How to make Dal Tadka at Home| Dal Tadka Recipe | By Sandipta's Cookery | Recipeuwish

                      

Preparation time - 30 minutes

Cooking time      -  40 minutes

Serve                  -   5


Ingredients -

For boil - 

1 cup         Tur dal ( soaked) 

¼ cup         Chana dal (soaked) 

¼ cup         Masoor dal ( soaked) 

1 tsp           Turmeric powder

Water as required

Salt to taste


For cooking dal -


1 tbsp         Ghee

1 tsp           Cumin seeds

2 nos          Chopped onions

2 tbsp         Chopped garlic

2 nos          Chopped green chili

1 inch of     Chopped ginger

2 nos         Chopped tomatoes


Powder spices -


1 tsp           Turmeric powder

1 tbsp          Coriander powder

1 tsp            Red chili powder

1 tsp            Amchur powder

1 tsp            Garam masala powder

1 tsp             Kasuri methi

1 tsp             Lemon juice

1 tbsp          Chopped coriander leaves

Water as required

Salt to taste


For tadka -


1 tbsp        Ghee

1 tsp          Cumin seeds

1 tsp          Red chili powder

½ tsp         Asafoetida

3 tbsp        Birista

2 nos         Whole dry red chili


Procedure -


1.In a pressure cooker add all the ingredients listed under " boil" and on medium flame for 4 whistles. Let the cooker depressurize naturally to open the lid and give it a nice stir. 

(একটি প্রেসার কুকারে "বয়েল" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদানগুলি নিন এবং মাঝারি শিখায় ৪ টে হু হুউসেল পড়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন ঢাকনা খুলে একটু নেড়ে নিন) 



2. Heat a wok with ghee, add cumin seeds, add onion and cook them until translucent. 

(একটি  কড়াইতে ঘি গরম করুন, জিরে দিন,পেঁয়াজ যোগ করুন এবং নরম হওয়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন) 




3. Add chopped garlic - green chili - ginger and saute them. 

(রসুন - কাঁচা লংকা - আদা কুচি দিন এবং নাড়ুন) 




4. Add chopped tomato, salt to taste , powder spices and cook until tomatoes are soft and mushy. 

(টমেটো কুচি, স্বাদ মতো নুন, গুঁড়ো মশলা গুলো দিন এবং টমেটো নরম না হওয়া পর্যন্ত রান্না করুন) 



5. Add the cooked dal, and mix well. Add water if needed and boil for 8 minutes. 

(রান্না করা ডাল দিন এবং ভালোভাবে মেশান।  প্রয়োজনে জল যোগ করুন এবং ৮ মিনিটের জন্য ফুটতে দিন) 



6. Add lemon juice, chopped coriander leaves and stir well. 

(লেবুর রস, ধনে পাতা কুচি দিন এবং ভালো করে নাড়ুন) 



7. Heat a pan with ghee and all the ingredients listed under " tadka" mix and pour it over hot dal. Serve hot. 

(একটি প্যানে ঘি দিয়ে গরম করুন এবং "তড়কা" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান এবং এটি গরম ডালের উপরে ঢালুন,গরম গরম পরিবেশন করুন) 


                                             

                                            -----------------------THANK YOU-------------------


Comments

Popular posts from this blog

Creamy Chocolate Pudding | How to Make Chocolate Pudding | Easy Recipe Of Chocolate Pudding Creamy Chocolate Pudding Preparation time - 10 minutes Cooking time - 10 minutes Serve - 3 Ingredients - 500 ml Full fat milk 3 tbsp Heavy cream 50 gm Dark chocolate (chopped) 1 tbsp Rice flour 2 tbsp Cocoa powder 2 tbsp Cornflour ½ tsp Vanilla essence ½ cup Sugar Procedure - 1.In a pan add sugar, cocoa powder, cornflour, rice flour, gradually add milk and whisk until well combined. Once it is done, turn on the flame. (একটি প্যানে চিনি, কোকো পাউডার, কর্নফ্লার, চালের গুঁড়ো দিন, ধীরে ধীরে দুধ যোগ করুন এবং ভাল সংযুক্ত হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন। এটি হয়ে গেলে গ্যাস অন করুন) 2. Stirring continuously until pudding is thicken. Add dark chocolate, heavy cream. (পুডিং ঘন না হওয়া পর্যন্ত একটানা নাড়তে থাকুন। ডার্ক চকোলেট, হেভি ক্রিম দিন) 3. When the chocolate starts to melt add vanilla essence and mix well. Pour into the dessert cups. (যখন চকোলেটটি গলতে শুরু করে তখন ভ্যানিলা এসেন্স দিন এবং ভালভাবে মিক্স করুন। ডের্জাট কাপে ঢালুন ) 4. Let it cool at room temperature and refrigerate until serve. (ঘরের তাপমাত্রায় এটি ঠান্ডা হতে দিন এবং পরিবেশন হওয়া পর্যন্ত ফ্রিজে রাখুন)

Recipe of Mughlai Chicken Handi | How to make Mughlai Chicken Handi | Recipeuwish | By Sandipta's Cookery

Dahi Vada | South Indian Recipe | Easy Dahi Vada Recipe Dahi Vada Preparation time - 20 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 4 Procedure - For Vada - 1 cup Urad dal 2 nos Chopped green chilies 1 tbsp Chopped ginger For soaking vada - Lukewarm water Salt to taste Seasoned curd - 2 cups Curd ½ tsp Black salt ½ tsp Roasted powder Sugar according to your taste Other ingredients - Green chutney Tamarind chutney Sev Chat masala Kashmiri red chili powder Procedure - 1.Soak urad dal in fresh water for 5 hours or overnight. Drain the excess water and transfer to a mixer grinder along with the ingredients listed under "vada". Make a smooth paste. (বিউলি ডাল টাটকা জলে ২ ঘন্টা বা সারা রাত্র ভিজিয়ে রাখুন। অতিরিক্ত জল নিষ্কাশন করুন এবং "বড়া" এর নীচে তালিকাভুক্ত উপাদানগুলির সাথে মিক্সার পেষকদন্তে স্থানান্তর করুন। একটি মসৃণ পেস্ট তৈরি করুন) 2. Prepared dal mixer in a bowl and whisk well, until the mixture fluffs. (তৈরি করা ডালের মিশ্রণ একটি বাটিতে নিন ও ভালো করে ফেটিয়ে নিন,না ফোলা পর্যন্ত) 3. Set a deep pan and heat enough oil and fry the vadas. (একটি কড়াইতে পর্যাপ্ত তেল গরম করুন এবং বড়াগুলি ভাজুন) 4. lukewarm water in a big bowl, add salt to taste and transfer the fried vadas in water to soak. ( একটি বড় পাত্রে হালকা গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন যোগ করুন এবং ভাজা বড়া গুলি জলে ভিজিয়ে রাখুন) 5. Take out the soaked water and squeeze out excess water with light hand . ( হালকা হাতে অতিরিক্ত জল বের করে নিন বড়া গুলি থেকে) Assemble - 1.Make a curd mixture with all the ingredients listed in "seasoned curd" . (একটি পাত্রে "দই" এর তালিকাভুক্ত সকল উপকরণ গুলো দিয়ে একটি মিশ্রণ তৈরি করুন) 2.Placed the soaked vadas in a serving platter. (ভিজানো বড়াগুলি পরিবেশন প্ল্যাটারে রেখে দিন) 3.Pour the seasoned dahi. (দই দিন) 4.Sprinkle some chat masala ,kashmiri red chili powder,black salt. (কিছুটা চাট মশলা, কাশ্মিরি লাল লংকা গুঁড়ো, বিটনুন ছড়িয়ে দিন) 5.Pour tamarind and green chutney, sev. (তেঁতুল এবং সবুজ চাটনি ,সেভ ঢালুন ) 6. Serve it chilled. (ঠাণ্ডা করে পরিবেশন করুন)