Caramel Lava Cake Recipe in Bengali and English | How to make Caramel Lava Cake by Sandipta's Cookery


                     Caramel Lava Cake


Preparation time - 15 minutes

Cooking time      -  30 minutes

Serve                 -   3


Ingredients -

For caramel sauce -


½ cup       Sugar

2 tbsp        Water

¼ cup        Whipping cream

½ tsp         Vanilla essence

1 tbsp        Unsalted butter

½ tsp         Salt


For chocolate ganache -


4 tbsp       Powdered sugar

120 g        Dark chocolate 

½ cup       Butter 

⅔  cup      Heavy cream


Other ingredients -


3 nos     Eggs

¼ cup    Refined flour

¼ tsp     Salt

Cocoa powder as required


Procedure -


1.Heat a pan with water and sugar, cook over medium high heat, and cook without stirring until it's get a caramel colour. 

(জল এবং চিনি দিয়ে একটি প্যান গরম করুন, মাঝারি উচ্চ আঁচে রান্না করুন এবং এটি ক্যারামেলের রঙ না হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন) 




2. Once it change the colour add whipping cream, cook for about 1 minute, stirring until smooth. 

(এটি একবার রঙ পরিবর্তন করে হুইপিং ক্রিম যুক্ত করুন, মসৃণ হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন ১ মিনিট মত) 




3. Remove from heat, add vanilla essence, salt, butter and stir until smooth and keep aside.

(উত্তাপ থেকে সরান, ভ্যানিলা এসেন্স, নুন, মাখন দিন এবং মসৃণ হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন এবং একপাশে রেখে দিন) 




4. In a bowl, add heavy cream, dark chocolate, butter and melt. Chocolate ganache is ready. 

(একটি পাত্রে, হেভি ক্রিম, ডার্ক চকোলেট, মাখন নিয়ে গলিয়ে নিন  চকোলেট গাণাচ প্রস্তুত) 




5. In a bowl add eggs, vanilla essence, salt sugar, beat until lightly yellow coloured. 

(একটি বাটিতে ডিম, ভ্যানিলা এসেন্স,নুন, চিনি দিন, হালকা হলুদ বর্ণের না হওয়া পর্যন্ত বীট দিন) 



6. Add refined flour, chocolate ganache and mix well. 

(ময়দা, চকোলেট গাণাচে যোগ করুন এবং ভালভাবে মেশান) 





7. Take ramekins, grease with butter, spread some cocoa powder. 

(রামেকিনস নিন, মাখন দিয়ে গ্রিজ দিন, কিছু কোকো পাউডার ছড়িয়ে দিন) 




8. Pour evenly into the ramekins, set aside less than a quarter of batter. Add 1 heaping tsp of caramel into the center of each. 

(রমেকিনগুলিতে সমানভাবে অর্ধেক ব্যাটার ঢালুন, ১ হিপ টি-স্পুন ক্যারামেল মাঝখানে দিন) 





9. Cover with remaining batter and bake 15 minutes. 

(বাকি ব্যাটার দিয়ে ১৫ মিনিট বেক করুন) 





10. Once it done, let it cool completely. Remove from the ramekins. Transfer to a serving plate, add more caramel on top and served. 

((এটি হয়ে গেলে এটি পুরোপুরি শীতল হতে দিন।  রামেকিনস থেকে সরান, একটি পরিবেশন প্লেটে স্থানান্তর করুন, উপরে আরও ক্যারামেল যুক্ত করুন এবং পরিবেশন করুন)




                                                         -------------THANK YOU---------------






Comments

Popular posts from this blog

Creamy Chocolate Pudding | How to Make Chocolate Pudding | Easy Recipe Of Chocolate Pudding Creamy Chocolate Pudding Preparation time - 10 minutes Cooking time - 10 minutes Serve - 3 Ingredients - 500 ml Full fat milk 3 tbsp Heavy cream 50 gm Dark chocolate (chopped) 1 tbsp Rice flour 2 tbsp Cocoa powder 2 tbsp Cornflour ½ tsp Vanilla essence ½ cup Sugar Procedure - 1.In a pan add sugar, cocoa powder, cornflour, rice flour, gradually add milk and whisk until well combined. Once it is done, turn on the flame. (একটি প্যানে চিনি, কোকো পাউডার, কর্নফ্লার, চালের গুঁড়ো দিন, ধীরে ধীরে দুধ যোগ করুন এবং ভাল সংযুক্ত হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন। এটি হয়ে গেলে গ্যাস অন করুন) 2. Stirring continuously until pudding is thicken. Add dark chocolate, heavy cream. (পুডিং ঘন না হওয়া পর্যন্ত একটানা নাড়তে থাকুন। ডার্ক চকোলেট, হেভি ক্রিম দিন) 3. When the chocolate starts to melt add vanilla essence and mix well. Pour into the dessert cups. (যখন চকোলেটটি গলতে শুরু করে তখন ভ্যানিলা এসেন্স দিন এবং ভালভাবে মিক্স করুন। ডের্জাট কাপে ঢালুন ) 4. Let it cool at room temperature and refrigerate until serve. (ঘরের তাপমাত্রায় এটি ঠান্ডা হতে দিন এবং পরিবেশন হওয়া পর্যন্ত ফ্রিজে রাখুন)

Recipe of Mughlai Chicken Handi | How to make Mughlai Chicken Handi | Recipeuwish | By Sandipta's Cookery

Dahi Vada | South Indian Recipe | Easy Dahi Vada Recipe Dahi Vada Preparation time - 20 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 4 Procedure - For Vada - 1 cup Urad dal 2 nos Chopped green chilies 1 tbsp Chopped ginger For soaking vada - Lukewarm water Salt to taste Seasoned curd - 2 cups Curd ½ tsp Black salt ½ tsp Roasted powder Sugar according to your taste Other ingredients - Green chutney Tamarind chutney Sev Chat masala Kashmiri red chili powder Procedure - 1.Soak urad dal in fresh water for 5 hours or overnight. Drain the excess water and transfer to a mixer grinder along with the ingredients listed under "vada". Make a smooth paste. (বিউলি ডাল টাটকা জলে ২ ঘন্টা বা সারা রাত্র ভিজিয়ে রাখুন। অতিরিক্ত জল নিষ্কাশন করুন এবং "বড়া" এর নীচে তালিকাভুক্ত উপাদানগুলির সাথে মিক্সার পেষকদন্তে স্থানান্তর করুন। একটি মসৃণ পেস্ট তৈরি করুন) 2. Prepared dal mixer in a bowl and whisk well, until the mixture fluffs. (তৈরি করা ডালের মিশ্রণ একটি বাটিতে নিন ও ভালো করে ফেটিয়ে নিন,না ফোলা পর্যন্ত) 3. Set a deep pan and heat enough oil and fry the vadas. (একটি কড়াইতে পর্যাপ্ত তেল গরম করুন এবং বড়াগুলি ভাজুন) 4. lukewarm water in a big bowl, add salt to taste and transfer the fried vadas in water to soak. ( একটি বড় পাত্রে হালকা গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন যোগ করুন এবং ভাজা বড়া গুলি জলে ভিজিয়ে রাখুন) 5. Take out the soaked water and squeeze out excess water with light hand . ( হালকা হাতে অতিরিক্ত জল বের করে নিন বড়া গুলি থেকে) Assemble - 1.Make a curd mixture with all the ingredients listed in "seasoned curd" . (একটি পাত্রে "দই" এর তালিকাভুক্ত সকল উপকরণ গুলো দিয়ে একটি মিশ্রণ তৈরি করুন) 2.Placed the soaked vadas in a serving platter. (ভিজানো বড়াগুলি পরিবেশন প্ল্যাটারে রেখে দিন) 3.Pour the seasoned dahi. (দই দিন) 4.Sprinkle some chat masala ,kashmiri red chili powder,black salt. (কিছুটা চাট মশলা, কাশ্মিরি লাল লংকা গুঁড়ো, বিটনুন ছড়িয়ে দিন) 5.Pour tamarind and green chutney, sev. (তেঁতুল এবং সবুজ চাটনি ,সেভ ঢালুন ) 6. Serve it chilled. (ঠাণ্ডা করে পরিবেশন করুন)