Sesame Chicken Recipe| How to Make Sesame Chicken at your Home| by Sandipta's Cookery


                                 

Preparation time - 10 minutes

Cooking time      -  60 minutes

Serve                 -    3


Ingredients -

For marinade -


500 gm     Boneless chicken

1 tsp         Black pepper powder

3-4 cloves of garlic (paste/grated) 

1 nos       Egg (Whisked)

Salt to taste


For sauce - 


2 tbsp    Tomato ketchup

1 tbsp     Dark soya sauce

2 tbsp     Water

1.5 tsp    Honey

1 tbsp     White Sugar

2 tsp       White vinegar


Other ingredients -


Sesame oil

Corn flour

Corn flour slurry

White sesame seeds

Spring onion greens

Oil for deep fry


Procedure -


1. Take the chicken pieces in a bowl and marinate for 30 minutes with all the ingredients listed in the "marinade"

(একটি পাত্রে চিকেনের টুকরো গুলো নিন এবং "ম্যারিনেড" এর তালিকাভুক্ত সকল উপাদান গুলি দিয়ে ৩০ মিনিট ম্যারিনেট করুন)



2. After 30 minutes add corn flour and mix well. Heat a pan with oil and deep fry the chicken pieces.
(৩০ মিনিট পরে কর্নফ্লার যোগ করুন এবং ভালভাবে মিশ্রিত করুন।  একটি প্যানে তেল দিয়ে গরম করে চিকেনের টুকরোগুলি ভাজুন)


3. Take all the ingredients listed in the "sauce" in a bowl and mix well.
(একটি পাত্রে "সস" এর তালিকাভুক্ত সকল উপাদান গুলি নিন এবং ভালোভাবে মিশিয়ে নিন)


4. Heat a wok and pour the prepared sauce , keep stirring it on medium flame till the sauce is cooked and starts thickening.
(একটি কড়াই গরম করুন এবং প্রস্তুত করা সসটি  ঢালুন, সস রান্না করা এবং ঘন না হওয়া পর্যন্ত এটি মাঝারি শিখায় নাড়তে থাকুন)



5. Add the corn flour slurry , mix and cook for a minute and then add the fried chicken pieces.
(কর্নফ্লাওয়ার স্লারি যোগ করুন, মিশ্রিত করুন এবং এক মিনিট ধরে রান্না করুন এবং তারপরে ভাজা চিকেনের টুকরোগুলি যোগ করুন)


6. Mix well, add sesame oil, stir it on high flame for another minute till the chicken pieces are coated well with the sauce.

( ভাল করে মিশিয়ে নিন, তিলের তেল যোগ করুন, আরও এক মিনিটের জন্য চিকেনের টুকরোগুলি ভালভাবে কোট না হওয়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন) 




7. Once it done add sesame seeds, give a nice stir then add chopped onion greens.

(এর মধ্যে তিল যোগ করুন, নাড়ুন তারপর কুচি করে কাটা গ্রীন অনিয়ন দিন) 



8. Serve hot with paratha.

(পরোটার সাথে গরম গরম পরিবেশন করুন)




-------------------------THANK YOU---------------------------

Comments

Popular posts from this blog

Egg Bhejo | Burmese Recipe | Stuffed Egg Masala | Street Food At Home | How To Make Egg Bhejo Egg Bhejo Preparation time - 10 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 3 Ingredients - 3 nos Eggs ( boiled) 1 nos Slice onion (medium size) 6 pods of Slice garlic 1 tbsp Red chili flakes Salt water Fried oil Lemon water Tamarind water Chopped coriander leaves Procedure - 1.Heat oil in a wok and deep fry slice onion and garlic, keep aside. (একটি পাত্রে তেল গরম করে পেঁয়াজ ও রসুন ডিপ ফ্রাই করুন , একপাশে রেখে দিন) 2. In a bowl add little bit of fried oil,the oil with which we fried the onion and garlic. (একটি বাটিতে কিছুটা ভাজা তেল নিন, যে তেল দিয়ে পেঁয়াজ এবং রসুন ভেজে নিয়েছিলেন) 3. In another bowl add fried onion and garlic. Crush a little bit and mix with red chili flakes. (অন্য একটি বাটিতে ভাজা পেঁয়াজ এবং রসুন দিন। অল্প অল্প করে গুঁড়ো এবং রেড চিলি ফ্লেক্সের সাথে মিশ্রিত করুন) 4. Take a boiled egg and make a slit in the centre about half way through. (একটি সিদ্ধ ডিম নিন এবং মাঝখানে প্রায় অর্ধেক চেরা করুন) 5. Stuff the onion - garlic- red chili flakes mixture. (পেঁয়াজ-রসুন- রেড চিলি ফ্লেক্সের মিশ্রণটি দিন) 6. Add a few drops of salt water, fried oil, and tamarind water. (কয়েক ফোঁটা নুন জল, ভাজা তেল এবং তেঁতুলের জল দিন) 7. Finally garnish with coriander leaves and serve. ( সবশেষে ধনে পাতা দিয়ে সাজিয়ে পরিবেশন করুন)

Paneer Kolhapuri Recipe in Bengali and English | Indian Vegetarian Recipe | How to make Paneer Kolhapuri by Sandipta's Cookery

Creamy Chocolate Pudding | How to Make Chocolate Pudding | Easy Recipe Of Chocolate Pudding Creamy Chocolate Pudding Preparation time - 10 minutes Cooking time - 10 minutes Serve - 3 Ingredients - 500 ml Full fat milk 3 tbsp Heavy cream 50 gm Dark chocolate (chopped) 1 tbsp Rice flour 2 tbsp Cocoa powder 2 tbsp Cornflour ½ tsp Vanilla essence ½ cup Sugar Procedure - 1.In a pan add sugar, cocoa powder, cornflour, rice flour, gradually add milk and whisk until well combined. Once it is done, turn on the flame. (একটি প্যানে চিনি, কোকো পাউডার, কর্নফ্লার, চালের গুঁড়ো দিন, ধীরে ধীরে দুধ যোগ করুন এবং ভাল সংযুক্ত হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন। এটি হয়ে গেলে গ্যাস অন করুন) 2. Stirring continuously until pudding is thicken. Add dark chocolate, heavy cream. (পুডিং ঘন না হওয়া পর্যন্ত একটানা নাড়তে থাকুন। ডার্ক চকোলেট, হেভি ক্রিম দিন) 3. When the chocolate starts to melt add vanilla essence and mix well. Pour into the dessert cups. (যখন চকোলেটটি গলতে শুরু করে তখন ভ্যানিলা এসেন্স দিন এবং ভালভাবে মিক্স করুন। ডের্জাট কাপে ঢালুন ) 4. Let it cool at room temperature and refrigerate until serve. (ঘরের তাপমাত্রায় এটি ঠান্ডা হতে দিন এবং পরিবেশন হওয়া পর্যন্ত ফ্রিজে রাখুন)