Chicken Al Kabsa Preparation time - 10 minutes Cooking time - 50 minutes Serve - 3 Ingredients - For tempering - 4 nos Green cardamom 4 nos Cloves 5 nos Peppercorn 1 inch Cinnamon stick Other ingredients - 1.½ cup Soaked basmati rice 2 nos Medium size sliced onion 1tsp Tomato paste/ puree 2 tsp Ginger garlic paste 1 nos Medium size grated carrot 1 tsp Coriander powder 1 tsp Cumin powder ½ tsp Garam masala powder ½ tsp Chili powder ¼ tsp Black pepper powder 8 nos Roasted almond Chicken leg piece as required Water as needed Ghee salt to taste Procedure - 1.Heat ghee in a pan and add all ingredients listed under "tempering" and stir. Then add onion and fry until brown(একটি প্যানে ঘি গরম করুন এবং "টেম্পারিং" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং নাড়ুন। এর পরে পেঁয়াজ যোগ করুন এবং বাদামি হওয়া পর্যন্ত ভাজুন) 2. Add ginger - garlic paste, and cook for 2 minutes(আদা - রসুন বাটা দিন এবং ২ মিনিট মত রান্না করুন) 3. Now add all the powdered spices, tomato puree and cook for 6-7 minutes(এবার সব গুঁড়ো মশলা, টমেটো পিউরিন দিন এবং ৬-৭ মিনিট রান্না করুন) 4. Add chicken, water as needed, salt to taste , cover with a lid and cook for 20 - 25 minutes(প্রয়োজন মতো জল,স্বাদ অনুযায়ী নুন,চিকেন দিয়ে ঢাকনা দিয়ে ঢেকে দিন এবং ২০ - ২৫ মিনিট মত রান্না করুন) 5. Transfer the chicken and sprinkle black pepper powder in a grill pan and fry until golden brown(একটি গ্রিল প্যানে চিকেন স্থানান্তর করুন অল্প গোলমরিচ গুড়ো দিন এবং সোনালি বাদামী হওয়া পর্যন্ত ভাজুন) 6. In the gravy, add grated carrot,basmati rice and boil on a high flame until boiling(গ্রেভিতে গ্রেট করা গাজর, বাসমতী চাল দিন এবং সেদ্ধ হওয়া পর্যন্ত উচ্চ শিখায় সিদ্ধ করুন) 7. Cover with a lid and cook on low flame until cooked the rice. Before serving add roasted almond and served(ঢাকনা দিয়ে ঢেকে দিন এবং চাল রান্না হওয়া অবধি অল্প আঁচে রান্না করুন। পরিবেশনের আগে ভাজা বাদাম যোগ করুন এবং পরিবেশন করুন)

 

            

Preparation time - 10 minutes

Cooking time      -  50 minutes

Serve                 -   3


Ingredients - 

For tempering -


4 nos     Green cardamom

4 nos     Cloves

5 nos     Peppercorn

1 inch    Cinnamon stick


Other ingredients -


1.½ cup        Soaked basmati rice

2 nos            Medium size sliced onion

1tsp              Tomato paste/ puree

 2 tsp            Ginger garlic paste

1 nos            Medium size grated carrot

1 tsp             Coriander powder

1 tsp             Cumin powder

½ tsp            Garam masala powder

½ tsp            Chili powder

¼ tsp            Black pepper powder

8 nos            Roasted almond

Chicken leg piece as required

Water as needed

Ghee

 salt to taste


Procedure -

1.Heat ghee in a pan and add all ingredients listed under "tempering" and stir. Then add onion and fry until brown.

(একটি প্যানে ঘি গরম করুন এবং "টেম্পারিং" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং নাড়ুন।  এর পরে পেঁয়াজ যোগ করুন এবং বাদামি হওয়া পর্যন্ত ভাজুন) 




2. Add ginger - garlic paste, and cook for 2 minutes.

(আদা - রসুন বাটা দিন  এবং ২ মিনিট মত রান্না করুন) 




3. Now add all the powdered spices, tomato puree and cook for 6-7 minutes.

(এবার সব গুঁড়ো মশলা, টমেটো পিউরিন দিন এবং ৬-৭ মিনিট রান্না করুন) 



4. Add chicken, water as needed, salt to taste , cover with a lid and cook for 20 - 25 minutes.

(প্রয়োজন মতো জল,স্বাদ অনুযায়ী নুন,চিকেন দিয়ে ঢাকনা দিয়ে ঢেকে দিন এবং ২০ - ২৫ মিনিট মত রান্না করুন) 



5. Transfer the chicken and sprinkle black pepper powder in a grill pan and fry until golden brown.

(একটি গ্রিল প্যানে চিকেন স্থানান্তর করুন অল্প গোলমরিচ গুড়ো দিন এবং সোনালি বাদামী হওয়া পর্যন্ত ভাজুন) 




6. In the gravy, add grated carrot, basmati rice and boil on a high flame until boiling.

(গ্রেভিতে গ্রেট করা গাজর, বাসমতী চাল দিন এবং সেদ্ধ হওয়া পর্যন্ত উচ্চ শিখায় সিদ্ধ করুন) 



7. Cover with a lid and cook on low flame until cooked the rice. Before serving add roasted almond and served.

(ঢাকনা দিয়ে ঢেকে দিন এবং চাল রান্না হওয়া অবধি অল্প আঁচে রান্না করুন। পরিবেশনের আগে ভাজা বাদাম যোগ করুন এবং পরিবেশন করুন) 



                                      -------------------- THANK YOU--------------------







Comments

Popular posts from this blog

Creamy Chocolate Pudding | How to Make Chocolate Pudding | Easy Recipe Of Chocolate Pudding Creamy Chocolate Pudding Preparation time - 10 minutes Cooking time - 10 minutes Serve - 3 Ingredients - 500 ml Full fat milk 3 tbsp Heavy cream 50 gm Dark chocolate (chopped) 1 tbsp Rice flour 2 tbsp Cocoa powder 2 tbsp Cornflour ½ tsp Vanilla essence ½ cup Sugar Procedure - 1.In a pan add sugar, cocoa powder, cornflour, rice flour, gradually add milk and whisk until well combined. Once it is done, turn on the flame. (একটি প্যানে চিনি, কোকো পাউডার, কর্নফ্লার, চালের গুঁড়ো দিন, ধীরে ধীরে দুধ যোগ করুন এবং ভাল সংযুক্ত হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন। এটি হয়ে গেলে গ্যাস অন করুন) 2. Stirring continuously until pudding is thicken. Add dark chocolate, heavy cream. (পুডিং ঘন না হওয়া পর্যন্ত একটানা নাড়তে থাকুন। ডার্ক চকোলেট, হেভি ক্রিম দিন) 3. When the chocolate starts to melt add vanilla essence and mix well. Pour into the dessert cups. (যখন চকোলেটটি গলতে শুরু করে তখন ভ্যানিলা এসেন্স দিন এবং ভালভাবে মিক্স করুন। ডের্জাট কাপে ঢালুন ) 4. Let it cool at room temperature and refrigerate until serve. (ঘরের তাপমাত্রায় এটি ঠান্ডা হতে দিন এবং পরিবেশন হওয়া পর্যন্ত ফ্রিজে রাখুন)

Paneer Kolhapuri Recipe in Bengali and English | Indian Vegetarian Recipe | How to make Paneer Kolhapuri by Sandipta's Cookery

Elo Jhelo | Evening Snacks | Kamranga Nimki | How To Make Easily Elo Jhelo Elo Jhelo Preparation time - 5 minutes Cooking time - 40 minutes Serve - 5 Ingredients- 1 cup Refined flour ½ cup Wheat flour 2 tbsp Gram flour 1 tsp Nigella seed ⅓ cup Ghee 1pinch Baking soda Cold water as required Salt to taste Procedure- 1.Mix all these ingredients together well in the flour and knead well,cover for at least 30 minutes. (ময়দা তে এই সকল উপকরণ একসাথে ভালো ভাবে মিশিয়ে নিন এবং তাতে ঠান্ডা জল দিয়ে মেখে ঢেকে রাখুন অন্তত ৩০মিনিট) 2.Cut the lentils from the dough. (ময়দার ডো থেকে লেচি কেটে নিন) 3.Roll it like a small luchi and cut the edges into squares. (ছোট ছোট লুচির মত বেলুন ও ধারগুলি কেটে চৌকো আকার দিন) 4.Apply the water on opposite edges and plate the first side. Pinch well to secure. (দুই প্রান্তে জল লাগান,ও শাড়ির কুচির মত ভাজ দিন এবং মুখটি আটকান) 5.Repeat on the opposite side,and twist one. (বিপরীত দিকে ও একই রকম ভাবে করে টুইস্ট করে দিন নিমকি টিকে) 6.Fry the snacks until golden brown,once it's done pick up and serve hot. (কড়াইতে একটু বেশি পরিমাণ তেল দিয়ে কড়া করে ভেজে তুলে নিন ও গরম গরম পরিবেশন করুন)