How to make Dal Tadka at Home| Dal Tadka Recipe | By Sandipta's Cookery | Recipeuwish

                      

Preparation time - 30 minutes

Cooking time      -  40 minutes

Serve                  -   5


Ingredients -

For boil - 

1 cup         Tur dal ( soaked) 

¼ cup         Chana dal (soaked) 

¼ cup         Masoor dal ( soaked) 

1 tsp           Turmeric powder

Water as required

Salt to taste


For cooking dal -


1 tbsp         Ghee

1 tsp           Cumin seeds

2 nos          Chopped onions

2 tbsp         Chopped garlic

2 nos          Chopped green chili

1 inch of     Chopped ginger

2 nos         Chopped tomatoes


Powder spices -


1 tsp           Turmeric powder

1 tbsp          Coriander powder

1 tsp            Red chili powder

1 tsp            Amchur powder

1 tsp            Garam masala powder

1 tsp             Kasuri methi

1 tsp             Lemon juice

1 tbsp          Chopped coriander leaves

Water as required

Salt to taste


For tadka -


1 tbsp        Ghee

1 tsp          Cumin seeds

1 tsp          Red chili powder

½ tsp         Asafoetida

3 tbsp        Birista

2 nos         Whole dry red chili


Procedure -


1.In a pressure cooker add all the ingredients listed under " boil" and on medium flame for 4 whistles. Let the cooker depressurize naturally to open the lid and give it a nice stir. 

(একটি প্রেসার কুকারে "বয়েল" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদানগুলি নিন এবং মাঝারি শিখায় ৪ টে হু হুউসেল পড়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন ঢাকনা খুলে একটু নেড়ে নিন) 



2. Heat a wok with ghee, add cumin seeds, add onion and cook them until translucent. 

(একটি  কড়াইতে ঘি গরম করুন, জিরে দিন,পেঁয়াজ যোগ করুন এবং নরম হওয়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন) 




3. Add chopped garlic - green chili - ginger and saute them. 

(রসুন - কাঁচা লংকা - আদা কুচি দিন এবং নাড়ুন) 




4. Add chopped tomato, salt to taste , powder spices and cook until tomatoes are soft and mushy. 

(টমেটো কুচি, স্বাদ মতো নুন, গুঁড়ো মশলা গুলো দিন এবং টমেটো নরম না হওয়া পর্যন্ত রান্না করুন) 



5. Add the cooked dal, and mix well. Add water if needed and boil for 8 minutes. 

(রান্না করা ডাল দিন এবং ভালোভাবে মেশান।  প্রয়োজনে জল যোগ করুন এবং ৮ মিনিটের জন্য ফুটতে দিন) 



6. Add lemon juice, chopped coriander leaves and stir well. 

(লেবুর রস, ধনে পাতা কুচি দিন এবং ভালো করে নাড়ুন) 



7. Heat a pan with ghee and all the ingredients listed under " tadka" mix and pour it over hot dal. Serve hot. 

(একটি প্যানে ঘি দিয়ে গরম করুন এবং "তড়কা" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান এবং এটি গরম ডালের উপরে ঢালুন,গরম গরম পরিবেশন করুন) 


                                             

                                            -----------------------THANK YOU-------------------


Comments

Popular posts from this blog

Creamy Chocolate Pudding | How to Make Chocolate Pudding | Easy Recipe Of Chocolate Pudding Creamy Chocolate Pudding Preparation time - 10 minutes Cooking time - 10 minutes Serve - 3 Ingredients - 500 ml Full fat milk 3 tbsp Heavy cream 50 gm Dark chocolate (chopped) 1 tbsp Rice flour 2 tbsp Cocoa powder 2 tbsp Cornflour ½ tsp Vanilla essence ½ cup Sugar Procedure - 1.In a pan add sugar, cocoa powder, cornflour, rice flour, gradually add milk and whisk until well combined. Once it is done, turn on the flame. (একটি প্যানে চিনি, কোকো পাউডার, কর্নফ্লার, চালের গুঁড়ো দিন, ধীরে ধীরে দুধ যোগ করুন এবং ভাল সংযুক্ত হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন। এটি হয়ে গেলে গ্যাস অন করুন) 2. Stirring continuously until pudding is thicken. Add dark chocolate, heavy cream. (পুডিং ঘন না হওয়া পর্যন্ত একটানা নাড়তে থাকুন। ডার্ক চকোলেট, হেভি ক্রিম দিন) 3. When the chocolate starts to melt add vanilla essence and mix well. Pour into the dessert cups. (যখন চকোলেটটি গলতে শুরু করে তখন ভ্যানিলা এসেন্স দিন এবং ভালভাবে মিক্স করুন। ডের্জাট কাপে ঢালুন ) 4. Let it cool at room temperature and refrigerate until serve. (ঘরের তাপমাত্রায় এটি ঠান্ডা হতে দিন এবং পরিবেশন হওয়া পর্যন্ত ফ্রিজে রাখুন)

Paneer Kolhapuri Recipe in Bengali and English | Indian Vegetarian Recipe | How to make Paneer Kolhapuri by Sandipta's Cookery

Elo Jhelo | Evening Snacks | Kamranga Nimki | How To Make Easily Elo Jhelo Elo Jhelo Preparation time - 5 minutes Cooking time - 40 minutes Serve - 5 Ingredients- 1 cup Refined flour ½ cup Wheat flour 2 tbsp Gram flour 1 tsp Nigella seed ⅓ cup Ghee 1pinch Baking soda Cold water as required Salt to taste Procedure- 1.Mix all these ingredients together well in the flour and knead well,cover for at least 30 minutes. (ময়দা তে এই সকল উপকরণ একসাথে ভালো ভাবে মিশিয়ে নিন এবং তাতে ঠান্ডা জল দিয়ে মেখে ঢেকে রাখুন অন্তত ৩০মিনিট) 2.Cut the lentils from the dough. (ময়দার ডো থেকে লেচি কেটে নিন) 3.Roll it like a small luchi and cut the edges into squares. (ছোট ছোট লুচির মত বেলুন ও ধারগুলি কেটে চৌকো আকার দিন) 4.Apply the water on opposite edges and plate the first side. Pinch well to secure. (দুই প্রান্তে জল লাগান,ও শাড়ির কুচির মত ভাজ দিন এবং মুখটি আটকান) 5.Repeat on the opposite side,and twist one. (বিপরীত দিকে ও একই রকম ভাবে করে টুইস্ট করে দিন নিমকি টিকে) 6.Fry the snacks until golden brown,once it's done pick up and serve hot. (কড়াইতে একটু বেশি পরিমাণ তেল দিয়ে কড়া করে ভেজে তুলে নিন ও গরম গরম পরিবেশন করুন)