipe of Chicken Burger | How to make Chicken Burger | Chicken Burger Recipe in English and Bengali