How To Make Mutton Shahi Korma| Easy Recipe of Mutton Mutton Shahi Korma Preparation time - 30 minutes Cooking time - 1 hour 15minutes Serve - 2 Ingredients - For marinade - 500 gm Mutton 1 tbsp Ginger garlic paste ½ cup Beaten curd 1 tbsp Red chili powder 2 tbsp Coriander powder ½ tsp Turmeric powder 1 tsp Cumin powder Salt to taste Whole spices - 1 tsp Cumin seeds 4 nos Black peppercorn 1 nos Black cardamom 2 nos Green cardamom 1 inch Cinnamon stick 2 nos Bay leaves 4 nos Cloves 1 nos Mace ¼ Nutmeg(grated) Other ingredients - ½ cup Birista (crushed) 10 nos Cashew nuts ( paste) 2-3 nos Green chilies 2 tsp Garam masala powder 2 tbsp Ginger garlic paste 1 tbsp Saffron water Hot water as required Ghee Procedure - 1.Take a bowl, add all the ingredients listed under "marinade" for an hour. ( একটি বাটিতে, "মেরিনেড" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং ১ ঘন্টার জন্য মেরিনেট করুন) 2. Heat a wok with ghee, add the "whole spices" and ginger garlic paste, green chilies , saute for 2 minutes. (এবার কড়াইতে ঘী দিন, তাতে "গোটা গরম মশলা" এবং আদা রসুন বাটা,কাচা লংকা দিন) 3. Add marinated mutton and cook on medium flame until ghee is separates. (ম্যারিনেটেড মাটন দিন এবং মাঝারি আঁচে রান্না করুন যতক্ষণ না ঘী আলাদা হচ্ছে) 4. Add crushed birista, cashew paste and cook for 10 minutes. (ক্রাস্ করা বিরিস্তা,কাজু বাদাম বাটা দিন এবং ১০ মিনিট আরো রান্না করুন) 5. Add hot water, salt to taste, cover and cook on low medium flame until the mutton is cooked and tender. (গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন দিয়ে ঢাকুন এবং অল্প আচে রান্না করুন মাটন সেদ্ধ না হওয়া পর্যন্ত) 6. Open the lid, add saffron water,, garam masala , mix well and cover for 10 minutes. (ঢাকা খুলে কেশর/জাফরান জল, গরম মশলা দিয়ে মিশিয়ে ঢেকে ১০ মিনিট আরো রান্না করুন) 7. Serve hot. ( গরম গরম পরিবেশন করুন)
Preparation time - 30 minutes
Cooking time - 1 hour 15minutes
Serve - 2
Ingredients -
For marinade -
500 gm Mutton
1 tbsp Ginger garlic paste
½ cup Beaten curd
1 tbsp Red chili powder
2 tbsp Coriander powder
½ tsp Turmeric powder
1 tsp Cumin powder
Salt to taste
Whole spices -
1 tsp Cumin seeds
4 nos Black peppercorn
1 nos Black cardamom
2 nos Green cardamom
1 inch Cinnamon stick
2 nos Bay leaves
4 nos Cloves
1 nos Mace
¼ Nutmeg(grated)
Other ingredients -
½ cup Birista (crushed)
10 nos Cashew nuts ( paste)
2-3 nos Green chilies
2 tsp Garam masala powder
2 tbsp Ginger garlic paste
1 tbsp Saffron water
Hot water as required
Ghee
Procedure -
1.Take a bowl, add all the ingredients listed under "marinade" for an hour.
( একটি বাটিতে, "মেরিনেড" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং ১ ঘন্টার জন্য মেরিনেট করুন)
2. Heat a wok with ghee, add the "whole spices" and ginger garlic paste, green chilies , saute for 2 minutes.
(এবার কড়াইতে ঘী দিন, তাতে "গোটা গরম মশলা" এবং আদা রসুন বাটা,কাচা লংকা দিন)
3. Add marinated mutton and cook on medium flame until ghee is separates.
(ম্যারিনেটেড মাটন দিন এবং মাঝারি আঁচে রান্না করুন যতক্ষণ না ঘী আলাদা হচ্ছে)
4. Add crushed birista, cashew paste and cook for 10 minutes.
(ক্রাস্ করা বিরিস্তা,কাজু বাদাম বাটা দিন এবং ১০ মিনিট আরো রান্না করুন)
5. Add hot water, salt to taste, cover and cook on low medium flame until the mutton is cooked and tender.
(গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন দিয়ে ঢাকুন এবং অল্প আচে রান্না করুন মাটন সেদ্ধ না হওয়া পর্যন্ত)
6. Open the lid, add saffron water,, garam masala , mix well and cover for 10 minutes. Serve hot. (ঢাকা খুলে কেশর/জাফরান জল, গরম মশলা দিয়ে মিশিয়ে ঢেকে ১০ মিনিট আরো রান্না করুন, গরম গরম পরিবেশন করুন)
----------------------THANK YOU-------------------------
Comments
Post a Comment
Thank You.