Sesame Chicken Recipe| How to Make Sesame Chicken at your Home| by Sandipta's Cookery


                                 

Preparation time - 10 minutes

Cooking time      -  60 minutes

Serve                 -    3


Ingredients -

For marinade -


500 gm     Boneless chicken

1 tsp         Black pepper powder

3-4 cloves of garlic (paste/grated) 

1 nos       Egg (Whisked)

Salt to taste


For sauce - 


2 tbsp    Tomato ketchup

1 tbsp     Dark soya sauce

2 tbsp     Water

1.5 tsp    Honey

1 tbsp     White Sugar

2 tsp       White vinegar


Other ingredients -


Sesame oil

Corn flour

Corn flour slurry

White sesame seeds

Spring onion greens

Oil for deep fry


Procedure -


1. Take the chicken pieces in a bowl and marinate for 30 minutes with all the ingredients listed in the "marinade"

(একটি পাত্রে চিকেনের টুকরো গুলো নিন এবং "ম্যারিনেড" এর তালিকাভুক্ত সকল উপাদান গুলি দিয়ে ৩০ মিনিট ম্যারিনেট করুন)



2. After 30 minutes add corn flour and mix well. Heat a pan with oil and deep fry the chicken pieces.
(৩০ মিনিট পরে কর্নফ্লার যোগ করুন এবং ভালভাবে মিশ্রিত করুন।  একটি প্যানে তেল দিয়ে গরম করে চিকেনের টুকরোগুলি ভাজুন)


3. Take all the ingredients listed in the "sauce" in a bowl and mix well.
(একটি পাত্রে "সস" এর তালিকাভুক্ত সকল উপাদান গুলি নিন এবং ভালোভাবে মিশিয়ে নিন)


4. Heat a wok and pour the prepared sauce , keep stirring it on medium flame till the sauce is cooked and starts thickening.
(একটি কড়াই গরম করুন এবং প্রস্তুত করা সসটি  ঢালুন, সস রান্না করা এবং ঘন না হওয়া পর্যন্ত এটি মাঝারি শিখায় নাড়তে থাকুন)



5. Add the corn flour slurry , mix and cook for a minute and then add the fried chicken pieces.
(কর্নফ্লাওয়ার স্লারি যোগ করুন, মিশ্রিত করুন এবং এক মিনিট ধরে রান্না করুন এবং তারপরে ভাজা চিকেনের টুকরোগুলি যোগ করুন)


6. Mix well, add sesame oil, stir it on high flame for another minute till the chicken pieces are coated well with the sauce.

( ভাল করে মিশিয়ে নিন, তিলের তেল যোগ করুন, আরও এক মিনিটের জন্য চিকেনের টুকরোগুলি ভালভাবে কোট না হওয়া পর্যন্ত অপেক্ষা করুন) 




7. Once it done add sesame seeds, give a nice stir then add chopped onion greens.

(এর মধ্যে তিল যোগ করুন, নাড়ুন তারপর কুচি করে কাটা গ্রীন অনিয়ন দিন) 



8. Serve hot with paratha.

(পরোটার সাথে গরম গরম পরিবেশন করুন)




-------------------------THANK YOU---------------------------

Comments

Popular posts from this blog

Creamy Chocolate Pudding | How to Make Chocolate Pudding | Easy Recipe Of Chocolate Pudding Creamy Chocolate Pudding Preparation time - 10 minutes Cooking time - 10 minutes Serve - 3 Ingredients - 500 ml Full fat milk 3 tbsp Heavy cream 50 gm Dark chocolate (chopped) 1 tbsp Rice flour 2 tbsp Cocoa powder 2 tbsp Cornflour ½ tsp Vanilla essence ½ cup Sugar Procedure - 1.In a pan add sugar, cocoa powder, cornflour, rice flour, gradually add milk and whisk until well combined. Once it is done, turn on the flame. (একটি প্যানে চিনি, কোকো পাউডার, কর্নফ্লার, চালের গুঁড়ো দিন, ধীরে ধীরে দুধ যোগ করুন এবং ভাল সংযুক্ত হওয়া পর্যন্ত নাড়ুন। এটি হয়ে গেলে গ্যাস অন করুন) 2. Stirring continuously until pudding is thicken. Add dark chocolate, heavy cream. (পুডিং ঘন না হওয়া পর্যন্ত একটানা নাড়তে থাকুন। ডার্ক চকোলেট, হেভি ক্রিম দিন) 3. When the chocolate starts to melt add vanilla essence and mix well. Pour into the dessert cups. (যখন চকোলেটটি গলতে শুরু করে তখন ভ্যানিলা এসেন্স দিন এবং ভালভাবে মিক্স করুন। ডের্জাট কাপে ঢালুন ) 4. Let it cool at room temperature and refrigerate until serve. (ঘরের তাপমাত্রায় এটি ঠান্ডা হতে দিন এবং পরিবেশন হওয়া পর্যন্ত ফ্রিজে রাখুন)

Recipe of Mughlai Chicken Handi | How to make Mughlai Chicken Handi | Recipeuwish | By Sandipta's Cookery

Dahi Vada | South Indian Recipe | Easy Dahi Vada Recipe Dahi Vada Preparation time - 20 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 4 Procedure - For Vada - 1 cup Urad dal 2 nos Chopped green chilies 1 tbsp Chopped ginger For soaking vada - Lukewarm water Salt to taste Seasoned curd - 2 cups Curd ½ tsp Black salt ½ tsp Roasted powder Sugar according to your taste Other ingredients - Green chutney Tamarind chutney Sev Chat masala Kashmiri red chili powder Procedure - 1.Soak urad dal in fresh water for 5 hours or overnight. Drain the excess water and transfer to a mixer grinder along with the ingredients listed under "vada". Make a smooth paste. (বিউলি ডাল টাটকা জলে ২ ঘন্টা বা সারা রাত্র ভিজিয়ে রাখুন। অতিরিক্ত জল নিষ্কাশন করুন এবং "বড়া" এর নীচে তালিকাভুক্ত উপাদানগুলির সাথে মিক্সার পেষকদন্তে স্থানান্তর করুন। একটি মসৃণ পেস্ট তৈরি করুন) 2. Prepared dal mixer in a bowl and whisk well, until the mixture fluffs. (তৈরি করা ডালের মিশ্রণ একটি বাটিতে নিন ও ভালো করে ফেটিয়ে নিন,না ফোলা পর্যন্ত) 3. Set a deep pan and heat enough oil and fry the vadas. (একটি কড়াইতে পর্যাপ্ত তেল গরম করুন এবং বড়াগুলি ভাজুন) 4. lukewarm water in a big bowl, add salt to taste and transfer the fried vadas in water to soak. ( একটি বড় পাত্রে হালকা গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন যোগ করুন এবং ভাজা বড়া গুলি জলে ভিজিয়ে রাখুন) 5. Take out the soaked water and squeeze out excess water with light hand . ( হালকা হাতে অতিরিক্ত জল বের করে নিন বড়া গুলি থেকে) Assemble - 1.Make a curd mixture with all the ingredients listed in "seasoned curd" . (একটি পাত্রে "দই" এর তালিকাভুক্ত সকল উপকরণ গুলো দিয়ে একটি মিশ্রণ তৈরি করুন) 2.Placed the soaked vadas in a serving platter. (ভিজানো বড়াগুলি পরিবেশন প্ল্যাটারে রেখে দিন) 3.Pour the seasoned dahi. (দই দিন) 4.Sprinkle some chat masala ,kashmiri red chili powder,black salt. (কিছুটা চাট মশলা, কাশ্মিরি লাল লংকা গুঁড়ো, বিটনুন ছড়িয়ে দিন) 5.Pour tamarind and green chutney, sev. (তেঁতুল এবং সবুজ চাটনি ,সেভ ঢালুন ) 6. Serve it chilled. (ঠাণ্ডা করে পরিবেশন করুন)