Khandvi, a Snack that Touch Your Heart.




খান্ডভি/Khandvi


Gujrati's most favorite snack is Khandvi which is also known as Patuli or Dhavdi. In Maharastra it is also so famous as evening snack. Today I am going to elaborate you the easiest way to prepare khandvi with minimum effort. 

উপকরণ/Ingredients:

একটি থালা,সাদা / সরষে তেল,বেসন, টক দই,আদা - কাঁচা লঙ্কা বাটা (মিহি করে), জল,হলুদ গুঁড়া,স্বাদ অনুযায়ী নুন,নারকেল কুচি, ধনে পাতা কুচি,কাঁচা লঙ্কা কুচি,গোটা সরষে, কারি পাতা।

A dish, white/mustard oil, gram flour, sour curd, ginger - raw chilli paste (refined), water, turmeric powder, salt to taste, coconut powder, coriander leaf powder, raw chilli powder, whole mustard, curry leaves.

পদ্ধতি/Method:

  1. একটি পাত্রে বেসন, টক দই,আদা -  কাঁচা লঙ্কা বাটা, হলুদ গুড়ো ও স্বাদ অনুযায়ী নুন এবং জল দিয়ে পাতলা মিশ্রণ তৈরি করতে হবে এমন ভাবে যাতে কোনো রকম lump না থাকে।
  2. একটি করাই মোটামুটি গরম হলে মিশ্রণটি দিয়ে দিতে হবে এবং ক্রমাগত নাড়তে হবে যাতে নিচে না লেগে ধরে। আসতে আসতে দেখা যাবে মিশ্রণটি গাঢ় হতে শুরু করেছে।
  3. তৎক্ষণাৎ মিশ্রণটিকে থালার উল্টে পিঠে সমান ভাবে ছড়িয়ে দিয়ে (ঠিক যেমন ভাবে পাউরুটিতে মাখন লাগানো হয়) ঠান্ডা হতে দিতে হবে। ফ্রিজে রেখে ঠাণ্ডা করার দরকার নেই।
  4. এবার ফোরণ তৈরি করে নিতে হবে। কড়াইতে তেল দিয়ে গোটা সরষে  দিয়ে, তাতে একে একে নারকেল কুচি ,কাঁচা লঙ্কা কুচি ও কারি পাতা দিয়ে সামান্য সময়ের জন্য নাড়িয়ে নিয়ে ওই ঠান্ডা হতে দেওয়া মিশ্রণের ওপর ছড়িয়ে দিতে হবে।
  5. একটি চাকুর সাহায্যে ওই মিশ্রণটিকে বরফি আকারে/চৌকো আকারে কেটে নিয়ে পরিবেশন করতে হবে।  



**Garnishingএর জন্যে ধনে পাতা কুচি দেওয়া যেতে পারে**

  1. In a bowl, make a thin mixture of gram flour, sour curd, ginger-raw chilli paste,turmeric powder and salt and water to taste so that there are no lumps.
  2. When the pan moderately hot, add the mixture and stir evenly so that it does not stick to the bottom.  As you can see, the mixture is starting to thicken.
  3. Immediately spread the mixture evenly on the back of the dish (just like butter is added to the bread) and let it cool.  No need to refrigerate.
  4. Take another pan,pour little oil tempering with whole mustard seed, coconut powder, raw chilli powder and curry leaves stir for a while and spread it on the mixture.
  5. Use a knife to cut the mixture into ice cubes / squares\roll and serve.


** Coriander leaves can be crushed for garnishing **

Comments

Post a Comment

Thank You.

Popular posts from this blog

Egg Bhejo | Burmese Recipe | Stuffed Egg Masala | Street Food At Home | How To Make Egg Bhejo Egg Bhejo Preparation time - 10 minutes Cooking time - 30 minutes Serve - 3 Ingredients - 3 nos Eggs ( boiled) 1 nos Slice onion (medium size) 6 pods of Slice garlic 1 tbsp Red chili flakes Salt water Fried oil Lemon water Tamarind water Chopped coriander leaves Procedure - 1.Heat oil in a wok and deep fry slice onion and garlic, keep aside. (একটি পাত্রে তেল গরম করে পেঁয়াজ ও রসুন ডিপ ফ্রাই করুন , একপাশে রেখে দিন) 2. In a bowl add little bit of fried oil,the oil with which we fried the onion and garlic. (একটি বাটিতে কিছুটা ভাজা তেল নিন, যে তেল দিয়ে পেঁয়াজ এবং রসুন ভেজে নিয়েছিলেন) 3. In another bowl add fried onion and garlic. Crush a little bit and mix with red chili flakes. (অন্য একটি বাটিতে ভাজা পেঁয়াজ এবং রসুন দিন। অল্প অল্প করে গুঁড়ো এবং রেড চিলি ফ্লেক্সের সাথে মিশ্রিত করুন) 4. Take a boiled egg and make a slit in the centre about half way through. (একটি সিদ্ধ ডিম নিন এবং মাঝখানে প্রায় অর্ধেক চেরা করুন) 5. Stuff the onion - garlic- red chili flakes mixture. (পেঁয়াজ-রসুন- রেড চিলি ফ্লেক্সের মিশ্রণটি দিন) 6. Add a few drops of salt water, fried oil, and tamarind water. (কয়েক ফোঁটা নুন জল, ভাজা তেল এবং তেঁতুলের জল দিন) 7. Finally garnish with coriander leaves and serve. ( সবশেষে ধনে পাতা দিয়ে সাজিয়ে পরিবেশন করুন)

Paneer Kolhapuri Recipe in Bengali and English | Indian Vegetarian Recipe | How to make Paneer Kolhapuri by Sandipta's Cookery

How To Make Mutton Shahi Korma| Easy Recipe of Mutton Mutton Shahi Korma Preparation time - 30 minutes Cooking time - 1 hour 15minutes Serve - 2 Ingredients - For marinade - 500 gm Mutton 1 tbsp Ginger garlic paste ½ cup Beaten curd 1 tbsp Red chili powder 2 tbsp Coriander powder ½ tsp Turmeric powder 1 tsp Cumin powder Salt to taste Whole spices - 1 tsp Cumin seeds 4 nos Black peppercorn 1 nos Black cardamom 2 nos Green cardamom 1 inch Cinnamon stick 2 nos Bay leaves 4 nos Cloves 1 nos Mace ¼ Nutmeg(grated) Other ingredients - ½ cup Birista (crushed) 10 nos Cashew nuts ( paste) 2-3 nos Green chilies 2 tsp Garam masala powder 2 tbsp Ginger garlic paste 1 tbsp Saffron water Hot water as required Ghee Procedure - 1.Take a bowl, add all the ingredients listed under "marinade" for an hour. ( একটি বাটিতে, "মেরিনেড" এর নীচে তালিকাভুক্ত সমস্ত উপাদান যুক্ত করুন এবং ১ ঘন্টার জন্য মেরিনেট করুন) 2. Heat a wok with ghee, add the "whole spices" and ginger garlic paste, green chilies , saute for 2 minutes. (এবার কড়াইতে ঘী দিন, তাতে "গোটা গরম মশলা" এবং আদা রসুন বাটা,কাচা লংকা দিন) 3. Add marinated mutton and cook on medium flame until ghee is separates. (ম্যারিনেটেড মাটন দিন এবং মাঝারি আঁচে রান্না করুন যতক্ষণ না ঘী আলাদা হচ্ছে) 4. Add crushed birista, cashew paste and cook for 10 minutes. (ক্রাস্ করা বিরিস্তা,কাজু বাদাম বাটা দিন এবং ১০ মিনিট আরো রান্না করুন) 5. Add hot water, salt to taste, cover and cook on low medium flame until the mutton is cooked and tender. (গরম জল, স্বাদ অনুযায়ী নুন দিয়ে ঢাকুন এবং অল্প আচে রান্না করুন মাটন সেদ্ধ না হওয়া পর্যন্ত) 6. Open the lid, add saffron water,, garam masala , mix well and cover for 10 minutes. (ঢাকা খুলে কেশর/জাফরান জল, গরম মশলা দিয়ে মিশিয়ে ঢেকে ১০ মিনিট আরো রান্না করুন) 7. Serve hot. ( গরম গরম পরিবেশন করুন)