Chicken Al Kabsa Preparation time - 10 minutes Cooking time - 50 minutes Serve - 3 Ingredients - For tempering - 4 nos Green cardamom 4 nos Cloves 5 nos Peppercorn 1 inch Cinnamon stick Other ingredients - 1.½ cup Soaked basmati rice 2 nos Medium size sliced onion 1tsp Tomato paste/ puree 2 tsp Ginger garlic paste 1 nos Medium size grated carrot 1 tsp Coriander powder 1 tsp Cumin powder ½ tsp Garam masala powder ½ tsp Chili powder ¼ tsp Black pepper powder 8 nos Roasted almond Chicken leg piece as required Water as needed Ghee salt to taste Procedure - 1.Heat ghee in a pan and add all ingredients listed under "tempering" and stir. Then add onion and fry until brown(একটি প্যানে ঘি গরম করুন এবং "টেম্পারিং" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং নাড়ুন। এর পরে পেঁয়াজ যোগ করুন এবং বাদামি হওয়া পর্যন্ত ভাজুন) 2. Add ginger - garlic paste, and cook for 2 minutes(আদা - রসুন বাটা দিন এবং ২ মিনিট মত রান্না করুন) 3. Now add all the powdered spices, tomato puree and cook for 6-7 minutes(এবার সব গুঁড়ো মশলা, টমেটো পিউরিন দিন এবং ৬-৭ মিনিট রান্না করুন) 4. Add chicken, water as needed, salt to taste , cover with a lid and cook for 20 - 25 minutes(প্রয়োজন মতো জল,স্বাদ অনুযায়ী নুন,চিকেন দিয়ে ঢাকনা দিয়ে ঢেকে দিন এবং ২০ - ২৫ মিনিট মত রান্না করুন) 5. Transfer the chicken and sprinkle black pepper powder in a grill pan and fry until golden brown(একটি গ্রিল প্যানে চিকেন স্থানান্তর করুন অল্প গোলমরিচ গুড়ো দিন এবং সোনালি বাদামী হওয়া পর্যন্ত ভাজুন) 6. In the gravy, add grated carrot,basmati rice and boil on a high flame until boiling(গ্রেভিতে গ্রেট করা গাজর, বাসমতী চাল দিন এবং সেদ্ধ হওয়া পর্যন্ত উচ্চ শিখায় সিদ্ধ করুন) 7. Cover with a lid and cook on low flame until cooked the rice. Before serving add roasted almond and served(ঢাকনা দিয়ে ঢেকে দিন এবং চাল রান্না হওয়া অবধি অল্প আঁচে রান্না করুন। পরিবেশনের আগে ভাজা বাদাম যোগ করুন এবং পরিবেশন করুন)

 

            

Preparation time - 10 minutes

Cooking time      -  50 minutes

Serve                 -   3


Ingredients - 

For tempering -


4 nos     Green cardamom

4 nos     Cloves

5 nos     Peppercorn

1 inch    Cinnamon stick


Other ingredients -


1.½ cup        Soaked basmati rice

2 nos            Medium size sliced onion

1tsp              Tomato paste/ puree

 2 tsp            Ginger garlic paste

1 nos            Medium size grated carrot

1 tsp             Coriander powder

1 tsp             Cumin powder

½ tsp            Garam masala powder

½ tsp            Chili powder

¼ tsp            Black pepper powder

8 nos            Roasted almond

Chicken leg piece as required

Water as needed

Ghee

 salt to taste


Procedure -

1.Heat ghee in a pan and add all ingredients listed under "tempering" and stir. Then add onion and fry until brown.

(একটি প্যানে ঘি গরম করুন এবং "টেম্পারিং" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং নাড়ুন।  এর পরে পেঁয়াজ যোগ করুন এবং বাদামি হওয়া পর্যন্ত ভাজুন) 




2. Add ginger - garlic paste, and cook for 2 minutes.

(আদা - রসুন বাটা দিন  এবং ২ মিনিট মত রান্না করুন) 




3. Now add all the powdered spices, tomato puree and cook for 6-7 minutes.

(এবার সব গুঁড়ো মশলা, টমেটো পিউরিন দিন এবং ৬-৭ মিনিট রান্না করুন) 



4. Add chicken, water as needed, salt to taste , cover with a lid and cook for 20 - 25 minutes.

(প্রয়োজন মতো জল,স্বাদ অনুযায়ী নুন,চিকেন দিয়ে ঢাকনা দিয়ে ঢেকে দিন এবং ২০ - ২৫ মিনিট মত রান্না করুন) 



5. Transfer the chicken and sprinkle black pepper powder in a grill pan and fry until golden brown.

(একটি গ্রিল প্যানে চিকেন স্থানান্তর করুন অল্প গোলমরিচ গুড়ো দিন এবং সোনালি বাদামী হওয়া পর্যন্ত ভাজুন) 




6. In the gravy, add grated carrot, basmati rice and boil on a high flame until boiling.

(গ্রেভিতে গ্রেট করা গাজর, বাসমতী চাল দিন এবং সেদ্ধ হওয়া পর্যন্ত উচ্চ শিখায় সিদ্ধ করুন) 



7. Cover with a lid and cook on low flame until cooked the rice. Before serving add roasted almond and served.

(ঢাকনা দিয়ে ঢেকে দিন এবং চাল রান্না হওয়া অবধি অল্প আঁচে রান্না করুন। পরিবেশনের আগে ভাজা বাদাম যোগ করুন এবং পরিবেশন করুন) 



                                      -------------------- THANK YOU--------------------







Comments

Popular posts from this blog

Egg Bhejo | Burmese Recipe | Stuffed Egg Masala | Street Food At Home | How To Make Egg Bhejo Egg Bhejo Preparation time - 10 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 3 Ingredients - 3 nos Eggs ( boiled) 1 nos Slice onion (medium size) 6 pods of Slice garlic 1 tbsp Red chili flakes Salt water Fried oil Lemon water Tamarind water Chopped coriander leaves Procedure - 1.Heat oil in a wok and deep fry slice onion and garlic, keep aside. (একটি পাত্রে তেল গরম করে পেঁয়াজ ও রসুন ডিপ ফ্রাই করুন , একপাশে রেখে দিন) 2. In a bowl add little bit of fried oil,the oil with which we fried the onion and garlic. (একটি বাটিতে কিছুটা ভাজা তেল নিন, যে তেল দিয়ে পেঁয়াজ এবং রসুন ভেজে নিয়েছিলেন) 3. In another bowl add fried onion and garlic. Crush a little bit and mix with red chili flakes. (অন্য একটি বাটিতে ভাজা পেঁয়াজ এবং রসুন দিন। অল্প অল্প করে গুঁড়ো এবং রেড চিলি ফ্লেক্সের সাথে মিশ্রিত করুন) 4. Take a boiled egg and make a slit in the centre about half way through. (একটি সিদ্ধ ডিম নিন এবং মাঝখানে প্রায় অর্ধেক চেরা করুন) 5. Stuff the onion - garlic- red chili flakes mixture. (পেঁয়াজ-রসুন- রেড চিলি ফ্লেক্সের মিশ্রণটি দিন) 6. Add a few drops of salt water, fried oil, and tamarind water. (কয়েক ফোঁটা নুন জল, ভাজা তেল এবং তেঁতুলের জল দিন) 7. Finally garnish with coriander leaves and serve. ( সবশেষে ধনে পাতা দিয়ে সাজিয়ে পরিবেশন করুন)

Paneer Kolhapuri Recipe in Bengali and English | Indian Vegetarian Recipe | How to make Paneer Kolhapuri by Sandipta's Cookery

How To Make Mutton Shahi Korma| Easy Recipe of Mutton Mutton Shahi Korma Preparation time - 30 minutes Cooking time - 1 hour 15minutes Serve - 2 Ingredients - For marinade - 500 gm Mutton 1 tbsp Ginger garlic paste ½ cup Beaten curd 1 tbsp Red chili powder 2 tbsp Coriander powder ½ tsp Turmeric powder 1 tsp Cumin powder Salt to taste Whole spices - 1 tsp Cumin seeds 4 nos Black peppercorn 1 nos Black cardamom 2 nos Green cardamom 1 inch Cinnamon stick 2 nos Bay leaves 4 nos Cloves 1 nos Mace ¼ Nutmeg(grated) Other ingredients - ½ cup Birista (crushed) 10 nos Cashew nuts ( paste) 2-3 nos Green chilies 2 tsp Garam masala powder 2 tbsp Ginger garlic paste 1 tbsp Saffron water Hot water as required Ghee Procedure - 1.Take a bowl, add all the ingredients listed under "marinade" for an hour. ( একটি বাটিতে, "মেরিনেড" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং ১ ঘন্টার জন্য মেরিনেট করুন) 2. Heat a wok with ghee, add the "whole spices" and ginger garlic paste, green chilies , saute for 2 minutes. (এবার কড়াইতে ঘী দিন, তাতে "গোটা গরম মশলা" এবং আদা রসুন বাটা,কাচা লংকা দিন) 3. Add marinated mutton and cook on medium flame until ghee is separates. (ম্যারিনেটেড মাটন দিন এবং মাঝারি আঁচে রান্না করুন যতক্ষণ না ঘী আলাদা হচ্ছে) 4. Add crushed birista, cashew paste and cook for 10 minutes. (ক্রাস্ করা বিরিস্তা,কাজু বাদাম বাটা দিন এবং ১০ মিনিট আরো রান্না করুন) 5. Add hot water, salt to taste, cover and cook on low medium flame until the mutton is cooked and tender. (গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন দিয়ে ঢাকুন এবং অল্প আচে রান্না করুন মাটন সেদ্ধ না হওয়া পর্যন্ত) 6. Open the lid, add saffron water,, garam masala , mix well and cover for 10 minutes. (ঢাকা খুলে কেশর/জাফরান জল, গরম মশলা দিয়ে মিশিয়ে ঢেকে ১০ মিনিট আরো রান্না করুন) 7. Serve hot. ( গরম গরম পরিবেশন করুন)