Paneer Kolhapuri Recipe in Bengali and English | Indian Vegetarian Recipe | How to make Paneer Kolhapuri by Sandipta's Cookery

 Ingredients -

For Kolhapuri masala -


1 nos                  Onion ( sliced) 

5-6 cloves          Garlic

8 nos                  Dry red chili ( whole) 

½ cup                 Coriander seeds

½ tbsp                Cumin seeds

¼ cup                 Coconut powder

1 tsp                   Sesame seeds

10 nos                Black peppercorn

1 tsp                   Poppy seeds

¼ tsp                  Fenugreek seeds

½ tsp                  Fennel seeds

1 tsp                   Turmeric powder

1 tbsp                  Tamarind pulp

Small piece of cinnamon stick

Other ingredients -

200 gm         Paneer

1 nos            Tomato ( diced) 

1 nos             Onion ( diced) 

5 tbsp            Kolhapuri masala

1 nos            Tomato (  chopped) 

Salt to taste

Water as required

Chopped coriander leaves 


Procedure -


1.Heat a pan with oil, add all the ingredients listed under " Kolhapuri masala ", continue stir on low heat till the coconut is light brown.

(তেল দিয়ে একটি প্যান গরম করুন, "কোলহাপুরি মশলা" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন, নারকেল হালকা বাদামী না হওয়া পর্যন্ত অল্প আঁচে নাড়তে থাকুন)



2.Once it done,  remove and grind the spices into a coarse powder, add 3 tbsp water, turmeric powder, tamarind pulp and blend into a smooth paste, keep aside.

(এটি হয়ে গেলে মশলাগুলি ৩ টেবিল চামচ  জল, হলুদ গুড়ো,তেতুলের কাঁধের সাহায্য একটি মসৃণ পেস্ট তৈরি করে নিন, একপাশে রেখে দিন)



3. Heat a pan with oil , shallow fry the paneer and keep aside. 

(প্যানে তেল দিন,গরম হলে পনির গুলি ভাজুন এবং একপাশে রেখে দিন) 



4. Add some oil in a pan, pour the prepared Kolhapuri masala, while it's cooking add chopped tomatoes, salt to taste . Cook the masala on medium flame. 

(একটি কড়াইতে কিছু তেল দিন, প্রস্তুত কলহাপুরি মসলা দিয়ে  টমেটো কুচি, স্বাদ অনুযায়ী নুন দিন।  মাঝারি আঁচে মসলা রান্না করুন) 



5. Add fried paneer cubes and ½ cup of water . 

(ভাজা পনির কিউব যোগ করুন এবং ১/২ কাপ জল ) 


6. In another pan heat a little bit of oil and  saute onion petals, diced tomato and add it into the Kolhapuri gravy. 

(অন্য একটি প্যানে অল্প তেল দিয়ে পেঁয়াজের পাপড়ি , ডাইস করে কাটা টমেটো দিয়ে অল্প নেড়ে কোলহাপুরি গ্রেভিতে দিন) 



7. Cook for 4-5 minutes ,garnish with chopped coriander leaves and serve. 

(৪-৫  মিনিট রান্না করুন,ধনেপাতা কুচি দিন এবং পরিবেশন করুন)



                                           -----------------THANK YOU----------------------


Comments

Popular posts from this blog

Recipe of Mughlai Chicken Handi | How to make Mughlai Chicken Handi | Recipeuwish | By Sandipta's Cookery

Dahi Vada | South Indian Recipe | Easy Dahi Vada Recipe Dahi Vada Preparation time - 20 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 4 Procedure - For Vada - 1 cup Urad dal 2 nos Chopped green chilies 1 tbsp Chopped ginger For soaking vada - Lukewarm water Salt to taste Seasoned curd - 2 cups Curd ½ tsp Black salt ½ tsp Roasted powder Sugar according to your taste Other ingredients - Green chutney Tamarind chutney Sev Chat masala Kashmiri red chili powder Procedure - 1.Soak urad dal in fresh water for 5 hours or overnight. Drain the excess water and transfer to a mixer grinder along with the ingredients listed under "vada". Make a smooth paste. (বিউলি ডাল টাটকা জলে ২ ঘন্টা বা সারা রাত্র ভিজিয়ে রাখুন। অতিরিক্ত জল নিষ্কাশন করুন এবং "বড়া" এর নীচে তালিকাভুক্ত উপাদানগুলির সাথে মিক্সার পেষকদন্তে স্থানান্তর করুন। একটি মসৃণ পেস্ট তৈরি করুন) 2. Prepared dal mixer in a bowl and whisk well, until the mixture fluffs. (তৈরি করা ডালের মিশ্রণ একটি বাটিতে নিন ও ভালো করে ফেটিয়ে নিন,না ফোলা পর্যন্ত) 3. Set a deep pan and heat enough oil and fry the vadas. (একটি কড়াইতে পর্যাপ্ত তেল গরম করুন এবং বড়াগুলি ভাজুন) 4. lukewarm water in a big bowl, add salt to taste and transfer the fried vadas in water to soak. ( একটি বড় পাত্রে হালকা গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন যোগ করুন এবং ভাজা বড়া গুলি জলে ভিজিয়ে রাখুন) 5. Take out the soaked water and squeeze out excess water with light hand . ( হালকা হাতে অতিরিক্ত জল বের করে নিন বড়া গুলি থেকে) Assemble - 1.Make a curd mixture with all the ingredients listed in "seasoned curd" . (একটি পাত্রে "দই" এর তালিকাভুক্ত সকল উপকরণ গুলো দিয়ে একটি মিশ্রণ তৈরি করুন) 2.Placed the soaked vadas in a serving platter. (ভিজানো বড়াগুলি পরিবেশন প্ল্যাটারে রেখে দিন) 3.Pour the seasoned dahi. (দই দিন) 4.Sprinkle some chat masala ,kashmiri red chili powder,black salt. (কিছুটা চাট মশলা, কাশ্মিরি লাল লংকা গুঁড়ো, বিটনুন ছড়িয়ে দিন) 5.Pour tamarind and green chutney, sev. (তেঁতুল এবং সবুজ চাটনি ,সেভ ঢালুন ) 6. Serve it chilled. (ঠাণ্ডা করে পরিবেশন করুন)

Recipe of Chicken Burger | How to make Chicken Burger | Chicken Burger Recipe in English and Bengali