How to make Dal Tadka at Home| Dal Tadka Recipe | By Sandipta's Cookery | Recipeuwish
Preparation time - 30 minutes
Cooking time - 40 minutes
Serve - 5
Ingredients -
For boil -
1 cup Tur dal ( soaked)
¼ cup Chana dal (soaked)
¼ cup Masoor dal ( soaked)
1 tsp Turmeric powder
Water as required
Salt to taste
For cooking dal -
1 tbsp Ghee
1 tsp Cumin seeds
2 nos Chopped onions
2 tbsp Chopped garlic
2 nos Chopped green chili
1 inch of Chopped ginger
2 nos Chopped tomatoes
Powder spices -
1 tsp Turmeric powder
1 tbsp Coriander powder
1 tsp Red chili powder
1 tsp Amchur powder
1 tsp Garam masala powder
1 tsp Kasuri methi
1 tsp Lemon juice
1 tbsp Chopped coriander leaves
Water as required
Salt to taste
For tadka -
1 tbsp Ghee
1 tsp Cumin seeds
1 tsp Red chili powder
½ tsp Asafoetida
3 tbsp Birista
2 nos Whole dry red chili
Procedure -
1.In a pressure cooker add all the ingredients listed under " boil" and on medium flame for 4 whistles. Let the cooker depressurize naturally to open the lid and give it a nice stir.
(একটি প্রেসার কুকারে "বয়েল" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদানগুলি নিন এবং মাঝারি শিখায় ৪ টে হু হুউসেল পড়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন ঢাকনা খুলে একটু নেড়ে নিন)
2. Heat a wok with ghee, add cumin seeds, add onion and cook them until translucent.
(একটি কড়াইতে ঘি গরম করুন, জিরে দিন,পেঁয়াজ যোগ করুন এবং নরম হওয়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন)
3. Add chopped garlic - green chili - ginger and saute them.
(রসুন - কাঁচা লংকা - আদা কুচি দিন এবং নাড়ুন)
(টমেটো কুচি, স্বাদ মতো নুন, গুঁড়ো মশলা গুলো দিন এবং টমেটো নরম না হওয়া পর্যন্ত রান্না করুন)
(রান্না করা ডাল দিন এবং ভালোভাবে মেশান। প্রয়োজনে জল যোগ করুন এবং ৮ মিনিটের জন্য ফুটতে দিন)
6. Add lemon juice, chopped coriander leaves and stir well.
(লেবুর রস, ধনে পাতা কুচি দিন এবং ভালো করে নাড়ুন)
7. Heat a pan with ghee and all the ingredients listed under " tadka" mix and pour it over hot dal. Serve hot.
(একটি প্যানে ঘি দিয়ে গরম করুন এবং "তড়কা" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান এবং এটি গরম ডালের উপরে ঢালুন,গরম গরম পরিবেশন করুন)
Comments
Post a Comment
Thank You.