Caramel Lava Cake Recipe in Bengali and English | How to make Caramel Lava Cake by Sandipta's Cookery


                     Caramel Lava Cake


Preparation time - 15 minutes

Cooking time      -  30 minutes

Serve                 -   3


Ingredients -

For caramel sauce -


½ cup       Sugar

2 tbsp        Water

¼ cup        Whipping cream

½ tsp         Vanilla essence

1 tbsp        Unsalted butter

½ tsp         Salt


For chocolate ganache -


4 tbsp       Powdered sugar

120 g        Dark chocolate 

½ cup       Butter 

⅔  cup      Heavy cream


Other ingredients -


3 nos     Eggs

¼ cup    Refined flour

¼ tsp     Salt

Cocoa powder as required


Procedure -


1.Heat a pan with water and sugar, cook over medium high heat, and cook without stirring until it's get a caramel colour. 

(জল এবং চিনি দিয়ে একটি প্যান গরম করুন, মাঝারি উচ্চ আঁচে রান্না করুন এবং এটি ক্যারামেলের রঙ না হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন) 




2. Once it change the colour add whipping cream, cook for about 1 minute, stirring until smooth. 

(এটি একবার রঙ পরিবর্তন করে হুইপিং ক্রিম যুক্ত করুন, মসৃণ হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন ১ মিনিট মত) 




3. Remove from heat, add vanilla essence, salt, butter and stir until smooth and keep aside.

(উত্তাপ থেকে সরান, ভ্যানিলা এসেন্স, নুন, মাখন দিন এবং মসৃণ হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন এবং একপাশে রেখে দিন) 




4. In a bowl, add heavy cream, dark chocolate, butter and melt. Chocolate ganache is ready. 

(একটি পাত্রে, হেভি ক্রিম, ডার্ক চকোলেট, মাখন নিয়ে গলিয়ে নিন  চকোলেট গাণাচ প্রস্তুত) 




5. In a bowl add eggs, vanilla essence, salt sugar, beat until lightly yellow coloured. 

(একটি বাটিতে ডিম, ভ্যানিলা এসেন্স,নুন, চিনি দিন, হালকা হলুদ বর্ণের না হওয়া পর্যন্ত বীট দিন) 



6. Add refined flour, chocolate ganache and mix well. 

(ময়দা, চকোলেট গাণাচে যোগ করুন এবং ভালভাবে মেশান) 





7. Take ramekins, grease with butter, spread some cocoa powder. 

(রামেকিনস নিন, মাখন দিয়ে গ্রিজ দিন, কিছু কোকো পাউডার ছড়িয়ে দিন) 




8. Pour evenly into the ramekins, set aside less than a quarter of batter. Add 1 heaping tsp of caramel into the center of each. 

(রমেকিনগুলিতে সমানভাবে অর্ধেক ব্যাটার ঢালুন, ১ হিপ টি-স্পুন ক্যারামেল মাঝখানে দিন) 





9. Cover with remaining batter and bake 15 minutes. 

(বাকি ব্যাটার দিয়ে ১৫ মিনিট বেক করুন) 





10. Once it done, let it cool completely. Remove from the ramekins. Transfer to a serving plate, add more caramel on top and served. 

((এটি হয়ে গেলে এটি পুরোপুরি শীতল হতে দিন।  রামেকিনস থেকে সরান, একটি পরিবেশন প্লেটে স্থানান্তর করুন, উপরে আরও ক্যারামেল যুক্ত করুন এবং পরিবেশন করুন)




                                                         -------------THANK YOU---------------






Comments

Popular posts from this blog

Egg Bhejo | Burmese Recipe | Stuffed Egg Masala | Street Food At Home | How To Make Egg Bhejo Egg Bhejo Preparation time - 10 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 3 Ingredients - 3 nos Eggs ( boiled) 1 nos Slice onion (medium size) 6 pods of Slice garlic 1 tbsp Red chili flakes Salt water Fried oil Lemon water Tamarind water Chopped coriander leaves Procedure - 1.Heat oil in a wok and deep fry slice onion and garlic, keep aside. (একটি পাত্রে তেল গরম করে পেঁয়াজ ও রসুন ডিপ ফ্রাই করুন , একপাশে রেখে দিন) 2. In a bowl add little bit of fried oil,the oil with which we fried the onion and garlic. (একটি বাটিতে কিছুটা ভাজা তেল নিন, যে তেল দিয়ে পেঁয়াজ এবং রসুন ভেজে নিয়েছিলেন) 3. In another bowl add fried onion and garlic. Crush a little bit and mix with red chili flakes. (অন্য একটি বাটিতে ভাজা পেঁয়াজ এবং রসুন দিন। অল্প অল্প করে গুঁড়ো এবং রেড চিলি ফ্লেক্সের সাথে মিশ্রিত করুন) 4. Take a boiled egg and make a slit in the centre about half way through. (একটি সিদ্ধ ডিম নিন এবং মাঝখানে প্রায় অর্ধেক চেরা করুন) 5. Stuff the onion - garlic- red chili flakes mixture. (পেঁয়াজ-রসুন- রেড চিলি ফ্লেক্সের মিশ্রণটি দিন) 6. Add a few drops of salt water, fried oil, and tamarind water. (কয়েক ফোঁটা নুন জল, ভাজা তেল এবং তেঁতুলের জল দিন) 7. Finally garnish with coriander leaves and serve. ( সবশেষে ধনে পাতা দিয়ে সাজিয়ে পরিবেশন করুন)

How To Make Mutton Shahi Korma| Easy Recipe of Mutton Mutton Shahi Korma Preparation time - 30 minutes Cooking time - 1 hour 15minutes Serve - 2 Ingredients - For marinade - 500 gm Mutton 1 tbsp Ginger garlic paste ½ cup Beaten curd 1 tbsp Red chili powder 2 tbsp Coriander powder ½ tsp Turmeric powder 1 tsp Cumin powder Salt to taste Whole spices - 1 tsp Cumin seeds 4 nos Black peppercorn 1 nos Black cardamom 2 nos Green cardamom 1 inch Cinnamon stick 2 nos Bay leaves 4 nos Cloves 1 nos Mace ¼ Nutmeg(grated) Other ingredients - ½ cup Birista (crushed) 10 nos Cashew nuts ( paste) 2-3 nos Green chilies 2 tsp Garam masala powder 2 tbsp Ginger garlic paste 1 tbsp Saffron water Hot water as required Ghee Procedure - 1.Take a bowl, add all the ingredients listed under "marinade" for an hour. ( একটি বাটিতে, "মেরিনেড" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং ১ ঘন্টার জন্য মেরিনেট করুন) 2. Heat a wok with ghee, add the "whole spices" and ginger garlic paste, green chilies , saute for 2 minutes. (এবার কড়াইতে ঘী দিন, তাতে "গোটা গরম মশলা" এবং আদা রসুন বাটা,কাচা লংকা দিন) 3. Add marinated mutton and cook on medium flame until ghee is separates. (ম্যারিনেটেড মাটন দিন এবং মাঝারি আঁচে রান্না করুন যতক্ষণ না ঘী আলাদা হচ্ছে) 4. Add crushed birista, cashew paste and cook for 10 minutes. (ক্রাস্ করা বিরিস্তা,কাজু বাদাম বাটা দিন এবং ১০ মিনিট আরো রান্না করুন) 5. Add hot water, salt to taste, cover and cook on low medium flame until the mutton is cooked and tender. (গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন দিয়ে ঢাকুন এবং অল্প আচে রান্না করুন মাটন সেদ্ধ না হওয়া পর্যন্ত) 6. Open the lid, add saffron water,, garam masala , mix well and cover for 10 minutes. (ঢাকা খুলে কেশর/জাফরান জল, গরম মশলা দিয়ে মিশিয়ে ঢেকে ১০ মিনিট আরো রান্না করুন) 7. Serve hot. ( গরম গরম পরিবেশন করুন)

Paneer Kolhapuri Recipe in Bengali and English | Indian Vegetarian Recipe | How to make Paneer Kolhapuri by Sandipta's Cookery