Soya Kurma at Home | How to make Soya Kurma | Soya Kurma by Sandipta's Cookery





Preparation time - 10 minutes

Cooking time      -  40 minutes

Serve                 -    3


Ingredients -

For marinade -


1 cup      Soya chunks ( soaked & squeeze) 

1 tsp       Ginger garlic paste

¼ tsp      Chili powder

¼ tsp      Garam masala powder

1 tbsp     Lime juice

Salt to taste


For cashew paste -


3 tbsp      Coconut powder

2 tbsp      Cashew nuts

½ tsp       Fennel seeds

¼ cup      Water


Whole spices -


Bay leaf

Cloves

Cinnamon sticks

Star anise

Shah jeera


Other ingredients -


½ cup     Chopped onion

1 nos      Tomato

2 nos       Slit green chilis

1 tbsp      Chopped coriander leaves

½ tsp       Chili powder

1 tsp        Coriander powder

½ tsp       Garam masala powder

Water as required

Salt to taste

Oil


Procedure -


1.In a bowl add all ingredients listed under "marinade" keep aside. 

(একটি পাত্রে "মেরিনেড" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদানগুলি একপাশে রেখে দিন) 



2. In a blender jar add all ingredients listed under "cashew paste" blend smooth and keep aside. 

(একটি ব্লেন্ডার জারে "কাজু পেস্ট" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান গুলি নিয়ে ব্লেন্ড করুন এবং একপাশে রেখে দিন) 



3. In a pan heat oil and add "whole spice", when it's splutter add chopped onion, slit green chilis and saute onion turns translucent. 

(একটি প্যানে তেল দিন এবং "গোটা মশলা" যোগ করুন, পেঁয়াজ কুচি,চেরা কাচা লংকা দিন এবং পেঁয়াজ কুচি হালকা লাল হওয়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন) 



4. Add tomato, salt to taste and cook till tomato turns soft. 

(টমেটো, স্বাদ মতো নুন দিন এবং টমেটো নরম না হওয়া পর্যন্ত রান্না করুন) 



5. Add marinated soya, chopped coriander leaves, cashew paste, chili powder, coriander powder, garam masala powder and mix well and saute for 5 minutes. 

(ম্যারিনেটেড সয়া, ধনেপাতা কুচি, কাজু পেস্ট, লংকাগুঁড়ো, ধনে গুঁড়ো, গরম মশলা গুঁড়ো দিয়ে ভালো করে মেশান এবং ৫ মিনিট ভাজুন) 



6. Add water and cook and cover until soya chunks are soft. 

(জল দিন এবং সয়াগুলি নরম না হওয়া পর্যন্ত ঢেকে দিন) 



7. Give a nice stir and serve. 

(অল্প নাড়ুন এবং পরিবেশন করুন) 




--------THANK YOU------





Comments

Popular posts from this blog

Recipe of Mughlai Chicken Handi | How to make Mughlai Chicken Handi | Recipeuwish | By Sandipta's Cookery

Dahi Vada | South Indian Recipe | Easy Dahi Vada Recipe Dahi Vada Preparation time - 20 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 4 Procedure - For Vada - 1 cup Urad dal 2 nos Chopped green chilies 1 tbsp Chopped ginger For soaking vada - Lukewarm water Salt to taste Seasoned curd - 2 cups Curd ½ tsp Black salt ½ tsp Roasted powder Sugar according to your taste Other ingredients - Green chutney Tamarind chutney Sev Chat masala Kashmiri red chili powder Procedure - 1.Soak urad dal in fresh water for 5 hours or overnight. Drain the excess water and transfer to a mixer grinder along with the ingredients listed under "vada". Make a smooth paste. (বিউলি ডাল টাটকা জলে ২ ঘন্টা বা সারা রাত্র ভিজিয়ে রাখুন। অতিরিক্ত জল নিষ্কাশন করুন এবং "বড়া" এর নীচে তালিকাভুক্ত উপাদানগুলির সাথে মিক্সার পেষকদন্তে স্থানান্তর করুন। একটি মসৃণ পেস্ট তৈরি করুন) 2. Prepared dal mixer in a bowl and whisk well, until the mixture fluffs. (তৈরি করা ডালের মিশ্রণ একটি বাটিতে নিন ও ভালো করে ফেটিয়ে নিন,না ফোলা পর্যন্ত) 3. Set a deep pan and heat enough oil and fry the vadas. (একটি কড়াইতে পর্যাপ্ত তেল গরম করুন এবং বড়াগুলি ভাজুন) 4. lukewarm water in a big bowl, add salt to taste and transfer the fried vadas in water to soak. ( একটি বড় পাত্রে হালকা গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন যোগ করুন এবং ভাজা বড়া গুলি জলে ভিজিয়ে রাখুন) 5. Take out the soaked water and squeeze out excess water with light hand . ( হালকা হাতে অতিরিক্ত জল বের করে নিন বড়া গুলি থেকে) Assemble - 1.Make a curd mixture with all the ingredients listed in "seasoned curd" . (একটি পাত্রে "দই" এর তালিকাভুক্ত সকল উপকরণ গুলো দিয়ে একটি মিশ্রণ তৈরি করুন) 2.Placed the soaked vadas in a serving platter. (ভিজানো বড়াগুলি পরিবেশন প্ল্যাটারে রেখে দিন) 3.Pour the seasoned dahi. (দই দিন) 4.Sprinkle some chat masala ,kashmiri red chili powder,black salt. (কিছুটা চাট মশলা, কাশ্মিরি লাল লংকা গুঁড়ো, বিটনুন ছড়িয়ে দিন) 5.Pour tamarind and green chutney, sev. (তেঁতুল এবং সবুজ চাটনি ,সেভ ঢালুন ) 6. Serve it chilled. (ঠাণ্ডা করে পরিবেশন করুন)

Recipe of Chicken Burger | How to make Chicken Burger | Chicken Burger Recipe in English and Bengali