Caramel Lava Cake Recipe in Bengali and English | How to make Caramel Lava Cake by Sandipta's Cookery
Caramel Lava Cake
Preparation time - 15 minutes
Cooking time - 30 minutes
Serve - 3
Ingredients -
For caramel sauce -
½ cup Sugar
2 tbsp Water
¼ cup Whipping cream
½ tsp Vanilla essence
1 tbsp Unsalted butter
½ tsp Salt
For chocolate ganache -
4 tbsp Powdered sugar
120 g Dark chocolate
½ cup Butter
⅔ cup Heavy cream
Other ingredients -
3 nos Eggs
¼ cup Refined flour
¼ tsp Salt
Cocoa powder as required
Procedure -
1.Heat a pan with water and sugar, cook over medium high heat, and cook without stirring until it's get a caramel colour.
(জল এবং চিনি দিয়ে একটি প্যান গরম করুন, মাঝারি উচ্চ আঁচে রান্না করুন এবং এটি ক্যারামেলের রঙ না হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন)
2. Once it change the colour add whipping cream, cook for about 1 minute, stirring until smooth.
(এটি একবার রঙ পরিবর্তন করে হুইপিং ক্রিম যুক্ত করুন, মসৃণ হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন ১ মিনিট মত)
3. Remove from heat, add vanilla essence, salt, butter and stir until smooth and keep aside.
(উত্তাপ থেকে সরান, ভ্যানিলা এসেন্স, নুন, মাখন দিন এবং মসৃণ হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন এবং একপাশে রেখে দিন)
4. In a bowl, add heavy cream, dark chocolate, butter and melt. Chocolate ganache is ready.
(একটি পাত্রে, হেভি ক্রিম, ডার্ক চকোলেট, মাখন নিয়ে গলিয়ে নিন চকোলেট গাণাচ প্রস্তুত)
5. In a bowl add eggs, vanilla essence, salt sugar, beat until lightly yellow coloured.
(একটি বাটিতে ডিম, ভ্যানিলা এসেন্স,নুন, চিনি দিন, হালকা হলুদ বর্ণের না হওয়া পর্যন্ত বীট দিন)
6. Add refined flour, chocolate ganache and mix well.
(ময়দা, চকোলেট গাণাচে যোগ করুন এবং ভালভাবে মেশান)
7. Take ramekins, grease with butter, spread some cocoa powder.
(রামেকিনস নিন, মাখন দিয়ে গ্রিজ দিন, কিছু কোকো পাউডার ছড়িয়ে দিন)
8. Pour evenly into the ramekins, set aside less than a quarter of batter. Add 1 heaping tsp of caramel into the center of each.
(রমেকিনগুলিতে সমানভাবে অর্ধেক ব্যাটার ঢালুন, ১ হিপ টি-স্পুন ক্যারামেল মাঝখানে দিন)
9. Cover with remaining batter and bake 15 minutes.
(বাকি ব্যাটার দিয়ে ১৫ মিনিট বেক করুন)
10. Once it done, let it cool completely. Remove from the ramekins. Transfer to a serving plate, add more caramel on top and served.
((এটি হয়ে গেলে এটি পুরোপুরি শীতল হতে দিন। রামেকিনস থেকে সরান, একটি পরিবেশন প্লেটে স্থানান্তর করুন, উপরে আরও ক্যারামেল যুক্ত করুন এবং পরিবেশন করুন)
Comments
Post a Comment
Thank You.