How to make Dal Tadka at Home| Dal Tadka Recipe | By Sandipta's Cookery | Recipeuwish

                      

Preparation time - 30 minutes

Cooking time      -  40 minutes

Serve                  -   5


Ingredients -

For boil - 

1 cup         Tur dal ( soaked) 

¼ cup         Chana dal (soaked) 

¼ cup         Masoor dal ( soaked) 

1 tsp           Turmeric powder

Water as required

Salt to taste


For cooking dal -


1 tbsp         Ghee

1 tsp           Cumin seeds

2 nos          Chopped onions

2 tbsp         Chopped garlic

2 nos          Chopped green chili

1 inch of     Chopped ginger

2 nos         Chopped tomatoes


Powder spices -


1 tsp           Turmeric powder

1 tbsp          Coriander powder

1 tsp            Red chili powder

1 tsp            Amchur powder

1 tsp            Garam masala powder

1 tsp             Kasuri methi

1 tsp             Lemon juice

1 tbsp          Chopped coriander leaves

Water as required

Salt to taste


For tadka -


1 tbsp        Ghee

1 tsp          Cumin seeds

1 tsp          Red chili powder

½ tsp         Asafoetida

3 tbsp        Birista

2 nos         Whole dry red chili


Procedure -


1.In a pressure cooker add all the ingredients listed under " boil" and on medium flame for 4 whistles. Let the cooker depressurize naturally to open the lid and give it a nice stir. 

(একটি প্রেসার কুকারে "বয়েল" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদানগুলি নিন এবং মাঝারি শিখায় ৪ টে হু হুউসেল পড়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন ঢাকনা খুলে একটু নেড়ে নিন) 



2. Heat a wok with ghee, add cumin seeds, add onion and cook them until translucent. 

(একটি  কড়াইতে ঘি গরম করুন, জিরে দিন,পেঁয়াজ যোগ করুন এবং নরম হওয়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন) 




3. Add chopped garlic - green chili - ginger and saute them. 

(রসুন - কাঁচা লংকা - আদা কুচি দিন এবং নাড়ুন) 




4. Add chopped tomato, salt to taste , powder spices and cook until tomatoes are soft and mushy. 

(টমেটো কুচি, স্বাদ মতো নুন, গুঁড়ো মশলা গুলো দিন এবং টমেটো নরম না হওয়া পর্যন্ত রান্না করুন) 



5. Add the cooked dal, and mix well. Add water if needed and boil for 8 minutes. 

(রান্না করা ডাল দিন এবং ভালোভাবে মেশান।  প্রয়োজনে জল যোগ করুন এবং ৮ মিনিটের জন্য ফুটতে দিন) 



6. Add lemon juice, chopped coriander leaves and stir well. 

(লেবুর রস, ধনে পাতা কুচি দিন এবং ভালো করে নাড়ুন) 



7. Heat a pan with ghee and all the ingredients listed under " tadka" mix and pour it over hot dal. Serve hot. 

(একটি প্যানে ঘি দিয়ে গরম করুন এবং "তড়কা" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান এবং এটি গরম ডালের উপরে ঢালুন,গরম গরম পরিবেশন করুন) 


                                             

                                            -----------------------THANK YOU-------------------


Comments

Popular posts from this blog

Egg Bhejo | Burmese Recipe | Stuffed Egg Masala | Street Food At Home | How To Make Egg Bhejo Egg Bhejo Preparation time - 10 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 3 Ingredients - 3 nos Eggs ( boiled) 1 nos Slice onion (medium size) 6 pods of Slice garlic 1 tbsp Red chili flakes Salt water Fried oil Lemon water Tamarind water Chopped coriander leaves Procedure - 1.Heat oil in a wok and deep fry slice onion and garlic, keep aside. (একটি পাত্রে তেল গরম করে পেঁয়াজ ও রসুন ডিপ ফ্রাই করুন , একপাশে রেখে দিন) 2. In a bowl add little bit of fried oil,the oil with which we fried the onion and garlic. (একটি বাটিতে কিছুটা ভাজা তেল নিন, যে তেল দিয়ে পেঁয়াজ এবং রসুন ভেজে নিয়েছিলেন) 3. In another bowl add fried onion and garlic. Crush a little bit and mix with red chili flakes. (অন্য একটি বাটিতে ভাজা পেঁয়াজ এবং রসুন দিন। অল্প অল্প করে গুঁড়ো এবং রেড চিলি ফ্লেক্সের সাথে মিশ্রিত করুন) 4. Take a boiled egg and make a slit in the centre about half way through. (একটি সিদ্ধ ডিম নিন এবং মাঝখানে প্রায় অর্ধেক চেরা করুন) 5. Stuff the onion - garlic- red chili flakes mixture. (পেঁয়াজ-রসুন- রেড চিলি ফ্লেক্সের মিশ্রণটি দিন) 6. Add a few drops of salt water, fried oil, and tamarind water. (কয়েক ফোঁটা নুন জল, ভাজা তেল এবং তেঁতুলের জল দিন) 7. Finally garnish with coriander leaves and serve. ( সবশেষে ধনে পাতা দিয়ে সাজিয়ে পরিবেশন করুন)

Paneer Kolhapuri Recipe in Bengali and English | Indian Vegetarian Recipe | How to make Paneer Kolhapuri by Sandipta's Cookery

How To Make Mutton Shahi Korma| Easy Recipe of Mutton Mutton Shahi Korma Preparation time - 30 minutes Cooking time - 1 hour 15minutes Serve - 2 Ingredients - For marinade - 500 gm Mutton 1 tbsp Ginger garlic paste ½ cup Beaten curd 1 tbsp Red chili powder 2 tbsp Coriander powder ½ tsp Turmeric powder 1 tsp Cumin powder Salt to taste Whole spices - 1 tsp Cumin seeds 4 nos Black peppercorn 1 nos Black cardamom 2 nos Green cardamom 1 inch Cinnamon stick 2 nos Bay leaves 4 nos Cloves 1 nos Mace ¼ Nutmeg(grated) Other ingredients - ½ cup Birista (crushed) 10 nos Cashew nuts ( paste) 2-3 nos Green chilies 2 tsp Garam masala powder 2 tbsp Ginger garlic paste 1 tbsp Saffron water Hot water as required Ghee Procedure - 1.Take a bowl, add all the ingredients listed under "marinade" for an hour. ( একটি বাটিতে, "মেরিনেড" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং ১ ঘন্টার জন্য মেরিনেট করুন) 2. Heat a wok with ghee, add the "whole spices" and ginger garlic paste, green chilies , saute for 2 minutes. (এবার কড়াইতে ঘী দিন, তাতে "গোটা গরম মশলা" এবং আদা রসুন বাটা,কাচা লংকা দিন) 3. Add marinated mutton and cook on medium flame until ghee is separates. (ম্যারিনেটেড মাটন দিন এবং মাঝারি আঁচে রান্না করুন যতক্ষণ না ঘী আলাদা হচ্ছে) 4. Add crushed birista, cashew paste and cook for 10 minutes. (ক্রাস্ করা বিরিস্তা,কাজু বাদাম বাটা দিন এবং ১০ মিনিট আরো রান্না করুন) 5. Add hot water, salt to taste, cover and cook on low medium flame until the mutton is cooked and tender. (গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন দিয়ে ঢাকুন এবং অল্প আচে রান্না করুন মাটন সেদ্ধ না হওয়া পর্যন্ত) 6. Open the lid, add saffron water,, garam masala , mix well and cover for 10 minutes. (ঢাকা খুলে কেশর/জাফরান জল, গরম মশলা দিয়ে মিশিয়ে ঢেকে ১০ মিনিট আরো রান্না করুন) 7. Serve hot. ( গরম গরম পরিবেশন করুন)