Chicken Al Kabsa Preparation time - 10 minutes Cooking time - 50 minutes Serve - 3 Ingredients - For tempering - 4 nos Green cardamom 4 nos Cloves 5 nos Peppercorn 1 inch Cinnamon stick Other ingredients - 1.½ cup Soaked basmati rice 2 nos Medium size sliced onion 1tsp Tomato paste/ puree 2 tsp Ginger garlic paste 1 nos Medium size grated carrot 1 tsp Coriander powder 1 tsp Cumin powder ½ tsp Garam masala powder ½ tsp Chili powder ¼ tsp Black pepper powder 8 nos Roasted almond Chicken leg piece as required Water as needed Ghee salt to taste Procedure - 1.Heat ghee in a pan and add all ingredients listed under "tempering" and stir. Then add onion and fry until brown(একটি প্যানে ঘি গরম করুন এবং "টেম্পারিং" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং নাড়ুন। এর পরে পেঁয়াজ যোগ করুন এবং বাদামি হওয়া পর্যন্ত ভাজুন) 2. Add ginger - garlic paste, and cook for 2 minutes(আদা - রসুন বাটা দিন এবং ২ মিনিট মত রান্না করুন) 3. Now add all the powdered spices, tomato puree and cook for 6-7 minutes(এবার সব গুঁড়ো মশলা, টমেটো পিউরিন দিন এবং ৬-৭ মিনিট রান্না করুন) 4. Add chicken, water as needed, salt to taste , cover with a lid and cook for 20 - 25 minutes(প্রয়োজন মতো জল,স্বাদ অনুযায়ী নুন,চিকেন দিয়ে ঢাকনা দিয়ে ঢেকে দিন এবং ২০ - ২৫ মিনিট মত রান্না করুন) 5. Transfer the chicken and sprinkle black pepper powder in a grill pan and fry until golden brown(একটি গ্রিল প্যানে চিকেন স্থানান্তর করুন অল্প গোলমরিচ গুড়ো দিন এবং সোনালি বাদামী হওয়া পর্যন্ত ভাজুন) 6. In the gravy, add grated carrot,basmati rice and boil on a high flame until boiling(গ্রেভিতে গ্রেট করা গাজর, বাসমতী চাল দিন এবং সেদ্ধ হওয়া পর্যন্ত উচ্চ শিখায় সিদ্ধ করুন) 7. Cover with a lid and cook on low flame until cooked the rice. Before serving add roasted almond and served(ঢাকনা দিয়ে ঢেকে দিন এবং চাল রান্না হওয়া অবধি অল্প আঁচে রান্না করুন। পরিবেশনের আগে ভাজা বাদাম যোগ করুন এবং পরিবেশন করুন)
Preparation time - 10 minutes
Cooking time - 50 minutes
Serve - 3
Ingredients -
For tempering -
4 nos Green cardamom
4 nos Cloves
5 nos Peppercorn
1 inch Cinnamon stick
Other ingredients -
1.½ cup Soaked basmati rice
2 nos Medium size sliced onion
1tsp Tomato paste/ puree
2 tsp Ginger garlic paste
1 nos Medium size grated carrot
1 tsp Coriander powder
1 tsp Cumin powder
½ tsp Garam masala powder
½ tsp Chili powder
¼ tsp Black pepper powder
8 nos Roasted almond
Chicken leg piece as required
Water as needed
Ghee
salt to taste
Procedure -
1.Heat ghee in a pan and add all ingredients listed under "tempering" and stir. Then add onion and fry until brown.
(একটি প্যানে ঘি গরম করুন এবং "টেম্পারিং" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং নাড়ুন। এর পরে পেঁয়াজ যোগ করুন এবং বাদামি হওয়া পর্যন্ত ভাজুন)
2. Add ginger - garlic paste, and cook for 2 minutes.
(আদা - রসুন বাটা দিন এবং ২ মিনিট মত রান্না করুন)
3. Now add all the powdered spices, tomato puree and cook for 6-7 minutes.
(এবার সব গুঁড়ো মশলা, টমেটো পিউরিন দিন এবং ৬-৭ মিনিট রান্না করুন)
4. Add chicken, water as needed, salt to taste , cover with a lid and cook for 20 - 25 minutes.
(প্রয়োজন মতো জল,স্বাদ অনুযায়ী নুন,চিকেন দিয়ে ঢাকনা দিয়ে ঢেকে দিন এবং ২০ - ২৫ মিনিট মত রান্না করুন)
5. Transfer the chicken and sprinkle black pepper powder in a grill pan and fry until golden brown.
(একটি গ্রিল প্যানে চিকেন স্থানান্তর করুন অল্প গোলমরিচ গুড়ো দিন এবং সোনালি বাদামী হওয়া পর্যন্ত ভাজুন)
6. In the gravy, add grated carrot, basmati rice and boil on a high flame until boiling.
(গ্রেভিতে গ্রেট করা গাজর, বাসমতী চাল দিন এবং সেদ্ধ হওয়া পর্যন্ত উচ্চ শিখায় সিদ্ধ করুন)
7. Cover with a lid and cook on low flame until cooked the rice. Before serving add roasted almond and served.
(ঢাকনা দিয়ে ঢেকে দিন এবং চাল রান্না হওয়া অবধি অল্প আঁচে রান্না করুন। পরিবেশনের আগে ভাজা বাদাম যোগ করুন এবং পরিবেশন করুন)
-------------------- THANK YOU--------------------
Comments
Post a Comment
Thank You.