Paneer Kolhapuri Recipe in Bengali and English | Indian Vegetarian Recipe | How to make Paneer Kolhapuri by Sandipta's Cookery

 Ingredients -

For Kolhapuri masala -


1 nos                  Onion ( sliced) 

5-6 cloves          Garlic

8 nos                  Dry red chili ( whole) 

½ cup                 Coriander seeds

½ tbsp                Cumin seeds

¼ cup                 Coconut powder

1 tsp                   Sesame seeds

10 nos                Black peppercorn

1 tsp                   Poppy seeds

¼ tsp                  Fenugreek seeds

½ tsp                  Fennel seeds

1 tsp                   Turmeric powder

1 tbsp                  Tamarind pulp

Small piece of cinnamon stick

Other ingredients -

200 gm         Paneer

1 nos            Tomato ( diced) 

1 nos             Onion ( diced) 

5 tbsp            Kolhapuri masala

1 nos            Tomato (  chopped) 

Salt to taste

Water as required

Chopped coriander leaves 


Procedure -


1.Heat a pan with oil, add all the ingredients listed under " Kolhapuri masala ", continue stir on low heat till the coconut is light brown.

(তেল দিয়ে একটি প্যান গরম করুন, "কোলহাপুরি মশলা" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন, নারকেল হালকা বাদামী না হওয়া পর্যন্ত অল্প আঁচে নাড়তে থাকুন)



2.Once it done,  remove and grind the spices into a coarse powder, add 3 tbsp water, turmeric powder, tamarind pulp and blend into a smooth paste, keep aside.

(এটি হয়ে গেলে মশলাগুলি ৩ টেবিল চামচ  জল, হলুদ গুড়ো,তেতুলের কাঁধের সাহায্য একটি মসৃণ পেস্ট তৈরি করে নিন, একপাশে রেখে দিন)



3. Heat a pan with oil , shallow fry the paneer and keep aside. 

(প্যানে তেল দিন,গরম হলে পনির গুলি ভাজুন এবং একপাশে রেখে দিন) 



4. Add some oil in a pan, pour the prepared Kolhapuri masala, while it's cooking add chopped tomatoes, salt to taste . Cook the masala on medium flame. 

(একটি কড়াইতে কিছু তেল দিন, প্রস্তুত কলহাপুরি মসলা দিয়ে  টমেটো কুচি, স্বাদ অনুযায়ী নুন দিন।  মাঝারি আঁচে মসলা রান্না করুন) 



5. Add fried paneer cubes and ½ cup of water . 

(ভাজা পনির কিউব যোগ করুন এবং ১/২ কাপ জল ) 


6. In another pan heat a little bit of oil and  saute onion petals, diced tomato and add it into the Kolhapuri gravy. 

(অন্য একটি প্যানে অল্প তেল দিয়ে পেঁয়াজের পাপড়ি , ডাইস করে কাটা টমেটো দিয়ে অল্প নেড়ে কোলহাপুরি গ্রেভিতে দিন) 



7. Cook for 4-5 minutes ,garnish with chopped coriander leaves and serve. 

(৪-৫  মিনিট রান্না করুন,ধনেপাতা কুচি দিন এবং পরিবেশন করুন)



                                           -----------------THANK YOU----------------------


Comments

Popular posts from this blog

Egg Bhejo | Burmese Recipe | Stuffed Egg Masala | Street Food At Home | How To Make Egg Bhejo Egg Bhejo Preparation time - 10 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 3 Ingredients - 3 nos Eggs ( boiled) 1 nos Slice onion (medium size) 6 pods of Slice garlic 1 tbsp Red chili flakes Salt water Fried oil Lemon water Tamarind water Chopped coriander leaves Procedure - 1.Heat oil in a wok and deep fry slice onion and garlic, keep aside. (একটি পাত্রে তেল গরম করে পেঁয়াজ ও রসুন ডিপ ফ্রাই করুন , একপাশে রেখে দিন) 2. In a bowl add little bit of fried oil,the oil with which we fried the onion and garlic. (একটি বাটিতে কিছুটা ভাজা তেল নিন, যে তেল দিয়ে পেঁয়াজ এবং রসুন ভেজে নিয়েছিলেন) 3. In another bowl add fried onion and garlic. Crush a little bit and mix with red chili flakes. (অন্য একটি বাটিতে ভাজা পেঁয়াজ এবং রসুন দিন। অল্প অল্প করে গুঁড়ো এবং রেড চিলি ফ্লেক্সের সাথে মিশ্রিত করুন) 4. Take a boiled egg and make a slit in the centre about half way through. (একটি সিদ্ধ ডিম নিন এবং মাঝখানে প্রায় অর্ধেক চেরা করুন) 5. Stuff the onion - garlic- red chili flakes mixture. (পেঁয়াজ-রসুন- রেড চিলি ফ্লেক্সের মিশ্রণটি দিন) 6. Add a few drops of salt water, fried oil, and tamarind water. (কয়েক ফোঁটা নুন জল, ভাজা তেল এবং তেঁতুলের জল দিন) 7. Finally garnish with coriander leaves and serve. ( সবশেষে ধনে পাতা দিয়ে সাজিয়ে পরিবেশন করুন)

Creamy Chocolate Pudding | How to Make Chocolate Pudding | Easy Recipe Of Chocolate Pudding Creamy Chocolate Pudding Preparation time - 10 minutes Cooking time - 10 minutes Serve - 3 Ingredients - 500 ml Full fat milk 3 tbsp Heavy cream 50 gm Dark chocolate (chopped) 1 tbsp Rice flour 2 tbsp Cocoa powder 2 tbsp Cornflour ½ tsp Vanilla essence ½ cup Sugar Procedure - 1.In a pan add sugar, cocoa powder, cornflour, rice flour, gradually add milk and whisk until well combined. Once it is done, turn on the flame. (একটি প্যানে চিনি, কোকো পাউডার, কর্নফ্লার, চালের গুঁড়ো দিন, ধীরে ধীরে দুধ যোগ করুন এবং ভাল সংযুক্ত হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন। এটি হয়ে গেলে গ্যাস অন করুন) 2. Stirring continuously until pudding is thicken. Add dark chocolate, heavy cream. (পুডিং ঘন না হওয়া পর্যন্ত একটানা নাড়তে থাকুন। ডার্ক চকোলেট, হেভি ক্রিম দিন) 3. When the chocolate starts to melt add vanilla essence and mix well. Pour into the dessert cups. (যখন চকোলেটটি গলতে শুরু করে তখন ভ্যানিলা এসেন্স দিন এবং ভালভাবে মিক্স করুন। ডের্জাট কাপে ঢালুন ) 4. Let it cool at room temperature and refrigerate until serve. (ঘরের তাপমাত্রায় এটি ঠান্ডা হতে দিন এবং পরিবেশন হওয়া পর্যন্ত ফ্রিজে রাখুন)